Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A 10 legegyszerűbb zöldségköret receptje

Dátum: 2018-11-04 / Írta: Budai István / Látták: 4387 /

A sült húsok és halak mellé elengedhetetlen a köret. Ez lehet akár önmagában is egy figyelemre méltó fogás, de ha éppen nincs időnk vagy kedvünk ahhoz, hogy a hús mellé még egy mesterművet alkossunk, a legegyszerűbb, ha zöldségekből készítjük el a köretet, mégpedig mindenféle bonyolítás nélkül. Egy egyszerű köret is lehet nagyszerű, ehhez mutatunk most recepteket!



  • Párolt vegyes zöldségköret

    Talán nincs gyorsabb és könnyebb módja a zöldségköret elkészítésének, mint a párolás. Ezeket gyakorlatilag bármilyen húsétel mellé felszolgálhatod, és még azoknak sem lehet kifogásuk ellene, akik éppen fogyókúráznak vagy más diétát folytatnak. A párolás legkönnyebb módja, ha pároló edényt használunk, ilyenkor zsiradékra nincs is szükség. Ha ilyenünk nincs, akkor kövessük a hagyományos eljárást.

    Hozzávalók:

    1. 30 dkg zöldborsó
    2. 40 dkg brokkoli
    3. 25 dkg sárgarépa
    4. 30 dkg cukkini
    5. bors
    6. kevés olívaolaj
    7. 1-2 dl víz

    Elkészítés:

    Feldaraboljuk a zöldségeket. Egy vastag aljú edényben felhevítjük az olajat, majd beletesszük a zöldségeket. Pirítás nélkül rögtön öntsük hozzá a vizet, adjuk hozzá a sót és ízlés szerint borsozzuk. Az edényt fedjük le és hagyjuk párolódni. Közben ellenőrizzük, hogy a zöldségek a kellő puhaságúra párolódjanak, ne essenek szét, de ne is legyenek teljesen roppanósak. Ha elkészültek, szűrjük le és már tálalhatjuk is.

    Mézes sült sárgarépa

    Míg sül a hús, villámgyorsan összedobhatunk egy finom köretet sárgarépából. A sült sárgarépát készíthetjük többféle változatban saját ízlésünk, illetve a húsétel ízeinek megfelelően. Készülhet mézzel, balzsamecettel és fokhagymával is. Most a tepsiben sült, mézes változat elkészítését mutatjuk!

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg bébi sárgarépa
    2. 2 evőkanál méz
    3. 1 evőkanál almaecet
    4. vékony szelet vaj (margarinnal is helyettesíthető)
    5. olaj
    6. só, bors

    Elkészítés:

    A répákat megtisztítjuk és a tepsibe tesszük. Meglocsoljuk olajjal, majd a vajat eloszlatjuk rajtuk. Fűszerezzük, majd 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha kivettük a sütőből, mehet rá a méz és az almaecet. Ezután kell neki még 10 perc a sütőben, hogy kellően ragacsos legyen.

    Cukkini-ropogós

    Gyors és könnyen elkészíthető köret, ha marad belőle, akár készíthetsz mellé szószt is, hiszen kitűnő mártogatós. A következő recept nem csak cukkini imádóknak szól!

    Hozzávalók:

    1. 4 cukkini
    2. 10 dkg liszt
    3. 1 dl tej
    4. só, bors
    5. olaj

    Elkészítés:

    A cukkinit megmossuk és szárazra törölgetjük, a végeit levágjuk. Vékony gerezdekre daraboljuk. Serpenyőben bőséges mennyiségű olajat forrósítunk. A lisztet megfűszerezzük, majd a cukkini darabokat előbb a tejbe, aztán a lisztbe forgatjuk bele. Az olajban aranysárgára sütjük, majd papírtörlőre szedjük ki, hogy leitassuk a felesleges zsiradékot.

    Zellerpüré

    Pürét készíteni nem csak burgonyából érdemes! Szinte bármilyen zöldségből készíthetünk pürét, de legalkalmasabbak a gumós fajták, mint a karalábé, a cékla, a tök vagy a zeller. Ez utóbbihoz szól a következő recept, amit vadhús mellé is érdemes elkészíteni.

    Hozzávalók:

    1. 1 nagyobb zellergumó
    2. 3 dl tej
    3. 1 kiskanál tejszín
    4. kevés vaj
    5. 2 gerezd fokhagyma
    6. 1 csipet szerecsendió

    Elkészítés:

    A zellert megtisztítás után felkockázzuk. Beletesszük egy lábasba, és annyi tejet öntünk rá, amennyi ellepi. Beletesszük a megtisztított fokhagymát, hozzáadjuk a sót. Addig melegítjük, míg éppen el nem kezd forrni, majd alacsony hőfokon még 20 percig főzzük. Szűrjük le, a tejet tegyük félre. A főtt zellert turmixoljuk össze, a tejből adagoljunk hozzá annyit, ami a selymes, krémes állag eléréséhez szükséges. Fűszerezzük, majd újból turmixoljuk össze. A tejszínt és a vajat ezután adjuk hozzá. Alaposan keverjük össze, ha szükséges, fűszerezzük.

    Fokhagymás tört burgonya

    Gyorsan elkészül, főleg, ha újburgonyát használunk hozzá. A fokhagyma kellemes fűszeres ízt ad az egyszerű tört burgonyának, ezért kevésbé fűszeres húsokhoz és halakhoz is tálalhatjuk.

