1. Főzött vaníliakrém
Hozzávalók:
- 4 evőkanál liszt
- 2 tojás
- 4 dl tej
- 14 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 1 vaníliarúd belseje
A tejjel és a liszttel keverjük el az egész tojásokat. Adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét, majd az egészet főzzük sűrűre. Ha elkészült, takarjuk le egy celofánnal az edényt, és ez alatt hagyjuk kihűlni a krémet. Közben keverjük ki a margarint a porcukorral, majd adjuk hozzá a már kihűlt krémhez. Keverhetünk hozzá mazsolát is.
2. Csokoládés vajkrém
Hozzávalók:
- 15 dkg étcsokoládé
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
A vajat keverjük habosra a porcukorral. Az étcsokoládét gőz felett olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a vajas krémhez.
3. Főzött csokoládékrém
Hozzávalók:
- 50 dkg étcsokoládé
- 8 tojás
- 8 dkg cukrozatlan kakaópor
- 30-40 dkg kristálycukor
- 46 dkg vaj
A tojást és a cukrot alacsony lángon, folytonos kevergetés mellett főzzük, hogy a cukor teljesen elolvadjon. Ezután robotgéppel habosra verjük, míg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor tesszük bele a hűtőből frissen kivett vajat apró kockákra vágva. Keverjük el, de ne aggódjunk, nem fog ilyen darabos maradni! A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd beleszitáljuk a kakaóport. Keverjük össze, és ezt a csokis masszát fokozatosan adagolva öntsük hozzá a tojásos-vajas keverékhez. Jól keverjük el. Mielőtt a tortát betöltenénk vele, tegyük a hűtőbe rövid időre. Díszítéshez is használhatjuk, mivel habzsákkal jól formálható.
4. Mascarponés tortakrém
Hozzávalók:
- 200 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- cukor ízlés szerint
Talán a legegyszerűbb tortakrém, aminek az elkészítéséhez kevés hozzávalóra, és ugyanennyi tapasztalatra van szükség. Verjük fel a habtejszínt, majd adjuk hozzá a simára kevert mascarponét, amit kedvünkre édesíthetünk, ízesíthetünk.
5. Citromos tortakrém
Hozzávalók:
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 2 citrom leve
Keverjük össze a porcukrot és a citromlevet, majd adjuk hozzá a vajat, és keverjük habosra.
6. Tejszínes tortakrém
Hozzávalók:
- 200 g vaj
- 100 ml habtejszín
- 200 g porcukor
- 1 vaníliarúd belseje
A habtejszínt egy edényben melegítsük fel, de vigyázzunk, nehogy felforrjon. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd robotgéppel verjünk belőle habot. A vajat keverjük ki a porcukorral, majd adjuk hozzá a tejszínhabot. Alaposan dolgozzuk össze.
7. Főzött diókrém
Hozzávalók:
- 3 evőkanál kristálycukor
- 15 dkg őrölt dió
- 3 tojás
- 2 dl fehérbor
A tojásokat válasszuk szét, szükség lesz a fehérjére és a sárgájára is. A 3 tojássárgáját habosítsuk fel a cukorral, majd folyamatos keverés közben öntsük hozzá a forróra melegített fehérbort. Egy arra alkalmas edényben tűzön, állandó keverés mellett főzzük, míg sűrű nem lesz. Ekkor kerül bele a dió és a 3 tojásfehérje.
8. Kókuszos tortakrém
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 10 dkg kókuszreszelék
- 3 evőkanál cukor
- 15-20 dkg porcukor
- 1,5 csomag vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
A pudingport 2 dl tejjel és 3 evőkanál cukorral keverjük csomómentesre. A maradék 5 dl tejet forraljuk fel, ehhez adjuk hozzá a pudingot és főzzük össze.
Mikor levettük a tűzről, adjuk hozzá a kókuszreszeléket, hagyjuk kihűlni, majd ezután keverjük simára. A margarint robotgéppel habosítsuk fel, keverjük hozzá a porcukrot is, majd adagoljuk hozzá a pudingos-kókuszos krémet.
9. Rigó Jancsi-tortakrém
Hozzávalók:
- 250 g tejcsokoládé
- 5 dl habtejszín
- 1 evőkanál zselatin
A csokoládét törjük darabokra, és vízgőz felett olvasszuk fel. A zselatint keverjük el 1 dl vízben, majd kezdjük el melegíteni állandó keverés mellett. Ha teljesen felolvadt, keverjük hozzá az olvasztott csokoládéhoz, próbáljuk meg csomómentesre keverni. A tejszínből verjünk kemény habot, majd vegyünk ki belőle egy keveset, és forgassuk hozzá a csokoládés krémhez. Ha elegyedtek, a maradék tejszínt is belekeverhetjük.
10. Vaníliás túrókrém
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 0,5 l habtejszín
- 2,5 dl tejföl
- 1 csomag vaníliás puding
- 1-2 tasak vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- ízlés szerint porcukor
A tejszínt félig verjük fel, majd egyszerre tegyük hozzá az összes többi hozzávalót. Legfeljebb 1 perc alatt verjük keményre. Lecsepegtetett gyümölcsöket is adhatunk hozzá.