Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A gasztronómia királyai – avagy mindannyiunk királyai! (x)

Dátum: 2024-07-31 / Írta: Budai István / Látták: /

„Csináld amit szeretsz, és soha többé nem kell majd dolgoznod” – mind ismerjük Konfuciusz elhíresült mondását. De ha már nagy nevek, Hamvas Béla annak idején az ételt, az italt az Istenséghez hasonlította, ami körülvesz minket. Az biztos, hogy enni kell, de nemcsak kell, hanem szeretünk is! A legjobb szakácsok és séfek pedig azok, akik olyan ízeket varázsolnak nekünk, melyekért örökké hálásak lehetünk. Nem is egy rossz karrier ez!




  • Karrierlehetőségek a vendéglátás területén Magyarországon

    Nem nagy tudomány megállapítani, hogy azokon a területeken, ahol nagy a turizmus, és sok ember fordul meg, több a vendéglátóhely, az étterem, és így természetesen a szakácsok, séfek és vendéglátósok munkájára is még nagyobb szükség van. Magyarország egyik ilyen “kis” hangulatos városa a történelmi Eger, mely borairól is messze földön híres, a turizmus pedig maximumon pörög az elmúlt években – különösen például a karácsonyi advent időszakban, de egyébként egész évben a leglátogatottabb városok listáján is bőven szerepet kap.

    Az aktuális helyi vendéglátós álláslehetőségek elérhetőek a link alatt, de akár egyéb kategóriákra is szűrhetünk az egerallas oldalán.

    Miért érdemes a vendéglátásban dolgozni, és milyen kihívások adódnak?

    A vendéglátás nem való mindenkinek, folyamatos a pörgés és a rohanás, de nincs két egyforma munkanap. Aki pedig az ételeket készíti, folyamatosan alkothat, kiélheti kreativitását és tényleg valami olyat csinálhat, ami fontos és még le is köti az ember figyelmét. A szakmai fejlődés, az állandó új kihívások és az emberekkel való közvetlen kapcsolat mind vonzó tényezők. A sikerélmény, amit egy elégedett vendég visszajelzése jelent, különösen motiváló tud lenni.

    A túlórákkal viszont érdemes számolni, ez nem az a klasszikus 9-17-ig munkahely, legyünk bárhol is a világban. A hosszú munkaidők, a hétvégi és ünnepi munkavégzés, valamint a vendégelégedettség folyamatos fenntartásának kihívásai is részei tehát a szakmának.

    Hogy induljunk el az úton?

    Először is gondoljuk át, hogy nekünk való-e ez a munka. Egyrészt szeretünk-e főzni, ételekkel foglalkozni, másrészt bírjuk-e magát a vendéglátózást. Amennyiben igen, végezzünk el egy releváns képzést, tanfolyamot, tanuljunk és gyakoroljunk otthon, edukálódjunk, keressünk szakmai tapasztalatszerzési lehetőséget, vagyis próbáljunk munkába állni minél előbb. A többi már jönni fog magától.

    Szólj hozzá