Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A kukta és 4 társa – mit miben készítsünk? (X)

Dátum: 2021-04-30 / Írta: Budai István / Látták: /

Melyik konyhai edényt válasszuk, ha gyorsan és eredményesen szeretnénk ínycsiklandozó ételt rakni a családi asztalra? Esetleg egy nagyobb összejövetel házigazdájaként szeretnénk összekötni a kellemest a hasznossal? Lássunk egy kis konyhai kitekintést a nagy edények választékában.




  • A konyha egy olyan pálya, ahol valaki vagy szeret alkotni, vagy nem. De még azok között is, akik járatosak a különböző konyhai felszerelések használatában, előfordulhat, hogy nem ismernek mindent. Ennek több oka is lehet. Egyik, hogy nincs bátorságuk kipróbálni a technikai újításokat. Ha nagyanyáink nem használták, akkor nem is létezik. Másik ok lehet, hogy nagyon drága felszerelésről van szó, amire nem futja a költségvetésből. Összeszedünk néhány konyhai nagyedényt, amiket bemutatunk egyenként, röviden, hogy melyik mire való.

    Hogyan is csoportosítjuk a nagyobb edényeket?

    Az edény nagyon sok fajta anyagból készülhet, melyre jellemző, hogy belseje üreges, ételt, folyadékot lehet tölteni bele. Ezen konyhai eszközök, melyek eredetileg hengeres megjelenésűek voltak, több módon állíthatók elő. Csinálhatják agyagból, kőből, fémből, üvegből, műanyagól, bőrből, fából, porcelánból. De manapság valami megváltozott. Ez pedig az edények alakja. A formavilág az előállítási technikával együtt fejlődik, változik. A világban uralkodó trendek nagyban befolyásolják, hogy milyen alakú edények kerülnek piacra. Bár a hagyományos külalaktól eltérnek, de ugyanazt a célt szolgálják. Ez pedig nem más, mint hogy megkönnyítsék a különböző fogások elkészítését.

    Míg nagyanyáink idejében örökléssel jutottak hozzá a konyhai eszközökhöz, manapság bármikor rendelhetünk bármit az internetről. Ha nincs más szórakozási lehetőség, elmehetünk az IKEA-ba és hasonló nagyáruházakba, hogy ott szerezzük be a serpenyőt, fazekat, s mellé még valami „nem kellő” dolgot. A versenyből nem maradhatnak ki a szupermarketek sem, ezért a Spar akciós újságban ( is hirdetnek matricával „kedvezményes áron” megvehető késeket és főzőeszközöket. Így jár el az Aldi és más lánc is.

    Mi rotyoghat a fazékban?

    A fazék magas pereme egy olyan adu a konyhában, amiben szinte mindenféle étel elkészülhet. Mégis úgy tartják, hogy leginkább a bő lében készült fogások eszköze. Legyen ez egy hagyományos tyúkhúsleves, vagy egy gazdaságos paprikáskrumpli, egy megfelelő űrtartalmú fazékkal gyerekjáték a főzés. Ami a méretet illeti, a kínálat igen széles: az 1 literes űrtartalmú fazék az egyszemélyes háztartások kedvence. Ha a család apraja-nagyja együtt él, akkor oda a nagyobb, akár 25 literes edény lesz a jobb választás. Tudtuk-e, hogy nagymamáink idejében ilyen óriásokban készültek el a sparhelten a lekvárok, dzsemek?

    Mi serceg a serpenyőben?

    A válasz egyszerű: rövid ideig és nagyon nagy hőmérsékleten sülő ételek. Ez mit takarhat? Süthetünk húst a hússzelet-sütő serpenyőben, így lesz ízletes és szaftos a jól befűszerezett steak húsunk. De milyen meglepő, hogy a palacsintasütő is serpenyőnek minősül.

    Mit rejt a lábos?

    A lábos megjelenésére jellemző, hogy inkább széles, mint magas a pereme. Miért hívják pont lábosnak? Mert évszázadokkal ezelőtt még lábakon állt közvetlenül a tűz fölött. Ennek a lábnak a funkciója a modernebb tűzhelyek megjelenése miatt már elveszett. A rövid lében készült ételek eszköze, melyben például tökéletes paprikáscsirke készíthető el. Az pedig már csak rajtunk, illetve a pénztárcánkon áll, hogy mekkora adagot akarunk főzni.

    Melyik lehet a legjobb barátunk a konyhában?

    A válasz a legtöbb nagycsaládos szerint egyértelmű: a kukta. Egy olyan társ a sokgyerekes anyukák és apukák életében, amivel gyorsan, nagy mennyiségű, és rendkívül ízletes ételeket lehet elkészíteni. A magas gőznyomás a titka annak, hogy az ételek rövid idő alatt puhulnak meg. Ez szembemegy a hagyományos főzési technikával, de kezdő szakácsoknak bátran javasolják a tapasztaltabbak. A kuktában elkészített sertéscsülök pékné módra az igazi ínyencség lesz egy kimerítő hét végére.

    Titokzatos titkolózós tálak?

    A római tálak, vagy más néven Pataki-tálak napjainkban ismét virágkorukat élik. De tudtuk-e, hogy az emberiség egyik első tűzálló, égetett agyagól készült edénye egy római tálhoz hasonló eszköz lehetett? Ez a tál arra jó, hogy nagy mennyiségű, íncsiklandó, zaftos és zamatos finomság készüljön benne. Ezek lehetnek húsok, zöldségek, rakottas ételek. 

    Remek receptek segítenek eligazodni a főzés és sütés rejtelmeiben. Nekünk csak a megfelelő konyhai eszközre kell rálelnünk.

    Szólj hozzá