Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A leégett étel megmentése – Ez neked is jól jöhet!

Dátum: 2019-07-24 / Írta: Budai István / Látták: 2072 /

Attól, hogy leégett, még nem feltétlenül ment tönkre az étel. A legtöbb esetben ezt a “balesetet” még helyre lehet hozni, persze, sokat számít az időzítés is, hiszen minél előbb veszed észre, hogy az étel odakapott, annál hamarabb tudsz akcióba lépni. A folyékony és szilárd állagú ételek megmentésére is vannak különböző módszerek! • Szószok, mártások

  Ha az edény alján érzed, hogy odaégett a szósz, gyorsan húzd le a tűzről és azonnal öntsd át egy másik edénybe. Apránként adj hozzá kevés cukrot, közben folyamatosan ellenőrizd, hogy nehogy az édes íz tönkretegye a szósz eredeti ízvilágát. A cukor nagyon jól elveszi az égett, keserű ízt.

  Rizs

  Az odaégett rizs sem kell, hogy a kukában végezz! Amint felfedezed, hogy odakozmált, húzd le a tűzről és tégy a tetejére egy szelet fehér kenyeret.

  Hagyd rajta 5-10 percig, ennyi idő alatt már az égett íz nagy részét a kenyér magába szívja. Arra viszont ezután is ügyelj, hogy az edény alján a leégett részt ne kapargasd fel és ne keverd össze a még ép rizzsel!

  Levesek

  A leveseket megszabadítani az égett íztől nem egyszerű, sok türelmet és időt igénylő folyamat. Ám érdemes próbálkozni, ha az egyik módszer nem válik be, akkor tovább kísérletezni, hogy a családi asztalra készített, kiadós mennyiségű leves megmeneküljön!

  Töltsd meg félig a mosogatót hideg vízzel, majd az edényt, benne az odakapott levessel, tedd bele. Várj addig, míg a mosogatóban lévő víz átveszi a leves hőmérsékletét. Ezután merd át a levest egy tiszta edénybe úgy, hogy minden égett darabot hagyja az előző edényben. Hogy a leégett folyadék mennyiségét pótold, adj vizet a leveshez! Ezután tedd vissza a tűzre és lassú tűzön főzd készre!

  Ha a levesben eredetileg van paradicsom, tégy hozzá még egy adag paradicsom pürét vagy szószt, hogy elvedd az égett ízt. Ha illik hozzá, tehetsz bele, füstölt szalonnát vagy füstölt sonkát, így azok ízével ügyesen elrejtheted, hogy odakapott a levesed.

  A joghurtos levesekkel is szerencséd van, mert a joghurt is nagyszerű az égett íz ellen. Csak tégy bele még egy extra adagot! Az alaplevet tartalmazó leveseket alaplé hozzáadásával keltheted új életre.

  Húsok

  Ha serpenyőben sütötted a húst és az odaégett, rögtön tedd át egy tiszta serpenyőbe, de az alját ne kapargasd fel, csak a még meg nem égett részek kerüljenek át az új edénybe! Ezután alacsony hőfokon süsd tovább. Ha sütőben kapott oda a hús, abban az esetben is a legjobb módszer, ha új tepsibe gyorsan átteszed és alacsony hőfokon, 150 fokon sütöd tovább, így már nem fog tovább égni. Ha egész szelet húsról van szó, a legjobb, ha egyszerűen levágod az égett részeket.

  A legjobb összetevők az égett íz ellensúlyozásához

  Egyes hozzávalókkal csökkentheted az égett ízt az odakapott ételekben. Az ecet, balzsamecet, almaecet, cukor, paradicsomszósz, a karamellizált vöröshagyma, szójaszósz, a fehér és a vörösbor mind hatékonyak az égett, kesernyés íz semlegesítésében. Aszerint válassz közülük, hogy melyik illik legjobban az odaégett étel ízvilágához!

  Ráadás: Amit nem menthetsz meg

  Sajnos, van néhány olyan élelmiszer, ami ha megég, használhatatlanná válik. Ilyen a fokhagyma, az olaj, illetve a különböző olajos magvak. Ezeknél egyetlen módszer létezik, mégpedig a megelőzés. Ha velük dolgozol, fokozottan figyelj rájuk, különben kénytelen leszel újra kezdeni a főzést!

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek