Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor

Dátum: 2025-12-08 / Írta: Budai István / Látták: /

A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja. Ebben a válogatásban 9 kipróbált receptet gyűjtöttünk össze, amelyek között klasszikus, modern és különleges változatok is szerepelnek. A dió, a lekvár és a csokoládé hármasa minden formában jól működik. A hagyományos ízek kedvelői és az újdonságokra nyitottak is találnak kedvükre valót. Ha biztosra szeretnénk menni az ünnepi sütésnél, ezek a zserbók megbízható választást jelentenek.

  • A zserbó a karácsonyi süteménykészítés egyik legismertebb és legmegbecsültebb darabja, amely generációk óta jelen van az ünnepi asztalon. A dió, a baracklekvár és a csokoládé klasszikus összeállítása időtálló, mégis sokféleképpen variálható. Ebben a válogatásban olyan recepteket gyűjtöttünk össze, amelyek már bizonyítottak az olvasóknál. A vörösboros-meggyes változat új, gyümölcsösebb ízvilágot hoz. A mennyei zserbó és a békebeli diós zserbó a hagyományos ízek szerelmeseinek szól. A mákos és az almás verzió különlegesebb, mégis jól illik a karácsonyi hangulathoz. A cukormentes zserbó azoknak készült, akik könnyedebb édességet keresnek, de nem szeretnének lemondani a klasszikus ízről. A túrós változat puhább, lágyabb textúrát ad, ami sokak új kedvencévé vált. Ez a válogatás segít megtalálni azt a zserbót, amely idén karácsonykor is az asztal középpontjába kerülhet.

    1. Almás zserbó recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 1 teáskanál porcukor
    • 1,5 langyos tej
    • 2 dkg élesztő
    • 8 dkg porcukor
    • 15 dkg margarin
    • tojás
    • 50 dkg liszt

    Töltelék:

    • 1 kg alma
    • 30 dkg darált dió
    • 15 dkg porcukor
    • 35 dkg almalekvár
    • őrölt fahéj

    Tetejére:

    • 10 dkg étcsokoládé
    • 3 evőkanál olaj

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    2. Békebeli diós zserbó recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 45 dkg liszt
    • 20 dkg zsír
    • 2 evőkanál porcukor
    • tojássárgája
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1/2 csomag sütőpor
    • 2,5 dkg élesztő
    • 2-3 evőkanál tejföl
    • 1/2 dl tej
    • csipet só

    Töltelékhez:

    • kb 30 dkg darált dió
    • ízlés szerint cukor
    • 2 citrom reszelt héja
    • 1 üveg sárgabaracklekvár

    Tetejére:

    • 15 dkg csoki (tej vagy ét)
    • kb 3 ek olaj

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    3. Zserbó egyszerűen recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók egy 37*22 cm-es tepsihez:
    A tésztához:

    • 60 dkg finomliszt
    • 25 dkg vaj
    • 2 ek sertészsír
    • 3 ek porcukor
    • tojássárgája
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 dkg élesztő
    • 1,5 dl tej
    • 1 ek rum
    • 1 ek sertészsír (a tepsi kikenéséhez)

    A töltelékhez:

    • 20 dkg sárgabaracklekvár
    • 25 dkg dió (darált)
    • 25 dkg porcukor

    A tetejére:

    • 10 dkg tortabevonó vagy csokimáz

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    4. Vörösboros-meggyes zserbó recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
    Tészta:

    • 40 dkg finomliszt
    • 10 dkg cukor
    • 15 dkg margarin
    • 15 g friss élesztő
    • tojássárgája
    • 80 ml langyos tej
    • csipet só
    • 1-2 ek tejföl (szükség esetén)

    Vörösboros-meggyes töltelék:

    • 500 g fagyasztott meggy
    • 1 dl édes vörösbor
    • kb 10 dkg cukor
    • 1 tk őrölt fahéj

    Diós töltelék:

    • 30 dkg darált dió
    • 10-15 dkg cukor
    • kb 40 dkg házi baracklekvár

    Tetejére:

    • 1 dl habtejszín
    • 100 g étcsoki
    • diónyi vaj
    • esetleg kb 5 dkg fehércsoki és 2-3 tk olaj

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    5. Cukormentes zserbó recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 1/2 kg zabpehelyliszt, világos rozsliszt, nagyi sütemény lisztkeverék vagy sima liszt
    • 25 dkg vaj (nálam fele vaj, fele margargarin)
    • 1/2 ek folyékony édesítő vagy 3 ek porcukor
    • tojás
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 dkg élesztő
    • 1,5 dl tej
    • csipet só

    Töltelék:

    • 1/4 kg darált dió
    • 10 dkg eritrit-sztevia por keveréke vagy 20 dkg cukor
    • vanília por vagy vaníliás cukor

    Továbbá:

    • 500 g baracklekvár
    • kevés rum vagy aroma kevés vízzel hígítva

    Csokimáz:

    • 5 dkg csokoládét
    • diónyi vaj
    • kb fél dl víz

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    6. Mennyei zserbó recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók egy 19*32 cm-es tepsihez:

    Tészta:

    • 60 dkg liszt
    • 30 dkg vaj vagy margarin
    • 6 dkg porcukor
    • tojássárgája
    • 1,2 dl tej
    • csipet só
    • 24 g friss élesztő
    • 3 g sütőpor

    Töltelék:

    • 30 dkg kristálycukor
    • 70 dkg darált dió
    • 1 citrom héja reszelve
    • 2 üveg (2*720 ml) sárgabarack lekvár

    Tetejére:

    • 3 tábla ét vagy tejcsoki (ha sokalljuk, lehet kevesebb is, akkor nem lesz a tetején vastag a csoki bevonat)
    • 2-3 ek olaj

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    7. Mákos zserbó recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tészta:

    • 35 dkg liszt
    • tojás
    • 5 dkg cukor
    • 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
    • 1 dl tej
    • 1 dkg élesztő
    • csipetnyi sütőpor
    • csipet só

    Töltelék:

    • 15 dkg darált mák
    • 12 dkg porcukor
    • meggy vagy szilvalekvár (én meggylekvárral csináltam, isteni!)

    Csokimáz:

    • 10 dkg étcsoki
    • 1 evőkanál olaj

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    8. Zserbó szelet recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 60 dkg liszt
    • 30 dkg vaj vagy margarin
    • 6 dkg porcukor
    • tojássárgája
    • 1,2 dl tej
    • csipet só
    • 24 g friss élesztő
    • 3 g sütőpor

    Töltelékhez:

    • 30 dkg kristálycukor
    • 72 dkg darált dió
    • 1 db citrom héja reszelve
    • 2 üveg (2*720 ml) sárgabarack lekvár

    Továbbá:

    • csokoládé vagy tortabevonó

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    9. Túrós zserbó recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 40 dkg finomliszt
    • 15 dkg porcukor
    • tojássárgája
    • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
    • 1 kávéskanál szódabikarbóna
    • 1 tejföl ((200 g)
    • 1 csipet só
    • 2 evőkanál kakaópor

    A töltelékhez:

    • 0,5 kg tehéntúró
    • 20 dkg porcukor
    • 3 evőkanál búzadara
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 citrom reszelt héja, és leve
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • tojásfehérje
    • 3 evőkanál sárgabaracklekvár

    A tetejére:

    • 10 dkg étcsokoládé
    • 2 evőkanál olaj

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    Szólj hozzá