Párolt vegyes zöldségköret
Talán nincs gyorsabb és könnyebb módja a zöldségköret elkészítésének, mint a párolás. Ezeket gyakorlatilag bármilyen húsétel mellé felszolgálhatod, és még azoknak sem lehet kifogásuk ellene, akik éppen fogyókúráznak vagy más diétát folytatnak. A párolás legkönnyebb módja, ha pároló edényt használunk, ilyenkor zsiradékra nincs is szükség. Ha ilyenünk nincs, akkor kövessük a hagyományos eljárást.
Hozzávalók:
- 30 dkg zöldborsó
- 40 dkg brokkoli
- 25 dkg sárgarépa
- 30 dkg cukkini
- só
- bors
- kevés olívaolaj
- 1-2 dl víz
Elkészítés:
Feldaraboljuk a zöldségeket. Egy vastag aljú edényben felhevítjük az olajat, majd beletesszük a zöldségeket. Pirítás nélkül rögtön öntsük hozzá a vizet, adjuk hozzá a sót és ízlés szerint borsozzuk. Az edényt fedjük le és hagyjuk párolódni. Közben ellenőrizzük, hogy a zöldségek a kellő puhaságúra párolódjanak, ne essenek szét, de ne is legyenek teljesen roppanósak. Ha elkészültek, szűrjük le és már tálalhatjuk is.
Mézes sült sárgarépa
Míg sül a hús, villámgyorsan összedobhatunk egy finom köretet sárgarépából. A sült sárgarépát készíthetjük többféle változatban saját ízlésünk, illetve a húsétel ízeinek megfelelően. Készülhet mézzel, balzsamecettel és fokhagymával is. Most a tepsiben sült, mézes változat elkészítését mutatjuk!
Hozzávalók:
- 50 dkg bébi sárgarépa
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál almaecet
- vékony szelet vaj (margarinnal is helyettesíthető)
- olaj
- só, bors
Elkészítés:
A répákat megtisztítjuk és a tepsibe tesszük. Meglocsoljuk olajjal, majd a vajat eloszlatjuk rajtuk. Fűszerezzük, majd 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha kivettük a sütőből, mehet rá a méz és az almaecet. Ezután kell neki még 10 perc a sütőben, hogy kellően ragacsos legyen.
Cukkini-ropogós
Gyors és könnyen elkészíthető köret, ha marad belőle, akár készíthetsz mellé szószt is, hiszen kitűnő mártogatós. A következő recept nem csak cukkini imádóknak szól!
Hozzávalók:
- 4 cukkini
- 10 dkg liszt
- 1 dl tej
- só, bors
- olaj
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk és szárazra törölgetjük, a végeit levágjuk. Vékony gerezdekre daraboljuk. Serpenyőben bőséges mennyiségű olajat forrósítunk. A lisztet megfűszerezzük, majd a cukkini darabokat előbb a tejbe, aztán a lisztbe forgatjuk bele. Az olajban aranysárgára sütjük, majd papírtörlőre szedjük ki, hogy leitassuk a felesleges zsiradékot.
Zellerpüré
Pürét készíteni nem csak burgonyából érdemes! Szinte bármilyen zöldségből készíthetünk pürét, de legalkalmasabbak a gumós fajták, mint a karalábé, a cékla, a tök vagy a zeller. Ez utóbbihoz szól a következő recept, amit vadhús mellé is érdemes elkészíteni.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb zellergumó
- 3 dl tej
- 1 kiskanál tejszín
- kevés vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csipet szerecsendió
- só
Elkészítés:
A zellert megtisztítás után felkockázzuk. Beletesszük egy lábasba, és annyi tejet öntünk rá, amennyi ellepi. Beletesszük a megtisztított fokhagymát, hozzáadjuk a sót. Addig melegítjük, míg éppen el nem kezd forrni, majd alacsony hőfokon még 20 percig főzzük. Szűrjük le, a tejet tegyük félre. A főtt zellert turmixoljuk össze, a tejből adagoljunk hozzá annyit, ami a selymes, krémes állag eléréséhez szükséges. Fűszerezzük, majd újból turmixoljuk össze. A tejszínt és a vajat ezután adjuk hozzá. Alaposan keverjük össze, ha szükséges, fűszerezzük.
Fokhagymás tört burgonya
Gyorsan elkészül, főleg, ha újburgonyát használunk hozzá. A fokhagyma kellemes fűszeres ízt ad az egyszerű tört burgonyának, ezért kevésbé fűszeres húsokhoz és halakhoz is tálalhatjuk.
