Mutatkozzon be pár szóban!
Császár Etelka vagyok, Felvidéken élek Szlovákiában egy szép kis faluban, Ifjúságfalván. A községünk a Vág és a Kisduna összefolyásában terjeszkedik nagyon szép körnezetben. Itt élek a fiammal, sajnos a férjem már 17 éve elhunyt, a leányom férjhez ment és elköltözött otthonról. Leányom megajándékozott két gyönyörű unokával Laráva és Zarával akik a nagyika szeme fényei.
A 40 év aktívan ledolgozott évem után 58 éves koromban vonultam nyugdíjba. Mivel mindig pergős munkát végeztem, üzlettel foglalkoztam, vállalkoztam és az utolsó 12 év alatt a községünk polgármesternője voltam, így az állandó itthon létet nagyon nehezen szoktam meg.
Fél év itthon lét után tovább képeztem magam, vizsgáztam a Szlovák Nemzeti Bankban és pénzügyi szaktanácsadóként értem el aránylag nagy sikereket.. Közben már sütöttem családom örömére. Egy bizonyos idő elmúltával rájöttem, hogy a sütés-főzés az, ami vissza adta az “életkedvemet“ s újra önmagamra találtam, vissza tért a régi Eta.
Mióta ír blogot és mi volt a motiváció, ami miatt elkezdte?
Tavaly november közepén jött a spontán ötlet bloggot írni, mivel híve vagyok a hagyományos ételeknek, süteményeknek, tortáknak. Valamikor régen a nagyanyáink, édesanyáink is sütöttek, főztek sok finomságot. „Elő kotortam“ régi recepteket és célomul tűztem ki ezeket népszerüsíteni. Szeretném az utódjainknak átadni ezt tudást, hagy maradjon nyom utánunk. Természetesen nem vetek meg semmi újat, szívesen segítek és válaszolok csoporttársaim kérdéseire.
Az interneten népszerűsítem a receptjeimet, és a visszajelzések alapján nagy igény van a hagyományos ételekre nagy örömömre. Röpke 5 hónap alatt több mint 6 ezer rajongója van az oldalamnak 38 országból. Szívesen segítek ha módomban áll és válaszolok csoporttársaim kérdéseire.
Kitől és mikor tanult meg főzni?
Elsősorban az Édesanyámtól tanultam főzni. Emlékszem rá, hogy alig értem fel az asztalt és már a mamikámnak segítettem tálba keverni a sütihez valót. Majd amikor férjhez mentem az anyósom lakodalmakba sütött-főzött, így Tőle is sokat tanultam. Tartom magam ahoz, hogy sütni-főzni csak szívvel-lélekkel lehet.
Hány személyre főz és kik ők?
Mivel a fiammal lakom így kettőnkre főzök-sütök, de nem hagyom ki a finomságokból a leányom családját sem. Pár évvel ezelőtt több alkalommal szerveztem bálokat és akkor 250 emberre főztem az őzgulyást, annak ellenére hogy nem vagyok tanult szakács-cukrász az sem okozott gondot.
Sütni, vagy főzni szeret jobban?
Mindkettőt szeretem, főzést is de az igazi „szerelem“ számomra a torták sütése.
Mi a kedvenc étele?
Nem tudok kedvenc ételt felsorolni, talán annyit, hogy a könnyebb ételeket kedvelem.
Kinek adná át a stafétát?
A stafétát Szaninak adnám át. Változatos és finom receptekkel kápráztatja el a sütni-főzni tudókat és tanulókat. Szanival nagyon jó a kapcsolatunk, aféle “társoldalt” indítottunk magunk közt.
Szerepelt már az ALDI háziasszonyok nagykönyvében is! Azóta számtalan receptversenyt nyert, és számtalan receptje jelent meg a Vidék íze újság márciusi számában.
https://szanikonyhaja.blogspot.hu/
Köszönöm a megtisztelő lehetőséget Editkének és a receptes oldal stábjának!