A kettő között elhelyezkedő őszi időszak felkészülés a télre, az anyagcsere lassulására: a méregtelenítés az átállást szolgálja. Még egyszer, utoljára felpörgeti az anyagcserét, kitisztítja a nyáron felhalmozódott méreganyagokat a szervezetünkből, megelőzendő, hogy túlterhelődjünk a tél során, és ezáltal romoljon az immunrendszer teljesítménye.
A legjobb őszi méregtelenítők a szeptember-október-novemberi időszakban termő gyümölcsök. Magas rosttartalmuk szinte kisöpri a beleket, miközben biztosítja a széklet megfelelő gyakoriságát és minőségét. Vitaminjaik és antioxidánsaik feltöltik a téli tartalékokat, erősítik a szervezet védekezőképességét. Az őszi bogyós gyümölcsök talán legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok, amelyek erős antioxidáns és gyökfogó hatásukkal kiválóan támogatják felnőttek és gyermekek szervezetét a kemény téli időszakban.
Melyek az időszak jellemző gyümölcsei?
A füge, a szőlő és a szilva (vagy változatai a ringlószilvák) arról híresek, hogy ha nem vigyázunk a fogyasztásukkal „szapora” vendégei leszünk a mellékhelyiségnek. Ennek az az oka, hogy rendkívül magas a rosttartalmuk, miközben a rostok munkájához szükséges nedvességet is tartalmazzák, ez a kettő együtt biztosítja a belek hatékony tisztítását, a szervek átmosását. Ne ijedjünk meg a hashajtó hatástól, fogyasszunk egyszerre kevesebbet, de számíthatunk arra is, hogy néhány alkalom után hozzászokik a szervezetünk.
Némelyik gyümölcs méregtelenítő hatása nem magas rosttartalmának, hanem vízhajtó, vértisztító vagy éppen májméregtelenítő tulajdonságainak köszönhető. Ilyen pl. a szilva, amelyet reggel, éhgyomorra érdemes fogyasztani, vagy az alma, amelynek olyan erős a salaktalanító hatása, hogy akár több kilótól is megszabadulhatunk ha reggel-este eszünk belőle.
Az erdei bogyós gyümölcsök (kék áfonya, vörös áfonya, kökény, csipkebogyó, homoktövis) nem csak az őszi időszakban fogyaszthatóak, a későbbiek során is jó szolgálatot tehetnek. Sok közülük nem csak méregtelenít vagy tisztítja a vért, hanem különféle téli megbetegedések tüneteit is enyhíti: felfázás, köhögés, nátha, láz, ízületi fájdalmak stb..
Az összes őszi gyümölcs kiemelkedően magas vitamintartalommal rendelkezik, amelyet megfelelő tárolás mellett hosszú távon is képes megőrizni. A legkiemelkedőbb ezek közül is a C-vitamin, ami az immunrendszer megfelelő szinten tartásában játszik főszerepet.