Hozzávalók:
- 70 dkg burgonya
- 2-3 db fokhagyma
- 2 evőkanálnyi aprított snidling
- 5 dkg margarin
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. Sós vízben tegyük fel főni 10-15 percre, majd szűrjük le. A fokhagymát alacsony hőfokon süssük 1-2 percig a vajon. Ha megég, keserű lesz, ezért ne süssük túl! A burgonyát törjük össze, keverjük össze a fokhagymás vajjal, majd adjuk hozzá snidlinget. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Pikáns brokkoli
A chilivel és citrommal készített brokkoli nem szokványos köret, mégis remekül passzol a hagyományos húsételekhez. Bár elkészítése egyszerű – 10 percet vesz igénybe -, mégis tündökölhetünk vele akár egy ünnepi ebédnél is! Ázsiai ételek mellé is tökéletes köret.
Hozzávalók:
- 20 dkg brokkoli
- fél citrom reszelt héja és leve
- 1 piros chili paprika vékonyra szelve
- fél evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, a nagyobb darabokat félbe vágjuk. Forrós, sós vízben 2 percig főzzük, majd leszűrjük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd amikor már szinte füstöl, akkor dobjuk bele a chili szeleteket, pár pillanat múlva pedig mehet bele a brokkoli is. Lefedjük és 2-3 percig pároljuk. Keverni közben nem kell, de néhányszor rázogassuk. Ezután adjuk hozzá a citromhéjat és a citromlevet. Rögtön tálalhatjuk.
Sült kelbimbó
Igazán nem cifra étel, mégis finom és egészséges köret. A hozzávalókat gazdagíthatjuk pl. citrommal vagy sajttal, most a lilahagymás változat elkészítési módját ismerheted meg!
Hozzávalók:
- 50 dkg kelbimbó
- fél fej lilahagyma
- só, bors
- olaj
Elkészítés:
A kelbimbót megtisztítjuk, átkeverjük egy kevés olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd tepsibe tesszük. A lilahagymát csíkokra vágva a tetejére szórjuk vagy közé forgatjuk. 200 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ennyi idő alatt a kelbimbó ropogósra sül, ha puhábbra szeretnénk, főzzük elő.
Cékla sütve
A recept egyszerűsége a kevés hozzávalóban rejlik, hiszen a céklán kívül gyakorlatilag csak fűszerekre van hozzá szükség. Mivel a cékla nehezen sül át, akkor a legjobb elkészíteni, ha a húst is sokáig kell sütnöd. Tennivalód nincs vele, csak az időt kell kivárnod, míg elkészül! Megéri türelmesnek lenni, mert a cékla – főleg fokhagymával – talán az egyik legegészségesebb köret!
Hozzávalók:
- 50 dkg cékla
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 marék oregánó vagy kakukkfű
- 1 evőkanál méz
- só, bors
- 5 evőkanál olívaolaj
- 5 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra melegítsük elő. A céklát megtisztítjuk, és ha kisebb, félbe, ha nagyobb, negyedekbe vágjuk. A fokhagyma gerezdeket héjjal együtt összezúzzuk. A balzsamecetet, az olajat és a mézet összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Jénai tálba tesszük a céklát a fokhagymával együtt, leöntjük az ecetes, mézes olajjal, majd fűszerezzük oregánóval. A tepsit lefóliázzuk és kb. 50-60 percig sütjük.
Mustáros zöldbab
Az egyik leggyorsabb köret, amit zöldségből elkészíthetsz! Szó szerint csak perceket vesz igénybe, mégis kitűnő sertéshús és vad mellé is. A zöldbab semleges ízét a mustár teszi majd ellenállhatatlanná!
Hozzávalók:
- 40 dkg francia zöldbab
- 1 nagyobb fokhagyma
- 2 teáskanál dijoni mustár
- 2 teáskanál magos mustár
- 1 dl olaj
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- só, bors
Elkészítés:
A zöldbab végeit levagdossuk, megmossuk, majd forró vízbe tesszük 1 percre. Innen kivéve hideg víz alatt leöblítjük és lecsepegtetjük. A citromlevet összekeverjük a kétféle mustárral és az olajjal, majd hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk. A zöldbabot összekeverjük a mustáros szósszal és langyosan tálaljuk.
Pikáns spenótlevél
A spenót és a fokhagyma jól bevált párost alkotnak a konyhában. Ebben a receptben ezt a kettőst még megtoldjuk egy kis chilivel! Mennyei köret sült húsok mellé, a hozzávalókat valószínűleg megtalálod a konyhában, az elkészítéséhez pedig tapasztalatra sincs szükség!
Hozzávalók:
- 500 g friss spenótlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál darált chili
- só, bors
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A spenótleveleket megmossuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük. Egyszer átkeverjük, majd azonnal szedjük ki és tegyük a leveleket hideg vízbe. Öntsük le róluk a vizet és csepegtessük le. Serpenyőben hevítsük fel az olajat, tegyük bele a spenótot, rá a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg chilivel. Forgassuk össze, és ha egyszer áthevült, már kész is van!