Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

9 étel, amit nem is tudtál, hogy véletlenül találták fel

Dátum: 2025-06-02 / Írta: Budai István / Látták: /

Sok ikonikus étel és ital mögött nem gondosan megtervezett recept áll, hanem egy kis hiba, egy kis sietség vagy épp egy nagy adag szerencse. Van, amit egy elaludt cukrász, mást egy szétszórt pincér, megint mást pedig a lustaság „talált fel” – és ma már el sem tudnánk képzelni az életünket nélkülük. Mutatunk kilenc fogást, ami véletlenül született – és világsiker lett belőle.

  •  

    1. A chips – egy dühös séf bosszúja

    1853-ban egy New York-i vendég folyamatosan visszaküldte a sült krumplit, mondván: túl vastag. A séf, George Crum végül olyan vékonyra szeletelte a burgonyát, amennyire csak tudta, majd jó ropogósra sütötte – csak hogy bosszút álljon. A vendég imádta. A chips megszületett.

    2. A penészes sajtok – egy „romlott vacsora” öröksége

    A legenda szerint egy pásztor a barlangban hagyta a kenyerét és a friss sajtját, mert szerelmes lett és elsietett a randira. Mire visszatért, a sajt bepenészedett. Megkóstolta – és megszületett a kékpenészes sajt, például a roquefort.

    3. A sör – a gabona elázott, az emberek megitták

    Több ezer évvel ezelőtt Mezopotámiában nedves körülmények között a tárolt gabona erjedni kezdett. Valaki mégis megkóstolta a fura, habos italt – és lám, így született a sör. A világ azóta sem ugyanaz.

    4. A csokis keksz – elfogyott az alapanyag

    Ruth Wakefield a harmincas években csokis süteményt akart készíteni, de elfogyott az olvasztott csoki. Helyette darabokra tört egy tábla étcsokoládét, azt remélve, hogy majd szépen elolvad – de a darabok megmaradtak. Így jött létre a chocolate chip cookie.

    5. A Tarte Tatin – egy elfelejtett almás pite

    A francia Tatin nővérek egy vendéglőt vezettek, és egy napon az egyikük véletlenül a tölteléket előbb tette a serpenyőbe, mint a tésztát. Megpróbálta menteni a helyzetet: rátette a tésztát, betolta a sütőbe – és így született meg a fordított almatorta.

    6. A kukoricapehely – egy konyhai feledékenység eredménye

    A Kellogg testvérek eredetileg gabonakását szerettek volna készíteni, de elfelejtették időben kiszedni. A túlfőtt masszát megszárították, kilapították – és megszületett a corn flakes, amit ma reggelik millióihoz öntenek.

    7. A fagylalt tölcsér – amikor elfogyott a tányér

    1904-ben egy világkiállításon az egyik fagylaltos kifogyott a papírtálkákból. Egy közeli arab édességárus épp ostyalapokat árult – összetekerték, és abba kanalazták a fagyit. Az emberek imádták. Innen indult világhódító útjára a tölcséres fagylalt.

    8. A brownie – kimaradt belőle a sütőpor

    Egy bostoni háziasszony csokoládés süteményt akart sütni, de véletlenül kihagyta a sütőport. A süti nem nőtt meg, lapos maradt – de ragacsos, tömény és szenzációs lett. Így született a brownie, amit ma direkt így készítünk.

    9. A nachos – egy kreatív pincér mentőötlete

    A negyvenes években egy mexikói étterembe váratlanul betért néhány vendég, de a séf nem volt ott. A pincér, Ignacio “Nacho” Anaya összedobott valamit a maradékból: kukorica chips, sajt, jalapeño. A vendégek odavoltak érte, és megszületett a nachos.

    Szólj hozzá