Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A 10 legnépszerűbb konyhai trükk, és hogyan használd őket

Dátum: 2023-10-02 / Írta: Budai István / Látták: /

Még egy gyakorlott háziasszonynak is szüksége van új praktikákra és trükkökre, ha a konyháról van szó, nem is beszélve a kezdőkről! Hogyan préselj ki több levet a citromból, hogyan használhatod fel tovább a fűszernövényeket vagy hogyan használd a sütőt kelesztéshez? Ezeket és még több konyhai trükköt is megismerhetsz most!




  • 1. Így marad tovább friss a paradicsom

    A paradicsomot a legjobb a szárával együtt tárolni, de ha már leesett, ügyelj arra, hogy azzal a felével lefelé fordítva tárold, amelyikből a szár kinő. A levegő ugyanis itt tud behatolni a paradicsom belsejébe, ez pedig felgyorsítja a rothadását. Biztosan hallottad már, hogy a paradicsomot a legjobb a hűtőn kívül tárolni, de ez csak legenda! A legújabb kutatások szerint a tárolás módja nincs jelentős hatással a paradicsom ízére és állagára.

    2. Így préselhetsz ki több levet a citromból

    Mikor legközelebb frissen facsart citromlére lesz szükséged, vesd be a következő trükköt! Tedd az egész citromot a mikróba 7-10 másodpercre, aztán kissé görgesd át a tenyereddel. Így több citromléhez tudsz hozzájutni és kevesebb erőfeszítést igényel majd a préselés. A trükk lime-mal és naranccsal is működik!

    3. Így pucolhatod meg könnyebben a burgonyát

    Megint a krumplipucolás vár rád? Nem feltétlenül kell a hámozóval bíbelődnöd! A burgonyákat tedd forrásban lévő vízbe néhány percre, majd gyorsan dob őket jéggel teli tálba, azaz blansírozd. A héja el fog válni a burgonyától, így hamarabb végzel a pucolással.

    4. Így tarthatod tovább frissen a fűszernövényeket

    Kiábrándító, mikor megveszed a friss fűszernövényt, majd másnap látod, ahogyan kezd kókadni és tönkremenni. Az élettartamát meghosszabbíthatod a petrezselyemnek és a koriandernek is, ha a száruknál levágod őket a növényről és egy pohár vízbe teszed. A vízből kiálló részére húzz nejlont és szorosan gumizd rá a fűszernövény szárára vagy egy madzaggal kösd rá. Tedd a hűtőbe vagy tárold a konyhapulton és akár 2 hétig is felhasználhatod.

    5. Így lesz gyorsabb a tojáspucolás

    Minél frissebb a tojás, annál nehezebben jön le a héja, miután keményre főzted. Ezt a problémát azonban orvosolhatod, ha a tojás főzővizébe egy kevés szódabikarbónát vagy ecetet teszel. Mindkét összetevő segíti a tojásfehérje könnyebb elválasztását a héjtól.

    6. Így használd a sütőt a kelesztéshez

    A melegentartó fiók praktikus találmány, de ha nem engedheted meg magadnak, a már meglévő sütődet is használhatod ugyanerre a célra, pl. tészta kelesztéséhez. Ha a konyhában túl hideg van ahhoz, hogy a tészta megkeljen, tedd a sütőbe, de ne kapcsold be. Egy serpenyőben forralj vizet és ezt tedd a sütő aljára, majd zárd be az ajtaját. A meleg és a pára, ami a forró vízből felszáll, elősegíti a tészta kelését.

    7. Így akadályozd meg, hogy a reszelt sajt összetapadjon

    A sajtreszelés macerás tud lenni, nemcsak azért, mert mindenhol sajtdarabok lesznek, de a lereszelt sajt csomókba áll össze, így pedig nehezebb felhasználni. Hogy ezt elkerüld, kevés főzősprayvel fújd le a reszelőt, hogy a sajtdarabok különváljanak. Többé nem fogod készen venni a reszelt sajtot!

    8. Így adagold egyszerűen a ragacsos összetevőket

    A méz és a melasz ragacsos alapanyagok, melyeket nehéz kimérni, hiszen egy részük a kanálon marad. A mérés pontosabb és az adagolás egyszerűbb lesz, ha a kanalat belemártod egy kis olajba, amiről a méz könnyedén és maradék nélkül lecsusszan.

    9. Így juthatsz több tárolóhelyhez a konyhában

    Egy jól rendszerezett konyhát öröm használni. Szerezz be néhány öntapadós akasztót, melyeket a konyhaszekrény ajtajának belsejére ragaszthatsz fel, ezzel maximálisan kihasználva a rendelkezésedre álló helyet. Itt tárolhatod a mérőkanalakat, edényfogókat és megannyi más apró eszközt.

    10. Így használhatod sokoldalúan a pizzavágót

    A pizzavágó tökéletes a fűszernövények darabolásához. Fogd őket egy csokorba és görgesd előre-hátra rajtuk a pizzavágó éles kerekét. Sok időt takaríthatsz meg ezzel a trükkel ahhoz képest, mintha kést használnál.

    Szólj hozzá