Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A csokoládé: hasznos vagy káros?

Dátum: 2021-04-12 / Írta: Budai István / Látták: /

A csokoládéról korábban mindannyian azt hittük, hogy nem egészséges. Miért is különbözne a többi édességtől? Aztán az elmúlt években sorra láttak napvilágot olyan kutatási eredmények, melyek a sötét színű, magas kakaótartalmú csokoládénak egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait mutatták ki. De hol az igazság?




  • Ha röviden szeretnénk válaszolni arra a kérdésre, hogy a csokoládé hasznos-e vagy káros, akkor azt mondanánk: inkább káros, mint hasznos. Merthogy lehet belőle a többinél valamelyest egészségesebb fajtákat választani, de sajnos a csokoládé sosem fog az egészséges élelmiszerek közé tartozni. 

    A “pozitív” hatások

    Az elmúlt időben megszaporodtak a csokoládé előnyeit éltető cikkek. Nem kell sokat keresgélnünk, hogy az étcsokoládét egyenesen szuperételnek lássuk feltüntetve. Hiszen csökkentheti egyes ráktípusok kockázatát, a vérnyomást, a cukorbetegség kialakulásának esélyét, a szívbetegségek rizikóját és ellenszert jelenthet a depresszióra is. Ezek mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni még arról is, amit mindenki tud, hogy ha túl sokat eszünk belőle, elhízunk – és ez még csak a jéghegy csúcsa. 

    Valójában a csokoládé egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai nem is magára a csokoládéra, hanem a kakaóbabra vonatkoznak, amelyből a csokoládé készül. Pedig ez csak a csoki alapanyaga, rajta kívül számos más összetevőt is hozzáadnak és különböző eljárásokkal dolgozzák fel, mire egy mutatósan becsomagolt szelet formájában a kezünkbe kerül az üzletben. Ahhoz, hogy a csokoládén keresztül hozzájuthassunk a kakaóbab nyújtotta előnyökhöz – sejtkárosodás csökkentése, szív- és érrendszer támogatása -, rengeteg csokit kellene megennünk. Szívesen meg is tennénk, ugye?

    De a rengeteg csokival együtt temérdek zsírt és kalóriát is elfogyasztanánk, ami már kicsit sem tűnik olyan egészséges választásnak. A hasznos, egészséges összetevőkben gazdag csokoládénak igen keserű íze van, ezt csak kevesen kedvelik. A gyártók éppen ezért “hígítják” sok zsírral és cukorral, hogy azt a finoman édes és krémes csokoládét adják a vásárlóknak, amire igazából vágynak. 

    Jól hangzó kutatások

    Egy tanulmányban például arra jutottak, hogy a sok csokoládé fogyasztása akár egyharmaddal képes csökkenteni a szív- és keringési betegségek kialakulásának kockázatát. Milyen jó is volna! De a tanulmány szerzői arra már nem térnek ki, hogy a “sok” csokoládé elfogyasztása magával vonja az elhízást, aminek egyenes következménye lehet a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a diszlipidémia, ami pedig növeli az érelzáródás, a szívroham, a stroke és más szívbetegségek esélyét, főleg a dohányosoknál. Ez így már nem is hangzik annyira jól. 

    Válaszd a magas kakaótartalmú csokoládét!

    A kakaóban lévő flavonoidok erős antioxidánsok, bizonyítottan hatékonyak számos betegség megelőzésében és kezelésében is. Ám a csokoládéban ezek nem találhatók meg olyan koncentrációban, hogy hatásukat ki tudják fejteni a szervezetben. Ha legközelebb arról olvasol, hogy a csokoládé mennyire egészséges, ne feledd, hogy valójában a kakaóbab lehet csak hasznodra, amiből viszont valószínűleg te sem sokat eszel! Amennyiben mégis megszállott csokirajongó vagy és lemondani nem tudsz erről az édességről, akkor ártasz magadnak a legkevesebbet, ha legalább 70%-os kakaótartalmú csokit választasz. 

    Szólj hozzá