Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

9 mérgező növény, ami a te kertedben is előfordul

Dátum: 2019-05-23 / Írta: Budai István / Látták: 8569 /

A kertünket hajlamosak vagyunk teleültetni mindenféle növénnyel és virággal, csupán azért, mert mutatósak. Közben pedig nem is ismerjük őket, nem tudjuk, hogy a gyönyörű látvány mellett milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek miatt esetleg óvatosabban kellene bánnunk velük. Főleg, ha gyermek vagy háziállat is gyakran megfordul a kertünkben. • A következő lista sok meglepetést tartalmaz, hiszen több közkedvelt és gyakori kerti növényünkről lebbenti fel a fátylat, melyek az enyhétől a súlyosig könnyen mérgezést okozhatnak.

  Leander

  Nagyon dekoratív és viszonylag igénytelen növény, ezért sokan kedvelik. Különböző színekben pompázó virágaival szebbé teszi nyáron a kerteket. A benne található kémiai anyagokat szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek összetevőiként alkalmazzák. Bármennyire szép és kedves dísze kertünknek, fontos tisztában lenni azzal, hogy akár halált is okozhat

  Levelei, szára és gyökerei is mérgező anyagokat tartalmaznak, mégpedig olyan mennyiségben, hogy egyetlen levél elfogyasztása után már egy gyereknél is jelentkeznek a mérgezés tünetei, mint az álmosság, hányás, lelassult szívverés, remegés, ájulás. Ugyanettől a mennyiségtől pedig egy kutya már el is pusztul. A növénynek a füstje is mérgező, ezért ne is próbáljuk meg elégetni!

  Nárcisz

  60 különböző fajtája és megannyi variációja létezik ennek a mutatós virágnak, ami a tavasz egyik legelső hírnöke a hazai kertekben. A vázában sokáig tartós marad, mégsem érdemes több napon át tartani, mert egyszer csak azt fogjuk észrevenni, hogy valamitől nagyon fáj a fejünk.

  A nárcisz nem halálos mértékben mérgező, még háziállatokra nézve sem, de kellemetlen reakciókat válthat ki. Az erős fejfájáson túl hányást, gyomorfájást, nyálzást okozhat, állatoknál szívritmuszavart, rángatózást, remegést eredményezhet. A legmérgezőbb része a hagymája, ezért érdemes elkeríteni, ha a kutyánk szeret ásni.

   

  Hortenzia

  A bokrokban növő, látványos, nagy méretű virágokat hozó hortenzia régóta az egyik legkedveltebb növény a kertekben. Szirmai tartósak, színüket a talaj savasságának megfelelően változtatják a fehértől a kékes liláig. Ne hagyjuk, hogy szépsége elfeledtesse velünk, hogy a hortenzia az egyik legmérgezőbb kerti növényünk! Sajnos, minden egyes része tartalmaz méreganyagot, nem is akármilyet.

  Az ember által ismert legerősebb méreg, cián található benne, de szerencsére csak kis mennyiségben. Ennek ellenére mérgezést okoz, ami közepes súlyosságú gyerekek és állatok esetében, felnőtteknél pedig ennél jóval enyhébb lefolyású. Hányás, nehéz légzés, letargia, gyomorfájás jelezheti a mérgezést, de legsúlyosabb esetben akár kóma is felléphet.

  Gyűszűvirág

  A hideget és a szárazságot is jól tűri ez a különleges formájú virágokat hozó növény. Hatóanyagként a keringési rendszer működését támogató gyógyszerekhez alkalmazzák, és megfelelő felhasználás mellett valóban életet menthet.

  Viszont, ha közvetlenül kerül a növény az emésztőrendszerbe, abban az esetben mérgező. Egy maroknyi virág már elég ahhoz, hogy megmérgezzen egy gyereket vagy egy háziállatot. Az erre utaló tünetek a hányinger, hányás, ájulás, mentális zavartság, szabálytalan szívverés, de a gyűszűvirág akár halált is okozhat.

  Gyöngyvirág

  Mérgező anyagai legalább annyira erősek, mint gyógyhatásai. A gyöngyvirág koratavasszal hozza apró, harang alakú virágait, melyek erősen mérgezőek. Olyan tünetekkel kerülhet tőle kórházba, aki eszik belőlük, mint a hányás, hasmenés, szédülés, mentális zavartság, kiütések.

  Ha ezekkel a jelekkel nem foglalkozunk és nem kérünk orvosi segítséget, akár halál is bekövetkezhet. Gyerekekre és kutyákra nézve már egészen kis mennyiségben is végzetes lehet. Ha a növényhez érünk, mindig mossunk utána kezet!

  Rododendron (havasszépe)

  Ezernyi különböző formában nő, magassága elérheti akár az 5 m-t is. Virágai sokféle színben pompáznak a sárgától a kékig, április-május táján bontanak szirmot. A rododendron szépsége miatt közkedvelt kerti növényünk, de mérgező hatását már az ókorban is ismerték.

  Mérgező összetevője a grayanotoxin, mely a növény összes részében megtalálható, de legnagyobb mennyiségben a nektárjában. Bár egy embernek ahhoz több száz virágot kellene elfogyasztania, hogy mérgezést okozzon, egy kisebb testű kutya vagy egy macska számára komoly veszélyeket rejteget ez a növény.

  Angyaltrombita

  A Dél-Amerikából származó növény trópusi hangulatot hoz a kertekbe. A 2-6 m magas növény nagy, lelógó, trombita formájú virágairól azonnal felismerhető, ezekről kapta nevét is. Érdekes módon a burgonyafélék családjába tartozik, akárcsak a burgonya vagy a paradicsom, melyek fogyaszthatók, de az angyaltrombitának mégis minden része mérgező.

  Több olyan anyagot is tartalmaz, melyek már önmagukban is képesek halált okozni. A méreganyagok a legnagyobb koncentrációban a levelében és a magjaiban vannak jelen. Csakis kesztyűvel érjünk hozzá, mert az egyik legkönnyebb módja a mérgezésnek, ha a növénnyel való foglalkozás után belenyúlunk a szemünkbe vagy hozzáérünk az ételhez.

  A mérgek szinte azonnal felszívódnak és eleinte hallucinációt, majd halált okozhatnak. Az angyaltrombitát semmilyen formában ne fogyasszuk, teát se főzzünk belőle!

  Lilaakác

  Csodálatos látványt nyújt a sűrű, lila virágzatával ez a Japánból elterjedt, indás futónövény. Bár embereknél ritkán okoz mérgezést, kutyákra, macskákra, lovakra nézve nagyon veszélyes lehet.

  Legmérgezőbb része a magja, de a lilaakácnak semelyik más részét sem szabad elfogyasztani! A mérgezés tünetei hasmenés, hányás, láz, fejfájás lehetnek.

  Liliom

  Főként a háziállatokra, különösen a macskákra nézve veszélyes ez a dekoratív növény. Míg embereknél az erős illata fejfájást okozhat – ezért érdemes alaposabban és gyakrabban szellőztetni, ha liliomot tartalmazó csokrot teszünk a szobába -, addig a macskák a növény bármely részétől mérgezést szenvedhetnek.

  Elég, ha megnyalják a virágporát vagy isznak annak a vázának a vizéből, melyben liliom van.

  Veseelégtelenséget is okozhat az állatoknál, ha észrevesszük, hogy ettek belőle vagy megnyalták, azonnal forduljunk orvoshoz, mert könnyen végzetes is lehet a mérgezés.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek