1. A chips – egy dühös séf bosszúja
1853-ban egy New York-i vendég folyamatosan visszaküldte a sült krumplit, mondván: túl vastag. A séf, George Crum végül olyan vékonyra szeletelte a burgonyát, amennyire csak tudta, majd jó ropogósra sütötte – csak hogy bosszút álljon. A vendég imádta. A chips megszületett.
2. A penészes sajtok – egy „romlott vacsora” öröksége
A legenda szerint egy pásztor a barlangban hagyta a kenyerét és a friss sajtját, mert szerelmes lett és elsietett a randira. Mire visszatért, a sajt bepenészedett. Megkóstolta – és megszületett a kékpenészes sajt, például a roquefort.
3. A sör – a gabona elázott, az emberek megitták
Több ezer évvel ezelőtt Mezopotámiában nedves körülmények között a tárolt gabona erjedni kezdett. Valaki mégis megkóstolta a fura, habos italt – és lám, így született a sör. A világ azóta sem ugyanaz.
4. A csokis keksz – elfogyott az alapanyag
Ruth Wakefield a harmincas években csokis süteményt akart készíteni, de elfogyott az olvasztott csoki. Helyette darabokra tört egy tábla étcsokoládét, azt remélve, hogy majd szépen elolvad – de a darabok megmaradtak. Így jött létre a chocolate chip cookie.
5. A Tarte Tatin – egy elfelejtett almás pite
A francia Tatin nővérek egy vendéglőt vezettek, és egy napon az egyikük véletlenül a tölteléket előbb tette a serpenyőbe, mint a tésztát. Megpróbálta menteni a helyzetet: rátette a tésztát, betolta a sütőbe – és így született meg a fordított almatorta.
6. A kukoricapehely – egy konyhai feledékenység eredménye
A Kellogg testvérek eredetileg gabonakását szerettek volna készíteni, de elfelejtették időben kiszedni. A túlfőtt masszát megszárították, kilapították – és megszületett a corn flakes, amit ma reggelik millióihoz öntenek.
7. A fagylalt tölcsér – amikor elfogyott a tányér
1904-ben egy világkiállításon az egyik fagylaltos kifogyott a papírtálkákból. Egy közeli arab édességárus épp ostyalapokat árult – összetekerték, és abba kanalazták a fagyit. Az emberek imádták. Innen indult világhódító útjára a tölcséres fagylalt.
8. A brownie – kimaradt belőle a sütőpor
Egy bostoni háziasszony csokoládés süteményt akart sütni, de véletlenül kihagyta a sütőport. A süti nem nőtt meg, lapos maradt – de ragacsos, tömény és szenzációs lett. Így született a brownie, amit ma direkt így készítünk.
9. A nachos – egy kreatív pincér mentőötlete
A negyvenes években egy mexikói étterembe váratlanul betért néhány vendég, de a séf nem volt ott. A pincér, Ignacio “Nacho” Anaya összedobott valamit a maradékból: kukorica chips, sajt, jalapeño. A vendégek odavoltak érte, és megszületett a nachos.