Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A békebeli zserbó titka- Így lesz olyan, mint a nagyié

Dátum: 2018-11-13 / Írta: Budai István / Látták: 297891 /

Mint minden étel és sütemény, az idők során a zserbó is számtalanszor újjászületett. A legkülönfélébb változatait találhatjuk meg a receptjének, de aki evett már igazi, békebeli zserbót, az biztosan ragaszkodik a klasszikus változathoz, ami nagyanyáink is készítettek.




  • A zserbó egy sokáig eltartható, jól tárolható sütemény, már ez is sokak kedvencévé teszi. Amit pedig a baracklekvár, a dió és a csokoládé hármasa művel ebben a süteményben egyesülve, az kész varázslat az ízlelőbimbók számára! A most következő recept alapján igazi, klasszikus zserbót készíthetsz!

    Az eredeti zserbó története:

    A zserbó süti története a 19. század végére nyúlik vissza és szorosan kapcsolódik a magyar cukrászathoz. Az eredeti zserbó receptet a budapesti Gerbeaud cukrászdában alkották meg.

    A sütemény megalkotója Kugler Henrik, aki 1884-ben nyitotta meg saját cukrászdáját, ahol különleges édességeket kínált a vendégeknek. Az egyik legnépszerűbb desszertje volt a zserbó, amelyet eredetileg Gerbeaud-krémesnek hívtak.

    A zserbó elkészítéséhez Kugler Henrik egy különleges réteges tészta receptjét használta. A tészta rétegek között vaníliás, rumos ízű diólekvárt terített el, majd a tészta tetejét gazdagon megszórta cukros dióval. Ezután a süteményt megsütötték, hogy a cukor karamellizálódjon és az egész sütemény arany barnává váljon.

    A Gerbeaud cukrászda népszerűségével a zserbó süti is egyre híresebb lett. Az elegáns és ízletes sütemény hamarosan az ország más részeiben is elterjedt, és az egyik legkedveltebb magyar desszertté vált. A cukrászda sikere miatt a zserbó receptje ismertté vált és más cukrászdákban is elkezdték készíteni.

    A zserbó süti további népszerűségre tett szert az 1900-as évek elején, amikor a Gerbeaud cukrászda részt vett a párizsi világkiállításon. Itt a zserbó is bemutatásra került és elnyerte a párizsiak és a nemzetközi közönség tetszését is.

    A zserbó süti azóta is az egyik legkedveltebb magyar desszert maradt, és számos változatban megtalálható a cukrászdák és otthonok receptkönyveiben. A hagyományos recept mellett készülnek változatok csokoládéval, mandulával, mazsolával és más ízesítőkkel is.

    A zserbó süti nemcsak finom íze miatt népszerű, hanem azért is, mert a magyar konyha és cukrászat egyik ikonikus darabja. A sütemény története és hagyománya pedig továbbra is ápolódik és él a mai napig.

    A titok nyitja, a zserbó zsírral a legjobb

    A zserbónak bizony megvannak a maga titkai. Míg ma szinte nem is találunk sütőpor nélküli receptet, addig az eredeti zserbó ezt nem tartalmazza. Már csak annálfogva sem, hogy akkoriban nem létezett sütőpor, így a tésztát élesztővel készítették. A másik titok maga a töltelék, aminek dúsnak, gazdagnak kell lennie.

    Kísérletezhetsz többféle lekvárral, de a hamisítatlan zserbó-ízt csakis barack, azonbelül pedig sárgabarack lekvárral érheted el! A diót se próbált meg helyettesíteni diós készítményekkel, magad darált le frissen a hozzávalót! A tésztát pedig a legjobb, ha zsírral készíted vaj vagy margarin helyett. Jöjjön tehát az isteni recept ünnepi alkalmakra vagy az édes hétköznapokra!

    Hozzávalók:

    1. 40 dkg liszt
    2. 1 dkg élesztő
    3. 5 dkg + 10 dkg porcukor
    4. 2 tojás
    5. 1 dl langyos tej
    6. 20 dkg zsír
    7. 1 evőkanál vaj
    8. 15 dkg darált dió
    9. 40 dkg sárgabarack lekvár
    10. 10 dkg étcsokoládé

    Elkészítés:

    A tejet langyosítsuk meg, majd egy csipet cukorral morzsoljuk bele az élesztőt. A lisztet dolgozzuk össze a zsírral, adjunk hozzá 5 dkg porcukrot, egy csipet sót, majd a tojásokat, végül a felfuttatott élesztőt. Dolgozzuk össze a tésztát! Ha túl keménynek találjuk, óvatosan adagolva langyos tejjel lágyíthatjuk. Az összeállított tésztát osszuk 3 egyforma részre. Ezeket nyújtsuk egyforma méretűre és vastagságúra.

    Az egyik tésztalapot fektessük a tepsibe, villával szurkáljuk meg, majd kenjük meg a lekvár felével. Szórjunk rá darált diót és annyi porcukrot, hogy maradjon még.

    Fektessük rá a második tésztalapot, amit ugyanígy szurkáljunk meg, kenjünk meg lekvárral, szórjunk meg dióval, majd porcukorral.

    Erre kerül rá a harmadik tésztalap, amit szintén szurkáljunk meg villával, hogy a gőz távozni tudjon. Ezután hagyjuk pihenni kb. 45 percig.

    180 fokra melegítsük elő a sütőt és 40 percig süssük az összeállított zserbót. A légkeverésre semmi szükség, hiszen ez egy békebeli recept, ami nem igényli a modern konyhának ezt a találmányát. Ha megsült, vegyük ki a tepsit és hagyjuk kihűlni a süteményt.

    A csokoládét vajjal olvasszuk meg vízgőz felett. Ezt rákenhetjük közvetlenül a sütemény tetejére, de tehetünk alá még egy réteg baracklekvárt is.

    Szólj hozzá