Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A csodatévő zeller – 7 ok, amiért érdemes rendszeresen fogyasztanod

Dátum: 2023-06-26 / Írta: Budai István / Látták: /

Ez a gyökérzöldség már Homérosz Odüsszeiájában is szerepelt, hiszen az ókori görögök és rómaiak előszeretettel használták vallási és gyógyászati célokra, de afrodiziákus hatásait is felismerték. Enyhe ízével szinte bármilyen ételben megállja a helyét, gyakran a burgonya helyettesítőjeként is használják. Ha nem csak az ízét, de az egészségre gyakorolt hatásait is szeretnéd élvezni, most eláruljuk, miért érdemes minél többször zellert enned!




  • 1. Támogatja a bélrendszer egészségét

    A zeller nagyon jó forrása az élelmi rostoknak, melyeknek fontos szerepük van az emésztőrendszer egészségének megőrzésében. Fogyasztásával táplálhatod a bélrendszerben élő hasznos baktériumokat, ezzel támogatva a bélflóra egyensúlyát.

    2. Egészséges szénhidrátok forrása

    A szénhidrátok is lehetnek egészségesek, mégpedig akkor, ha megfelelő forrásból, pl. gyümölcsökből vagy teljes kiőrlésű gabonából származnak. Ezek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet és fogyasztásuk után nem fogsz hamar újra megéhezni. A zellerben is ilyen hasznos szénhidrátok találhatók, egy bögrényi mennyiségben kb. 14 gramm. A zeller segítségével úgy is hozzájuthatsz a megfelelő mennyiségű szénhidráthoz, hogy nem kenyeret, tésztát vagy rizst eszel.

    3. Sokáig eltelít

    Magas rosttartalmának köszönhetően képes hosszú időre teltségérzetet biztosítani, ez pedig az egyik legfőbb segítség, ha fogyni szeretnél. Egy bögre zellerben csupán 65,5 kalória, viszont 2, 85 gramm rost található. A magas rost- és alacsony cukortartalmú ételektől, amilyen a zeller is, tovább érzed magad jóllakottnak és nem fogsz sóvárogni.

    4. Bőséges rostforrás

    A rostoknak az emésztőrendszerre gyakorolt hatása közismert, de a szív egészségének megőrzésében, a vécukorszint szabályozásában és a káros koleszterinszint csökkentésében is főszerepet játszanak. A zeller magas rosttartalmú zöldségként az egyik legegészségesebb rágcsálnivaló, amit akár nyersen is fogyaszthatsz, hogy pótold a szükséges napi rostmennyiséget.

    5. Helyreállítja a károsodott sejteket

    A zellerben lévő antioxidánsok között megtalálhatók a flavonoidok és a C-vitamin is. Ezek segítségével csökkenti és képes helyreállítani a sejtek oxidatív stressz okozta károsodásait, melyek szoros összefüggésbe hozhatók a rákkal, az idő előtti öregedéssel, az elhízással, a cukorbetegséggel és a szívbetegségekkel.

    6. Támogatja a csontok és a vér egészségét

    Egy bögre zellerrel biztosíthatjuk a napi javasolt K-vitamin mennyiség 71%-át. Ez a vitamin nem csak a véralvadáshoz, de a csontok egészségéhez is nélkülözhetetlen. Segítségével csökkenthető a csonttörések és a csontritkulás kockázata.

    Szólj hozzá