Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A 10 legegészségesebb zöldség

Dátum: 2021-05-01 / Írta: Budai István / Látták: /

A zöldségek a világon a legegészségesebb élelmiszerek, de köztük is lehet sorrendet felállítani. Ha egészséges életmódot szeretnél folytatni, fontos, hogy az étrendednek minél nagyobb részét a zöldségek tegyék ki. Esszenciális vitaminokat, ásványi anyagokat, fitotápanyagokat tartalmaznak, antioxidáns hatásuk van, rostjaikkal eltelítenek, és nemcsak a fogyáshoz nélkülözhetetlenek, de az egészséges élethez is. Hogy melyik zöldségfélétől várhatod a legtöbb pozitív hatást, az most kiderül!




  • Zöld leveles zöldségek

    Ezeknek általában nagyon magas az A- és a C-vitamin tartalmuk. Csökkentik a hormonális stresszt a szervezetben, ezzel segítenek leolvasztani a hasra lerakódott zsírréteget és megszabadítanak a felesleges víztől is. A kelkáposzta, spenót, rukkola és a mángold tele vannak antioxidánsokkal, melyek megelőzik és csökkentik a sejtek károsodását. Egyikkel sem foghatsz mellé, de még közülük is a két leghasznosabb a kelkáposzta és a spenót. Egy adag spenótban a napi A-vitamin szükséglet több mint fele megtalálható, ezenkívül nagyon jó forrása a K-vitaminnak, a magnéziumnak, folsavnak, a luteinnek és a béta-karotinnak. Ezenkívül fehérje és rost is bőségesen található benne.
    A kelkáposztának igen magas az A-, C- és K-vitamin tartalma, megtalálhatók benne a B-vitaminok, kálium, kalcium, réz. Antioxidánsai jó hatással vannak a szívre, a vérnyomásra és a vércukorszintre. Ha megfőzöd a kelkáposztát és a spenótot, a bennük lévő kalcium nagyobb mértékben fog felszívódni a szervezetben.

    Brokkoli

    Antioxidánsokban gazdag keresztesvirágú zöldség, ami sokféle betegséggel szemben nyújthat védelmet. Kéntartalmú vegyületek találhatók benne, melyek támogatják az immunműködést, gátolják a gyulladásokat és természetes módon segítik elő a máj méregtelenítését. Sok benne a C- és a K-vitamin, a kálium, a mangán, melyek együttes hatásának köszönhetően a brokkoli erősíti a csontokat és védi a szív egészségét.

    Kelbimbó

    Szintén egy keresztesvirágú zöldség, ami hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a brokkoli. De kaempferolt is tartalmaz, amiről kimutatták, hogy képes ellensúlyozni a sejtkárosodást. Sokféle tápanyagban bővelkedik, de különösen sok A-, C- és K-vitamin, kálium és folsav található benne. Támogatja az immunrendszer, a vér és a csontok egészségét. Nemcsak antioxidánsai miatt különösen egészséges, de magas rosttartalma miatt is.

    Lilakáposzta

    A színes zöldségek fogyasztása mindig jó döntés, erre kitűnő példa a lilakáposzta. Nagyon jó forrása a C-vitaminnak és a rostoknak, ezenfelül viszont antocianinok is találhatók benne. Ezek erős antioxidáns hatással rendelkező pigmentek, melyek jelen vannak a sötét piros, lila és kékes színű zöldségekben és gyümölcsökben. Hozzájárulnak a szív és az agy egészséges működéséhez, képesek felvenni a harcot az oxidatív stresszel szemben. Kutatások kimutatták, hogy javítják a memóriát és csökkentik a koleszterinszintet.

    Pézsmatök

    Az édesburgonya alternatívájaként is gondolhatunk rá, hiszen nagyjából ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza. Sok benne a magnézium, a kálium, ezért jót tesz a vérnyomásnak, a vércukorszintnek és javítja a kedélyállapotot is. Bőségesen tartalmaz béta-karotint, ami támogatja az immunrendszert és csökkenti a betegségek kockázatát. Ez az antioxidáns hatású, növényi pigment ráadásul ragyogást ad a bőrnek is és védi azt a káros UV-sugarakkal szemben.

     

    Fokhagyma

    Jellegzetes íze nélkül sokféle ételt el sem tudunk képzelni. Évezredeken át gyógynövényként alkalmazták, a kutatások pedig be is bizonyították, hogy mennyire jó hatással van a szívre és az immunrendszerre. Kénorganikus vegyületeket tartalmaz, ezeknek köszönhetjük vérnyomást, koleszterinszintet és az oxidatív stresszt csökkentő hatásait, valamint a szívvédő tulajdonságát.
    Kórokozó ellenes hatásaival megvéd az influenzától és a megfázástól, ezenkívül természetes méregtelenítő is.

    Lilahagyma

    A fokhagymához hasonlóan helye van a legegészségesebb zöldségek között. Prebiotikus rostokat tartalmaz, melyekkel táplálja a probiotikus baktériumokat a bélrendszerben, így hatékony védelmet nyújt számos betegség ellen. Nagy mennyiségben tartalmaz kvercetint, ami egy természetes antihisztamin hatású antioxidáns. Az antihisztamint gyakran használják allergiák kezeléséhez, tehát, ha szénanáthád van, próbáld ki a lilahagymát! Jó hír, hogy a kvercetin mennyisége hevítés hatására sem csökken a lilahagymában.

    Cékla

    A cékla és a céklalé is nagyon jót tesz a szívnek, mivel nagy mennyiségben tartalmaz szívvédő nitrátokat. Hatékonyan csökkenti a vérnyomást és ajánlott cukorbetegeknek is. Tartalmaz egy olyan antioxidánst, a diabétesszel kapcsolatos idegi problémákon is segíthet. Kiemelkedő a kálium, mangán, vas, folsav, B- és C-vitamin tartalma, gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatásai is ismertek. Nagyon jót tesz a májnak, hiszen elképesztő méregtelenítő ereje van.

    Karfiol

    A többi keresztesvirágú zöldséghez hasonlóan a karfiolban is megtalálható az az antioxidáns, mely a kutatások szerint képes felvenni a harcot a rákkal szemben. Pozitív hatásait elsősorban tüdő-, vastagbél-, prosztata- és mellrák ellen igazolták.
    Egy bögre karfiolban 3 g rost van, és fedezhetjük vele a napi C-vitamin szükséglet 77%-át, valamint a K-vitamin szükséglet 20%-át. Szinte az összes létfontosságú ásványi anyagból és vitaminból tartalmaz valamennyit.

    Gomba

    Fajtától függetlenül a gombák alapvetően egészségesek. Kevés bennük a kalória, viszont sok az antioxidáns és a fehérje. Kitűnő forrásai a B-vitaminoknak és a rostoknak, az egész szervezetben csökkentik a gyulladást, az immunrendszer működését pedig fokozzák. A gomba rendszeres fogyasztása jót tesz az agynak, a szívnek és csökkenti a megbetegedés kockázatát. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket és rostokat, a húst is helyettesíthetjük vele.

    Szólj hozzá