Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A dobostorta története

Dátum: 2014-06-15 / Írta: Budai István / Látták: 4618 /

A dobostortát megalkotó cukrászmester, Dobos C. József több tekintetben is feltaláló volt a cukrászati műremek megalkotása során. Ő találta fel például a torta belsejében megbúvó csokis-vajas krémet, amely a sütemény egyik jellegzetessége.




  • A felfedezés a legenda szerint egy véletlennek köszönhető, amikor is az történt, hogy a kiskukta a tartósításhoz használt só helyett cukrot kevert a vajba, és úgy habosította fel. A mesternek ízlett a cukros vajas krém, így ezt fejlesztette tovább kakaó hozzáadásával. Könnyed és ízvilágában is újat ígérő alternatíva volt ez a kizárólag főzött krémekkel dolgozó korabeli cukrászat terén.

    A másik nagy találmány az égetettcukor-bevonat volt, amely szándékosan új, formabontóan puritán irányzatot képviselt a kor divatja szerinti habos-babos, mázas, díszes torták között. Dobos úr célja az volt a torta megalkotása során, hogy könnyen és biztonságosan szállítható süteményt alkosson, amely nem esik össze és nem folyik szét, a kezdetleges hűtési megoldások hiányosságainak következtében sem.

    Próbálkozása olyan jól sikerült, és műve akkora sikert aratott, hogy nemsokára Európa-szerte vitték a futárok, sós jég közé csomagolva, a megrendelésre készült tortákat. Szinte nem volt olyan valamit is magára adó bál, ahol ne lehetett volna megkóstolni Dobos úr újdonságát. Gyakorta szállított pl. Berlinbe, így született meg még egy találmány, a speciális fadoboz, amely megvédte a süteményt a hosszú úton.

    Az új fejlesztésű tortát először az Első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatták be, ahol maga Sissi és I. Ferenc József is megkóstolta, meglátogatva Dobos József saját pavilonját.

    A receptet élete végéig őrizte, ahogy gondosan tartották az elkészítés titkait munkatársai is, bármennyire is próbálták elcsábítani őket, nem fedték fel az eljárásokat senki számára. Rengetegen próbálták a termékből visszafejteni a készítés módját, de sajnos csak esetlen utánzatok készültek, amelyek magát a mestert is nagyon bosszantották.

    Élete vége felé a Budapesti Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének ajándékozta a receptet, azzal a kikötéssel, hogy hozzáférhetővé kell tenni mindenki számára, akit érdekel. Ő maga befejezte pályafutását, eladta üzletét és az elismerésnek élt ezután, amelyet műve hozott meg számára.

    Annak ellenére, hogy az eredeti recept hozzáférhető, nagyon kevesen készítik ennek lapján. Több száz változata ismert, de a leggyakoribb eltérés – amelyet sajnos kevésbé otthon, mint inkább a cukrászatokban követnek el-, hogy vaj helyett margarinból készítik a krémet, a kakaópor helyett pedig cukrozott instant kakaót használnak. Van aki tesz tojást a krémbe és van, aki nem.

    A piskótát is lehet sokféleképpen variálni, lehet növelni vagy csökkenteni a tortalapok számát, ostyára cserélni azokat, de a dobostorta-imádók mindegyik változatra azt mondják, hogy ha finom is, az már egy másik sütemény, csak az eredeti az igazi.

     

    Szólj hozzá