Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A leggyakoribb kávé típusok és elkészítésük

Dátum: 2021-07-15 / Írta: Budai István / Látták: /

Espresso, macchiato, americano – ember legyen a talpán, aki érti a baristák kacifántos nyelvét! Márpedig a különböző divatos kávéfajtákat nem csak akkor kell ismerned, ha te állsz a pult mögött, de fogyasztóként is célszerű tisztában lenned azzal, hogy mit is rendelsz magadnak. Ne szégyelld, ha a kávés italok kuszaságában már rég elvesztetted a fonalat! A legtöbben csak néhányat próbálnak ki közülük és utána mindig ugyanazokat rendelik, pontosan azért, hogy ne érje őket kellemetlen meglepetés a kísérletezés során. Légy náluk bátrabb és nyiss a kávék színes világa felé! A következő útmutatóval egyszerű lesz!




  • Espresso

    A rövid feketekávé talán a legismertebb kávé típus, mely számos kávés italnak is az alapját képezi. Készítésekor a majdnem forrásban lévő vizet magas nyomással préselik át az őrölt kávén. Ez a módszer sűrűbb kávét eredményez és gyorsabb az extrakció, mint a sima lefőzésnél. Mivel az espressohoz kevés vizet használnak, magasabb benne a koffein koncentrációja, mint más kávékban.

    Az espresso variációja a lungo, azaz a hosszú presszókávé, amit kétszeres mennyiségű vízzel készítenek és kétszer annyi ideig tart az extrakció is, valamint a doppio, azaz a dupla presszókávé, mikor két espresso kerül egy csészébe.

    Ristretto

    Még töményebb kávé, mint az espresso, hiszen feleannyi víz, de azonos mennyiségű kávé hozzáadásával készítik. Mennyisége kb. 20 ml, presszós csészében szolgálják fel.

    Espresso Macchiato

    “Foltos” presszó kávé, mikor az egy adag presszóba egy kevés tejhabot tesznek. Egy adagja kb. 50 ml, presszós csészében szolgálják fel.

    Latte Macchiato

    Hagyományos Café Latte, de vastagabb tejhab réteggel. Gyakran készítik úgy, hogy az espressot töltik utoljára a pohárba. Egy adagja kb. 300 ml, lattés pohárban kínálják.

    Americano

    Hosszú feketekávé, amit 6 rész forró vízből és 1 rész espressoból készítenek. Először a forró víz kerül a bögrébe, ezután következik az espresso. Gyakran cappuccinós bögrében szolgálják fel. Készítéséhez tölts meg egy bögrét ⅔ részig forró vízzel, majd önts rá egy adag espressot.

    Breve

    Espresso alapú, erős kávé, melynek a cappucinónál is krémesebb, lágy textúráját gőzöléssel érik el. Tulajdonképpen a tejeskávék egyik fajtája, talán mind közül a legtejesebb, hiszen a kávéval azonos mennyiségű tejet adnak hozzá.

    Café au lait (francia tejeskávé)

    Francia eredetű kávés ital, melyet Franciaországban általában reggelire fogyasztanak. A kávéval azonos mennyiségű forralt tej hozzáadásával készül. Egy csésze espressohoz önts hozzá ⅔ bögre forralt tejet egy széles szájú, nagyobb bögrében. Ennek a használata azért fontos, mert egyrészt megkönnyíti az elkészítését, másrészt engedi hamarabb kihűlni az italt.

    Café latte (olasz tejeskávé)

    A tejeskávé olasz verziója, sok ízesített kávés ital alapja, elkészítése némileg bonyolultabb, mint a francia tejeskávénak. Egy adagja 150-300 ml-es, ezért magas kávéspohárban szolgálják fel. A pohárba először egy kevés hideg tej kerül, rá a forró tejhab, egészen a pohár tetejéig. Ezután következik egy adag espresso, amit vékony sugárban kell belecsurgatni a pohárba. Ha jól csinálod, a rétegek látványosan elkülönülnek egymástól, így egy kifejezetten mutatós kávéval kínálhatod meg a vendégeidet.

    Cappuccino

    Hasonló a lattéhoz. Köztük a legfőbb különbség, hogy a cappuccino több habbal készül, a tetejére pedig reszelt csokoládét szórnak, valamint nem pohárban, hanem nagyobb csészében szolgálják fel.

    Mocha

    Ez a Café Latte édesebb, csokisziruppal vagy kakaóporral készített változata. Alapját szintén az espresso adja, ebbe kerül a csokoládészirup, a tetejére pedig a tejhab. Készülhet fehér csokoládéval is, a tetejére szórhatsz kakaóport vagy fehéjat.

    Szólj hozzá