Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

7 tipp, amivel izgalmasabbá teheted a krumplipürét

Dátum: 2021-04-19 / Írta: Budai István / Látták: /

Ha a hagyományosat már unod, itt az ideje kipróbálni új köntösben a krumplipürét! A különböző összetevőkkel egészen izgalmas ízeket csempészhetsz bele és teheted a krumplipürét akár a vacsora sztárjává is!




  • 1. Almával

    Kikerekedett a szemed, hogy hogyan jön össze az alma a krumplipürével? Bármilyen szokatlan, ők ketten nagyon jó párost alkotnak. Az alma egy részét főzd össze a burgonyával, a másik részét pedig kockázd fel és vajon pirítsd meg. Az egészet összetörheted egyben is, de ha szeretnéd érezni a pürében az almakockákat, forgasd bele külön.

    2. Mogyoróval

    Intenzív mogyorós ízt érhetsz el, ha a krumplipürét mogyorótejjel és mogyoróolajjal készíted el. Tálaláshoz pedig apróra darabolt mogyorót piríts meg és szórd meg vele a pürét. A mogyorótejet saját kezűleg is elkészítheted: 2 bögre mogyorót áztass 4-5 bögre vízbe egy éjszakára. Szűrd át, majd a mogyorót blenderben turmixold össze. Adj hozzá 4 bögre vizet és még turmixold néhány percig. Ha szükséges, adj hozzá még vizet. Szűrd át és lezárható üvegben tárold.

    3. Whiskey-vel

    Gazdag ízvilágú, testes krumplipürét készíthetsz, ha némi alkoholt teszel bele. Egész évben elkészítheted, de íze leginkább az őszi-téli időszakhoz illik. Csupán 3 evőkanál whiskey-t kell belekeverned a pürébe, nem kell tartanod attól, hogy túl alkoholos lesz. Fűszerezd fahéjjal és kardamommal.

    4. Naranccsal

    Sosem ettél még ilyen illatos pürét! Egyetlen narancsra lesz hozzá szükséged, annak is a levére és a lereszelt héjára. Hevíts olajat és pirítsd meg benne a narancshéjat, hogy az illatos olajokat kiengedje magából. Keverd hozzá a krumplipüréhez és facsard bele a narancs levét is. Fűszerezheted fahéjjal, köménnyel és piríthatsz hozzá bacont is, ha igazi ínyenc vagy.

    5. Rántva

    Köretből előételt varázsolhatsz a krumplipüréből, ha apró golyócskák formájában kirántod. A szokott módon készítsd el a burgonyapürét, majd fagyaszd le. Kis méretű fagyikanállal vájj ki belőle kis gombócokat, majd forgasd meg őket lisztben, tojásban és zsemlemorzsában. Érdemes duplán paníroznod, hogy sütés közben a püré ne folyjon ki. Tedd a panírozott püré-gombócokat újra a fagyasztóba kb. 30 percre. Bő olajban 3-4 perc alatt készre sülnek.

    6. Zellerrel

    Az egyik legegészségesebb zöldségféle a zeller. Ha ezzel készíted a krumplipürét, talán némileg csillapodik a bűntudatod, hogy a fogyókúrádba nem éppen beleillő burgonyában lelsz élvezetet! A zellert vágd kockákra és főzd meg a burgonyával együtt. Vajjal és tejszínnel pürésítsd, fűszerezd petrezselyemmel.

    7. Háromsajtos

    Sajtimádók kedvence lesz a 3 különféle sajttal készített krumplipüré. Krémsajtot, cheddart és parmezánt használj hozzá, a krémes állagot pedig a sajtokhoz kitűnően passzoló tejföllel add meg a pürének. Fűszerezd fokhagymával, só helyett használhatsz fokhagymasót. Tálaláshoz a tetejére is szórhatsz reszelt parmezánt.

    Szólj hozzá