    Hozzávalók:

    1. 70 dkg burgonya
    2. 2-3 db fokhagyma
    3. 2 evőkanálnyi aprított snidling
    4. 5 dkg margarin

    Elkészítés:

    A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. Sós vízben tegyük fel főni 10-15 percre, majd szűrjük le. A fokhagymát alacsony hőfokon süssük 1-2 percig a vajon. Ha megég, keserű lesz, ezért ne süssük túl! A burgonyát törjük össze, keverjük össze a fokhagymás vajjal, majd adjuk hozzá snidlinget. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

    Pikáns brokkoli

    A chilivel és citrommal készített brokkoli nem szokványos köret, mégis remekül passzol a hagyományos húsételekhez. Bár elkészítése egyszerű – 10 percet vesz igénybe -, mégis tündökölhetünk vele akár egy ünnepi ebédnél is! Ázsiai ételek mellé is tökéletes köret.

    Hozzávalók:

    1. 20 dkg brokkoli
    2. fél citrom reszelt héja és leve
    3. 1 piros chili paprika vékonyra szelve
    4. fél evőkanál olívaolaj

    Elkészítés:

    A brokkolit rózsáira szedjük, a nagyobb darabokat félbe vágjuk. Forrós, sós vízben 2 percig főzzük, majd leszűrjük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd amikor már szinte füstöl, akkor dobjuk bele a chili szeleteket, pár pillanat múlva pedig mehet bele a brokkoli is. Lefedjük és 2-3 percig pároljuk. Keverni közben nem kell, de néhányszor rázogassuk. Ezután adjuk hozzá a citromhéjat és a citromlevet. Rögtön tálalhatjuk.

    Sült kelbimbó

    Igazán nem cifra étel, mégis finom és egészséges köret. A hozzávalókat gazdagíthatjuk pl. citrommal vagy sajttal, most a lilahagymás változat elkészítési módját ismerheted meg!

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg kelbimbó
    2. fél fej lilahagyma
    3. só, bors
    4. olaj

    Elkészítés:

    A kelbimbót megtisztítjuk, átkeverjük egy kevés olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd tepsibe tesszük. A lilahagymát csíkokra vágva a tetejére szórjuk vagy közé forgatjuk. 200 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ennyi idő alatt a kelbimbó ropogósra sül, ha puhábbra szeretnénk, főzzük elő.

    Cékla sütve

    A recept egyszerűsége a kevés hozzávalóban rejlik, hiszen a céklán kívül gyakorlatilag csak fűszerekre van hozzá szükség. Mivel a cékla nehezen sül át, akkor a legjobb elkészíteni, ha a húst is sokáig kell sütnöd. Tennivalód nincs vele, csak az időt kell kivárnod, míg elkészül! Megéri türelmesnek lenni, mert a cékla – főleg fokhagymával – talán az egyik legegészségesebb köret!

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg cékla
    2. 5 gerezd fokhagyma
    3. 1 marék oregánó vagy kakukkfű
    4. 1 evőkanál méz
    5. só, bors
    6. 5 evőkanál olívaolaj
    7. 5 evőkanál balzsamecet

    Elkészítés:

    A sütőt 200 fokra melegítsük elő. A céklát megtisztítjuk, és ha kisebb, félbe, ha nagyobb, negyedekbe vágjuk. A fokhagyma gerezdeket héjjal együtt összezúzzuk. A balzsamecetet, az olajat és a mézet összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Jénai tálba tesszük a céklát a fokhagymával együtt, leöntjük az ecetes, mézes olajjal, majd fűszerezzük oregánóval. A tepsit lefóliázzuk és kb. 50-60 percig sütjük.

    Mustáros zöldbab

    Az egyik leggyorsabb köret, amit zöldségből elkészíthetsz! Szó szerint csak perceket vesz igénybe, mégis kitűnő sertéshús és vad mellé is. A zöldbab semleges ízét a mustár teszi majd ellenállhatatlanná!

    Hozzávalók:

    1. 40 dkg francia zöldbab
    2. 1 nagyobb fokhagyma
    3. 2 teáskanál dijoni mustár
    4. 2 teáskanál magos mustár
    5. 1 dl olaj
    6. 2 evőkanál frissen facsart citromlé
    7. só, bors

    Elkészítés:

    A zöldbab végeit levagdossuk, megmossuk, majd forró vízbe tesszük 1 percre. Innen kivéve hideg víz alatt leöblítjük és lecsepegtetjük. A citromlevet összekeverjük a kétféle mustárral és az olajjal, majd hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk. A zöldbabot összekeverjük a mustáros szósszal és langyosan tálaljuk.

    Pikáns spenótlevél

    A spenót és a fokhagyma jól bevált párost alkotnak a konyhában. Ebben a receptben ezt a kettőst még megtoldjuk egy kis chilivel! Mennyei köret sült húsok mellé, a hozzávalókat valószínűleg megtalálod a konyhában, az elkészítéséhez pedig tapasztalatra sincs szükség!

    Hozzávalók:

    1. 500 g friss spenótlevél
    2. 4 gerezd fokhagyma
    3. 1 teáskanál darált chili
    4. só, bors
    5. 2 evőkanál olaj

    Elkészítés:

    A spenótleveleket megmossuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük. Egyszer átkeverjük, majd azonnal szedjük ki és tegyük a leveleket hideg vízbe. Öntsük le róluk a vizet és csepegtessük le. Serpenyőben hevítsük fel az olajat, tegyük bele a spenótot, rá a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg chilivel. Forgassuk össze, és ha egyszer áthevült, már kész is van!

    Szólj hozzá

    Ajánlott cikkek