Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A legjobb konyhai trükkök: Így hozd helyre, amit elszúrtál!

Dátum: 2019-01-14 / Írta: Budai István / Látták: 5824 /

Nincs az a rutinos háziasszony, aki ne követne el néha ballépéseket a konyhában. Lehet, hogy figyelmetlenségből, lehet, hogy egy új recept kipróbálásakor, de a konyhai bakik senkit sem kímélnek. Azonban ez sem lehet ok arra, hogy ezentúl fenntartásokkal állj neki a főzésnek vagy a sütésnek, hiszen a hibáknak vannak megoldásaik is!




  • Túl sós lett a leves vagy a pörkölt

    Tehetsz bele burgonyát is, hogy a felesleges sót magába szívja, de a szódabikarbóna is kitűnő megoldás. Ezzel is elveheted az étel túlzottan sós ízét

    Csomós lett a rántás

    Ha nem sikerült csomómentesre kikeverned, még akkor sincs veszve a dolog. Fogj egy szűrőt és egy kanállal kevergetve szűrd át rajta a rántást, hogy a csomók a szűrőn maradjanak.

    Túl ecetes lett az étel

    Ha megborult az üveg és túl sok ecet került az ételbe, adj hozzá cukrot, amivel semlegesítheted az erősen savas ízt.

    Túl édes lett az étel

    Az ecetes módszer oda-vissza működik, hiszen ha az édes túl édes – vagy a sok cukor vagy a hozzávalók édessége miatt -, egy kevés ecettel helyrehozhatjuk. Használhatunk almaecetet vagy citromlevet is.

    Kemény maradt a bab

    Ha levesünk már elkészült, de a bab még nem főtt meg benne, tegyünk hozzá egy kevés szódabikarbónát, ami megpuhítja.

    Folyós lett a krém

    Ha krémet készítünk a süteménybe, de túl hígra sikeredik, kis adagokban tegyünk hozzá lisztet, amitől besűrűsödik.

    Túl híg lett a majonéz

    Otthon készíteni a majonézt nem bonyolult feladat, de ha a végeredményt túl hígnak, folyósnak találod, tegyél hozzá még 1 tojássárgáját, ami majd összetartja.

    Túl híg lett a szósz

    Ha a mártásunk vagy szószunk a kelleténél folyósabb, adjuk hozzá kukoricakeményítő és hideg víz 1:1 arányú keverékét, amivel besűríthetjük.

    Nem sikerül kemény habot verni tojásfehérjéből

    Ha a tojásfehérje sehogyan sem akar szép magas és kemény lenni, csepegtessünk hozzá egy kevés citromlevet és tégy bele egy csipet sót. Próbálkozhatunk porcukor hozzáadásával is!

    Túl csípős lett az étel

    Szereted, ha pikáns, de ez már mégiscsak túlzás! Ha túl csípősre sikerült, cukorral, savakkal, tejtermékekkel tehetjük lágyabbá az ízét.

    Sápadtnak tűnik a paprikás étel

    Ha szórtunk már bele pirospaprikát, mégsem tudtuk elérni a kellő színt, utólag már nem tehetjük meg, hogy az őrölt paprikát egyszerűen beleszórjuk az ételbe, mert csomós lesz, nem fog feloldódni benne. Egy kevés olajban keverjünk el annyi pirospaprikát, amennyit szánunk az ételbe, és így keverjük el benne.

    Szólj hozzá