Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

9+1 konyhai praktika, amit még a nagyitól tanultunk

Dátum: 2020-02-14 / Írta: Budai István / Látták: 31269 /

Nagyiféle praktikákból több száz kering az interneten, ezekből választottunk most egy csokorra valót. Használjátok őket bátran!




  • 1. Ha túlsóztad a leves

    Ha túlsóztad a levest, a legegyszerűbb ha öntesz hozzá egy kis vizet. Ha már a hígítás sem segít, főzhetsz bele krumplit. Amikor már ez sem segít, verj kemény habbá egy tojást és keverd a levesbe. Amikor a hab megkocsonyásodott vedd ki belőle. A hab magába szívja a sót.

    2. Szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozz!

    Sütit sütsz és szeretnéd, ha tökéletesen összeállna a tészta. Vedd ki az alapanyagokat egy pár órával előbb a hűtőből. Szobahőmérsékletű alapanyagokkal sokkal könnyebb dolgozni és a tészta is hamarabb összeáll.

    3. Túl zsíros lett a leves?

    Ha a levesed túl zsíros lett, könnyedén mentheted a menthetőt, ha belemártasz egy saláta levelet. A salátára ráragad a felesleges zsír.  Ha nincs saláta leveled, várj egy 20 perced, amíg egy picit hűl a leves, majd egy papírszalvétát húzz végig a tetején.

    4. Paradicsom hámozás könnyed

    A paradicsomot úgy  tudod a legkönnyebben meghámozni, hogy ejtesz egy X alakú vágás az aljára, majd egy percre forrásban lévő vízbe dobod.

    5. Hagymaszagú vágódeszka ellen citrommal

    Biztos veled is előfordult, hogy hagyma szagú maradt a vágódeszkád. Ilyenkor vágj félbe egy citromot és dörzsölt be vele. Ha nincs citromod, próbálkozhatsz szódabikarbónával is.

    6. Hogyan tárolj egy fél hagymát?

    Ugye milyen idegesítő, hogy mindig marad egy fél hagyma. Ha azt szeretnéd, hogy sokáig friss maradjon, kend be a vágott felét vajjal, majd folpackba csomagolva tedd a hűtőbe.

    7. Húslevest főzöl és nem akar puhulni a hús?

    Ha túl öreg volt a csirke, akkor a húsa is sokkal nehezebben puhul meg. Azonban, ha a leveshez adsz egy evőkanál ecetet, a legöregebb tyúk is olyan puha lesz, mint egy fiatal csirke.

    8. Hagymapucolás könnyek nélkül

    A hideg hagymától nem folyik a könnyed! Elég ha a hagymát pucolás előtt egy fél órára bedobod a hűtőbe és máris öröm lesz a hagymapucolás.

    9. Ha megfonnyad a saláta

    Biztos Te is jártál már úgy, hogy a hűtő alsó polcán lévő salátáról elfeledkeztél. Ezután nem kell kidobnod a megfonnyadt salátát, elég ha húsz percig citromos vízben áztatod. A levelek újra frissek és ropogósak lesznek.

    +1 Mosogatógép tisztítás fillérekből

    Bár a nagyi idejében még nem volt mosogatógép, ez a praktika is hasznos tud lenni. Bizonyára találkoztál már az üzletek polcain speciális, mosogatógép tisztítóval. Ha szerencséd van, ezekre semmi szükséged. Elég ha 1,5-2 havonta beleöntesz az üres gépbe egy liter 20%-os ecetet, majd elindítod rajta azt a programot, ami a legnagyobb hőmérsékleten mosogat.

     

    Szólj hozzá