A zserbó a karácsonyi süteménykészítés egyik legismertebb és legmegbecsültebb darabja, amely generációk óta jelen van az ünnepi asztalon. A dió, a baracklekvár és a csokoládé klasszikus összeállítása időtálló, mégis sokféleképpen variálható. Ebben a válogatásban olyan recepteket gyűjtöttünk össze, amelyek már bizonyítottak az olvasóknál. A vörösboros-meggyes változat új, gyümölcsösebb ízvilágot hoz. A mennyei zserbó és a békebeli diós zserbó a hagyományos ízek szerelmeseinek szól. A mákos és az almás verzió különlegesebb, mégis jól illik a karácsonyi hangulathoz. A cukormentes zserbó azoknak készült, akik könnyedebb édességet keresnek, de nem szeretnének lemondani a klasszikus ízről. A túrós változat puhább, lágyabb textúrát ad, ami sokak új kedvencévé vált. Ez a válogatás segít megtalálni azt a zserbót, amely idén karácsonykor is az asztal középpontjába kerülhet.
1. Almás zserbó recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 teáskanál porcukor
- 1,5 langyos tej
- 2 dkg élesztő
- 8 dkg porcukor
- 15 dkg margarin
- tojás
- 50 dkg liszt
Töltelék:
- 1 kg alma
- 30 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 35 dkg almalekvár
- őrölt fahéj
Tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 evőkanál olaj
Recept ide kattintva folytatódik »»»
2. Békebeli diós zserbó recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
Tésztához:
- 45 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 2 evőkanál porcukor
- tojássárgája
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1/2 csomag sütőpor
- 2,5 dkg élesztő
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1/2 dl tej
- csipet só
Töltelékhez:
- kb 30 dkg darált dió
- ízlés szerint cukor
- 2 citrom reszelt héja
- 1 üveg sárgabaracklekvár
Tetejére:
- 15 dkg csoki (tej vagy ét)
- kb 3 ek olaj
Recept ide kattintva folytatódik »»»
3. Zserbó egyszerűen recept
Hozzávalók:
Hozzávalók egy 37*22 cm-es tepsihez:
A tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 2 ek sertészsír
- 3 ek porcukor
- tojássárgája
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 ek rum
- 1 ek sertészsír (a tepsi kikenéséhez)
A töltelékhez:
- 20 dkg sárgabaracklekvár
- 25 dkg dió (darált)
- 25 dkg porcukor
A tetejére:
- 10 dkg tortabevonó vagy csokimáz
Recept ide kattintva folytatódik »»»
4. Vörösboros-meggyes zserbó recept
Hozzávalók:
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg margarin
- 15 g friss élesztő
- tojássárgája
- 80 ml langyos tej
- csipet só
- 1-2 ek tejföl (szükség esetén)
Vörösboros-meggyes töltelék:
- 500 g fagyasztott meggy
- 1 dl édes vörösbor
- kb 10 dkg cukor
- 1 tk őrölt fahéj
Diós töltelék:
- 30 dkg darált dió
- 10-15 dkg cukor
- kb 40 dkg házi baracklekvár
Tetejére:
- 1 dl habtejszín
- 100 g étcsoki
- diónyi vaj
- esetleg kb 5 dkg fehércsoki és 2-3 tk olaj
Recept ide kattintva folytatódik »»»
5. Cukormentes zserbó recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1/2 kg zabpehelyliszt, világos rozsliszt, nagyi sütemény lisztkeverék vagy sima liszt
- 25 dkg vaj (nálam fele vaj, fele margargarin)
- 1/2 ek folyékony édesítő vagy 3 ek porcukor
- tojás
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- csipet só
Töltelék:
- 1/4 kg darált dió
- 10 dkg eritrit-sztevia por keveréke vagy 20 dkg cukor
- vanília por vagy vaníliás cukor
Továbbá:
- 500 g baracklekvár
- kevés rum vagy aroma kevés vízzel hígítva
Csokimáz:
- 5 dkg csokoládét
- diónyi vaj
- kb fél dl víz
Recept ide kattintva folytatódik »»»
6. Mennyei zserbó recept
Hozzávalók:
Hozzávalók egy 19*32 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 6 dkg porcukor
- tojássárgája
- 1,2 dl tej
- csipet só
- 24 g friss élesztő
- 3 g sütőpor
Töltelék:
- 30 dkg kristálycukor
- 70 dkg darált dió
- 1 citrom héja reszelve
- 2 üveg (2*720 ml) sárgabarack lekvár
Tetejére:
- 3 tábla ét vagy tejcsoki (ha sokalljuk, lehet kevesebb is, akkor nem lesz a tetején vastag a csoki bevonat)
- 2-3 ek olaj
Recept ide kattintva folytatódik »»»
7. Mákos zserbó recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
Tészta:
- 35 dkg liszt
- tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- csipetnyi sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- 15 dkg darált mák
- 12 dkg porcukor
- meggy vagy szilvalekvár (én meggylekvárral csináltam, isteni!)
Csokimáz:
- 10 dkg étcsoki
- 1 evőkanál olaj
Recept ide kattintva folytatódik »»»
8. Zserbó szelet recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 6 dkg porcukor
- tojássárgája
- 1,2 dl tej
- csipet só
- 24 g friss élesztő
- 3 g sütőpor
Töltelékhez:
- 30 dkg kristálycukor
- 72 dkg darált dió
- 1 db citrom héja reszelve
- 2 üveg (2*720 ml) sárgabarack lekvár
Továbbá:
- csokoládé vagy tortabevonó
Recept ide kattintva folytatódik »»»
9. Túrós zserbó recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- tojássárgája
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 tejföl ((200 g)
- 1 csipet só
- 2 evőkanál kakaópor
A töltelékhez:
- 0,5 kg tehéntúró
- 20 dkg porcukor
- 3 evőkanál búzadara
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1 citrom reszelt héja, és leve
- 2 csomag vaníliás cukor
- tojásfehérje
- 3 evőkanál sárgabaracklekvár
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj










