Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mire használhatod a juharszirupot?

Dátum: 2023-04-11 / Írta: Budai István / Látták: /

Kanada nemzeti jelképe a juharlevél, ikonikus élelmiszere pedig a juharszirup, amit az őslakosok már az európai bevándorlók érkezése előtt is fogyasztottak. Az amerikaiak imádják, ha otthon kifogy, biztos, hogy rögtön felkerül a bevásárlólistára. Hazánkban is egyre elterjedtebb, sokan alternatív édesítőszerként tekintenek rá. Fontos tudni, hogy a mézhez hasonlóan a juharszirup is színtiszta cukor, ezért mértékkel szabad csak fogyasztani. Viszont érdemes kipróbálni, hiszen karamelles ízével színesítheti a desszerteket, az italokat vagy akár a salátákat is. 




  • A juharszirup a juharfa nedvéből készül. Erre a célra elsősorban a vörös- és édesjuharfák a legalkalmasabbak. Egyetlen fából átlagosan 20-60 liter nedvet tudnak lecsapolni egy év alatt, 1 liter juharszirup készítéséhez pedig 40 liter nedvre van szükség. A világ juharszirup termelésének 80%-át Kanada, azon belül is Quebec adja. Ha igazi, autentikus juharszirupot szeretnél kóstolni, az innen származót válaszd!

    A juharszirup betakarításának ideje a koratavasz. A fákban a nyáron elraktározott tápanyagok télen cukorrá alakulnak át. Mikor a hőmérséklet néha-néha már fagypont fölé kúszik, a fákban megindul az édes folyadék keringése, ekkor kezdődhet a csapolás. Ehhez legalább 10 cm mélyen fúrnak lyukakat a fák törzsébe, majd hagyományosan vödröket, újabban pedig csőrendszereket építve alá várják, hogy az édes nedv kicsepegjen.

    A juharfa nedve azonban még nem juharszirup. Hogy azzá váljon, fel kell forralni, hogy víztartalmának nagy része elpárologjon. A nedv átlagosan 1-6% cukrot tartalmaz, forralás után azonban a cukortartalma már 66-67%-os. A forralás során nem csak a víz párolog el, de a cukor is karamellizálódik, megadva a szirup jellegzetes ízét és sötét színét. Addig forralják a juharfa nedvét, míg a cukor el nem éri a megfelelő koncentrációt. Vigyázni kell, hiszen ha túlforralják, a szirup kikristályosodik. A hagyományos forralás mellett ma már a modern technológia nyújt segítséget a juharszirup gyorsabb készítéséhez. Ozmózisos eljárással tudják elérni, hogy a folyamat gyorsabb, a cukor koncentrációja pedig 35%-os legyen.

    A szirupot ezután átszűrik. Ha ebbe a lépésbe hiba csúszik, a szirup megkeseredhet, homokos állagúvá, gyenge minőségűvé válhat. A szűrés során melléktermékként keletkező szilárd anyag, az ún. cukorhomok ehetetlen ugyan, de teljesen ártalmatlan. Magas ásványi anyag tartalma miatt a kertekben, növények táplálásához használják fel.

    A kész juharszirup átlagos cukortartalma 2-3%. Ugyan találhatók benne ásványi anyagok – pl. kálium és kalcium -, de ezek mennyisége kevesebb, mint 1%.

    American pancakes for breakfast in the morning on white background

    A juharszirup tápértéke

    Nem fog meglepetésként érni a hír, hogy a juharszirup egy igen kalóriadús édesítő. Egy evőkanálnyi szirupban 12 g cukor van. Ugyanez a mennyiség tartalmaz:

    1. 52 kalóriát
    2. 13 g szénhidrátot
    3. 0 g fehérjét
    4. 0 g rostot
    5. 0 g zsírt

    Vitamintartalma elképesztően alacsony. Annak ellenére, hogy természetes eredetű és hozzáadott, mesterséges anyagoktól mentes édesítőszerről van szó, a juharszirup még nem egészséges. A nedvben lévő vitaminok és ásványi anyagok a készítési folyamat során szinte teljesen megsemmisülnek. Antioxidánsokból több található benne, de ez sem ellensúlyozza magas cukortartalmát, ami viszont potenciális veszélyeket rejt magában, pl. elhízást, cukorbetegséget és fogszuvasodást okozhat.

    Mire használhatod a juharszirupot?

    1. Palacsintára öntetként

    Ha még soha nem ettél juharszirupot, ezt a felhasználási módját akkor is biztos, hogy ismered, ha máshonnan nem, a filmekből. Az amerikai palacsinta szinte elképzelhetetlen juharszirup nélkül, sokan emiatt össze is keverik a gyárilag előállított palacsinta-öntetekkel, pedig a kettőnek semmi köze egymáshoz.

    2. Pattogatott kukoricára

    Csorgasd rá a popcornra! Még egyet csavarhatsz rajta, ha apróra vágott, pirított bacont is teszel rá.

    3. Koktélokhoz

    Édesíthetsz vele koktélokat. A sötét arany szín még látványban is izgalmasabbá teszi az italokat.

    4. Zöldségek és húsok pirtásához

    Ha mézet használtál már a zöldségek és húsok pirításához, ugyanezt megteheted a juharsziruppal is. Nagyon izgalmas ízvilágot hozhatsz létre, ha a juharszirup édes ízét csípős, erőteljesebb fűszerekkel kombinálod. A szirupban lévő cukor pedig finom, ropogós kérget hoz majd létre a zöldségeken és a húsokon.

    5. Levesekhez

    Az édes ízű krémlevesekhez nagyon jól illik a juharszirup. A sütőtökkrémleves például egyenesen kiált érte!

    6. Desszertekhez

    Magától értetődő, hogy desszertekhez is használhatod. Mousse-okat, kenyérpudingot, pitéket, krémeket készíthetsz juharszirup hozzáadásával.

    Így helyettesítsd a cukrot juharsziruppal!

    Ha fehér cukor helyett juharszirupot használnál egy recepthez, úgy számolj, hogy 1 bögre cukrot ¾ bögre juharsziruppal válthatsz ki. Szinten bármilyen receptben felcserélheted ezt a kétfajta édesítőt, de sütésnél fontos, hogy mivel a juharszirup folyékony állagú, a többi folyadék mennyiségét arányosan csökkentsd mellette.

    Szólj hozzá