Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A fokhagyma jótékony hatásai

Dátum: 2014-06-27 / Írta: Budai István / Látták: 3352 /

Évezredek óta alkalmazzák gyógyításra ezt a földön szinte mindenhol elterjedt és közkedvelt fűszernövényt. Általános erősítő, immunrendszer-stimuláló hatását sokan nem gyógyítás, hanem megelőzésképpen alkalmazzák, de nagyon fontos a krónikus betegségek kezelésében betöltött szerepe is.




  • A liliomfélék családjába tartozó növény jellegzetesen megvastagodott és gerezdeket alkotó hagymáját fogyasztjuk főleg, de a népi gyógyászat a levelei gyógyhatását is elismeri. Az ókorban varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték, nálunk a XV. században kezdték a termesztését.

    Gyógyászati alkalmazása

    Az első orvos, aki leírta a fokhagyma baktériumölő és gomba elleni hatását, nem volt más, mint a nagy francia professzor, Louis Pasteur. A XIX. század elején azonosították a hatóanyagát, az alliinnak nevezett aminosavat, amely levegővel érintkezve allicinné (egy kén tartalmú illóolajjá) alakul, ez adja a zúzott fokhagyma jellegzetes szagát.

    Gyógyhatásainak egy része erre a vegyületre vezethető vissza, amely hatását akkor fejti ki, ha levegővel érintkezik, ezért nem javasolják a fokhagymagerezd egyben történő lenyelését. A hatóanyag melegítés hatására elbomlik.

    Az allicin fertőtlenítő, antibiotikus és gombaölő hatású (külsőleg is), kiváló vírusellenes szer (így pl. herpeszre és szemölcsre is jó). Olyan széles spektrumú antibiotikum, amelyre sosem alakul ki rezisztencia a baktériumok részéről.

    A vér és az érhálózat csodadoktora: vérhígító és véralvadásgátló, gátolja a vérlemezkék összetapadását, megelőzi az érelmeszesedést és tisztán tartja az ereket, csökkenti a koleszterin- és vérzsír szintet.

    A tápcsatornára is kitűnő hatással van, kiűzi a bélférgeket, segít a bélflóra harmonizálásában, elősegíti az epe működését, stimulálja a májat.

    A fő hatóanyagán kívül tartalmaz még vitaminokat (A, B, C, E), különféle ásványi anyagokat (foszfor, kálium, mangán, réz, szelén), fehérjéket és szénhidrátokat, így tápanyag tartalma sem elhanyagolható, valamint antioxidáns hatással is rendelkezik.

    Fogyasztási formái

    Mint közkedvelt fűszernövény, számos ételünk alkotóeleme (aprított, préselt formában). Főzve-pépesítve fokhagymalevest és -szószt készíthetünk belőle. Gyakran sütőben sülő húsok mellé tesznek egész gerezd foghagymákat, amely kitűnően átadja így is az ízét a környezetének.

    Nyersen salátaönteteknek és hideg szószoknak is közkedvelt hozzávalója.

    Nátha és köhögés esetén aprítva és mézzel keverve, teának elkészítve, tejben megfőzve fogyasztják.

    Egyre szélesebb körben terjed az ún. citromos vagy alkoholos fokhagymakúra, amely az erek megtisztítását, és ennek révén a vérnyomás csökkentését szolgálja.

     

    Szólj hozzá