A zserbó egy sokáig eltartható, jól tárolható sütemény, már ez is sokak kedvencévé teszi. Amit pedig a baracklekvár, a dió és a csokoládé hármasa művel ebben a süteményben egyesülve, az kész varázslat az ízlelőbimbók számára! A most következő recept alapján igazi, klasszikus zserbót készíthetsz!
Az eredeti zserbó története:
A zserbó süti története a 19. század végére nyúlik vissza és szorosan kapcsolódik a magyar cukrászathoz. Az eredeti zserbó receptet a budapesti Gerbeaud cukrászdában alkották meg.
A sütemény megalkotója Kugler Henrik, aki 1884-ben nyitotta meg saját cukrászdáját, ahol különleges édességeket kínált a vendégeknek. Az egyik legnépszerűbb desszertje volt a zserbó, amelyet eredetileg Gerbeaud-krémesnek hívtak.
A zserbó elkészítéséhez Kugler Henrik egy különleges réteges tészta receptjét használta. A tészta rétegek között vaníliás, rumos ízű diólekvárt terített el, majd a tészta tetejét gazdagon megszórta cukros dióval. Ezután a süteményt megsütötték, hogy a cukor karamellizálódjon és az egész sütemény arany barnává váljon.
A Gerbeaud cukrászda népszerűségével a zserbó süti is egyre híresebb lett. Az elegáns és ízletes sütemény hamarosan az ország más részeiben is elterjedt, és az egyik legkedveltebb magyar desszertté vált. A cukrászda sikere miatt a zserbó receptje ismertté vált és más cukrászdákban is elkezdték készíteni.
A zserbó süti további népszerűségre tett szert az 1900-as évek elején, amikor a Gerbeaud cukrászda részt vett a párizsi világkiállításon. Itt a zserbó is bemutatásra került és elnyerte a párizsiak és a nemzetközi közönség tetszését is.
A zserbó süti azóta is az egyik legkedveltebb magyar desszert maradt, és számos változatban megtalálható a cukrászdák és otthonok receptkönyveiben. A hagyományos recept mellett készülnek változatok csokoládéval, mandulával, mazsolával és más ízesítőkkel is.
A zserbó süti nemcsak finom íze miatt népszerű, hanem azért is, mert a magyar konyha és cukrászat egyik ikonikus darabja. A sütemény története és hagyománya pedig továbbra is ápolódik és él a mai napig.
A titok nyitja, a zserbó zsírral a legjobb
A zserbónak bizony megvannak a maga titkai. Míg ma szinte nem is találunk sütőpor nélküli receptet, addig az eredeti zserbó ezt nem tartalmazza. Már csak annálfogva sem, hogy akkoriban nem létezett sütőpor, így a tésztát élesztővel készítették. A másik titok maga a töltelék, aminek dúsnak, gazdagnak kell lennie.
Kísérletezhetsz többféle lekvárral, de a hamisítatlan zserbó-ízt csakis barack, azonbelül pedig sárgabarack lekvárral érheted el! A diót se próbált meg helyettesíteni diós készítményekkel, magad darált le frissen a hozzávalót! A tésztát pedig a legjobb, ha zsírral készíted vaj vagy margarin helyett. Jöjjön tehát az isteni recept ünnepi alkalmakra vagy az édes hétköznapokra!
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 dkg élesztő
- 5 dkg + 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 1 dl langyos tej
- 20 dkg zsír
- 1 evőkanál vaj
- 15 dkg darált dió
- 40 dkg sárgabarack lekvár
- 10 dkg étcsokoládé
- só
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg, majd egy csipet cukorral morzsoljuk bele az élesztőt. A lisztet dolgozzuk össze a zsírral, adjunk hozzá 5 dkg porcukrot, egy csipet sót, majd a tojásokat, végül a felfuttatott élesztőt. Dolgozzuk össze a tésztát! Ha túl keménynek találjuk, óvatosan adagolva langyos tejjel lágyíthatjuk. Az összeállított tésztát osszuk 3 egyforma részre. Ezeket nyújtsuk egyforma méretűre és vastagságúra.
Az egyik tésztalapot fektessük a tepsibe, villával szurkáljuk meg, majd kenjük meg a lekvár felével. Szórjunk rá darált diót és annyi porcukrot, hogy maradjon még.
Fektessük rá a második tésztalapot, amit ugyanígy szurkáljunk meg, kenjünk meg lekvárral, szórjunk meg dióval, majd porcukorral.
Erre kerül rá a harmadik tésztalap, amit szintén szurkáljunk meg villával, hogy a gőz távozni tudjon. Ezután hagyjuk pihenni kb. 45 percig.
180 fokra melegítsük elő a sütőt és 40 percig süssük az összeállított zserbót. A légkeverésre semmi szükség, hiszen ez egy békebeli recept, ami nem igényli a modern konyhának ezt a találmányát. Ha megsült, vegyük ki a tepsit és hagyjuk kihűlni a süteményt.
A csokoládét vajjal olvasszuk meg vízgőz felett. Ezt rákenhetjük közvetlenül a sütemény tetejére, de tehetünk alá még egy réteg baracklekvárt is.