Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A kínai kel 5 jó hatása a szervezetre

Dátum: 2021-03-25 / Írta: Budai István / Látták: /

A kínai kel Ázsiából indult világhódító útjára, innen kapta elnevezését is. Bár már évezredek óta termesztett zöldségféle, Európa népe csak a múlt században ismerte meg és azóta is ismerkedik vele. Még mindig nem sorolható a leggyakrabban fogyasztott zöldségfélék közé hazánkban, pedig semleges ízével, sokféle felhasználási lehetőségével és egészségünkre gyakorolt hatásaival rendszeresen a tányérunkra kellene kerülnie!




  • Sokféle tápanyagot tartalmaz, fehérjéből háromszor annyi található benne, mint a fejes káposztában. A kínai kel kíméletes táplálék az emésztőrendszer számára, nem véletlen, hogy zsenge leveleit már a 6-8 hónapos babák is fogyaszthatják. A téli hónapokban az egyik leginkább vitamindús és ásványi anyagokban gazdag táplálék, ami felvértezi immunrendszerünket a fertőzésekkel szemben. Nézzük, milyen előnyöket tartogat még számunkra!

    1. Fokozhatja védettségünket a szívbetegségekkel szemben

    A kínai kel számottevő mennyiségben tartalmaz B9-vitamint, ami talán a legfontosabb tápanyag az emberi szív számára. Szabályozza a koleszterin lerakódásának mértékét, a vérnyomást, a szívritmust és segíti a vörösvérsejtek termelődését. 1 bögre kínai kelben a B9-vitamin ajánlott napi mennyiségének 12%-a található meg. Más, a szív számára hasznos tápanyagokat is tartalmaz, mint az A-, C- és K-vitamin, a kálium, foszfor és a mangán. A kínai kel a kutatások szerint csökkenti az érelmeszesedés mértékét, nőknél pedig jelentősen hozzájárulhat a szívbetegség miatti elhalálozás esélyének csökkentéséhez.

    2. Segíti a fogyókúrát

    A kínai kelt nevezhetjük akár zsírgyilkos zöldségnek is. Kalóriatartalma nagyon alacsony, ugyanakkor sok benne a rost, ami segíti az emésztést, felpörgeti az anyagcserét, ezzel támogatja a fogyást. Alacsony a glikémiás indexe, így nem ugrik meg tőle a vércukorszint, másik nagy előnye, hogy nem is fogsz puffadni tőle, szemben a legtöbb káposztafélével.

    3. Támogatja az emésztést

    A kínai kelben nagyon sok az oldhatatlan rost, ami nem bomlik le az emésztőrendszerben. Fontos szerepe van a megfelelő bélmozgás elősegítésében, a hasmenés és a székrekedés megelőzésében, kezelésében. Mivel magas az oldható rost tartalma is, hozzájárul a bél egészséges mikroflórájának megőrzéséhez, hiszen ezek a rostok jelentik a táplálékot az olyan hasznos baktériumok számára, mint a tejsavbacilusok vagy a bifidobaktériumok. Ezek termelik a B12- és K-vitamint, melyek létfontosságú tápanyagaink. A kínai kelben lévő mangán pedig fontos emésztőenzimek termelődéséért felelős.

    4. Segít tovább megőrizni a bőr fiatalságát

    Ha rendszeresen fogyasztod, élvezheted a kínai kelnek a bőrre gyakorolt áldásos hatásait is. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy lassítja az öregedés folyamatát, elősegíti a kollagén termelődést, ezáltal biztosítja, hogy bőrünk feszesebb, simább legyen. Magas ásványi anyag tartalma révén az akné és a kiütések ellen vívott küzdelmet is megkönnyíti, belülről csökkenti a gyulladásokat a bőr felszínén.

    5. Javítja a mozgékonyságot, segít kezelni az ízületi gyulladást

    Kutatások szerint a B3-vitamin niacinamid formájában hatékony az ízületek mozgékonyságának fokozásában. Csökkenti az ízületi fájdalmat, javítja az izmok állapotát és csökkenti az ízületek fáradtságával járó egyéb tüneteket. A kínai kelben lévő niacinamid hatékony a rugalmasság növelésében, a duzzanatok csökkentésében. Ha a kínai kelből elegendő mennyiséget eszel, akár csökkentheted vagy teljesen el is hagyhatod az ízületeid miatt szedett fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket.

    Szólj hozzá