1. Mindent ellenőrizz
Szánj rá időt és minden tárolt élelmiszert alaposan nézz át a konyhában és a kamrában! Hogy megfertőztek-e valamit a molyok, arra könnyen rájöhetsz. Főleg esténként találkozhtasz is a rovarokkal, de árulkodó jel, ha a csomagoláson apró lyukakat látsz, ha az élelmiszer ragacsos vagy csomós lesz. A moly által fertőzött élelmiszereket ne próbáld megmenteni, zárt csomagolásban dobj ki mindent, amiben a nyomukat látod és ami ezek közvetlen közelében van.
2. Alapos takarítás
Ha molyok szállták meg a konyhát, nincs kifogás, a lehető legalaposabban kell kitakarítanod. Pakolj le mindent a polcokról, vegyél ki mindent a szekrényekből. Porszívóval könnyen elérheted a sarkokat, réseket. Forró, mosogatószeres vízhez keverj egy kevés ecetet, ezzel mosd át a felületeket, majd törölgesd szárazra. Minden tiszta és száraz legyen, mielőtt visszapakolsz.
3. Légmentes tárolás
Minden tartós élelmiszert (tésztát, rizst, aszalt gyümölcsöt, kutyeledelt, csokoládét, teát stb.) légmentesen zárható tégelyben tarts. A legjobb, ha üvegből, fémből vagy kemény műanyagból készült tárolókat használsz. A légmentesen zárható nejlon tasakokat viszont mellőzd, mert azokon a moly könnyen átrágja magát és hozzáfér az élelmiszerhez.
4. Illóolaj
Molyok ellen a leghatásosabb a borsmenta illóolaj. Ezzel megelőzheted, hogy birtokba vegyék a kamrát, ráadásul nincs káros hatása, így élelmiszerek mellett is használhatod. Keverj össze 1 bögre ecetet, 1 bögre vizet és néhány csepp borsmenta olajat. Töltsd szórófejes flakonba és jól rázd össze. Fújd be vele a polcokat alul és felül, majd törölgesd át.
5. Babérlevél
Sokan esküsznek erre a módszerre, ami olcsó és természetes módja a molyok távol tartásának. Miután alaposan letakarítottál minden felületet, a polcok és a szekrények sarkaiba tégy babérlevelet, ragasztószalaggal is rögzítheted a polcok aljára.
6. Fagyaszd
Ha biztosra szeretnél menni, vásárlás után tedd a fagyasztóba a száraz élelmiszereket néhány napra. Mivel szabad szemmel nem láthatod, hogy az újonnan vásárolt élelmiszer fertőzött-e, előfordulhat, hogy beköltözteted vele a konyhába a molyokat. A fagyasztással ezt megelőzheted.
7. Ne feledkezz el róla
Ha egyszer már pórul jártál, ne feledkezz meg az otthon tárolt élelmiszerek rendszeres ellenőrzéséről. Legalább havonta egyszer nézd át a csomagolt, zacskós élelmiszereket, a pocokat, szekrényeket, hogy látod-e nyomát a molyoknak. Ha időben csíped el őket, könnyebben megszabadulhatsz tőlük.