Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

7 olcsó levesbetét a nagyitól

Dátum: 2020-04-15 / Írta: Budai István / Látták: 330 /

Ma már chipsek formájában találkozhatunk vele, gluténmentes, diétás változatai is vannak, de ezek sem tudják elfeledtetni velünk a klasszikus levesbetéteket. Hogyan is hagyhatnánk a múlt homályába veszni a nagyi által készített tésztákat és gombócokat, amiket mindig igyekeztünk kihalászni a levesből, mert jobban szerettük őket, mint magát a levest? Ezek a levesbetétek időtlenek, a mai konyhában éppúgy helyük van, mint a nagyiéban!




  • 1. Daragaluska

    A daragaluska vagy más néven grízgombóc elkészítéséhez összesen négy hozzávaló szükséges. 7 evőkanál búzadara, 1 tojás, fél dl olaj és só. Ezeket villával jól összekeverjük, hogy formázható masszát kapjunk. Hogy könnyebben tudjunk bánni vele, tegyük be 10 percre a hűtőbe, majd kanállal vagy villával szaggassuk a levesbe. 2-3 perc alatt készre fő, ezt onnan is tudni fogjuk, hogy feljön a leves tetejére.

    2. Csipetke

    Hazánk sok vidékén az igazi gulyás elképzelhetetlen csipetke nélkül! De nem ez az egyetlen leves, amibe tehetjük, hiszen semleges íze miatt nincs, amibe ne passzolna. A hagyományos csipetke hozzávalói a liszt és a tojás. A tojáshoz annyi lisztet adagolunk, amennyivel összedolgozva keményebb állagú tésztát kapunk. Ezt lisztes kézzel aztán elkezdjük csipkedni, a darabokat kicsit összenyomva. Szintén pár perc után feljön a leves tetejére, ekkor van kész.

    3. Zsemlegombóc

    Abból a levesből, amiben a levesbetét zsemlegombóc, nem lehet sokat enni, hiszen ez a gombóc igazán jóllakat! Egy zsemlét tejbe vagy vízbe áztatunk, áttörjük egy szűrőn, majd hozzákeverünk 2 tojássárgáját, diónyi vajat és 2 tojásfehérjét, sót. Zsemlemorzsát fokozatosan adagoljunk hozzá, hogy a gombóc jól összeálljon. Formázás előtt nedvesítsük be a kezünket! 15 perc alatt készre fő.

    4. Lebbencs tészta

    A pusztai emberek készítették, hogy tarisznyájukban magukkal vihessék és a bográcsban készült leveseket tartalmasabbá, laktatóbbá tegyék vele. A lebbencs száraztészta, akárcsak a tarhonya, így nagyobb adagban is készíthetjük, hogy később bármikor felhasználhassuk. A lebbencs talán az egyik legolcsóbb levesbetét. 1 kg liszthez 2 tojást adunk, és annyi vizet, amennyitől a tészta könnyen nyújthatóvá válik. A tésztát kinyújtjuk – kissé vastagabbra, mint a többi levestésztát -, majd hagyjuk kiszáradni. Ezután szabálytalan, nagyobb darabokra törjük.

    5. Májgombóc

    Nem is volt az olyan régen, mikor a falusi lagzikban elsőként a májgombóc levest szolgálták fel. Ez a fajta levesbetét zöldség- és krémlevesekbe is ideális. Annak ellenére, hogy némileg több hozzávalóból áll, mégis fillérekből elkészíthető! Hozzávalói: 15 dkg csirkemáj, 1 szikkadt zsemle, 1 tojás, fél fej vöröshagyma, kevés petrezselyem, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, só és bors. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, utána hozzáadjuk a petrezselymet, majd félrehúzzuk a tűzről. A zsemlét vízbe vagy tejbe áztatjuk, majd jól összetörjük és hozzákeverjük a hagymához. Beletesszük a tojást és a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk. Kisebb gombócokat formázunk belőle és belefőzzük a forró levesbe.

    6. Gyűszűtészta

    Egy különlegesebb levesbetét, amit olajban sütünk ki és nem a levesben, ha külön tálaljuk. 15 dkg lisztből, 1 tojásból és 1 evőkanál tejből készül, fűszerként sót, borsot használunk hozzá. A lágy tésztát összeállítjuk a hozzávalókból, majd vékonyra nyújtjuk. A tésztát többször egymásra hajtogatjuk és gyűszűvel vagy kisebb kör formájú kiszúróval köröket készítünk belőle. Ezeket forró olajban kisütjük. Apró gömbök lesznek belőlük, ezeket külön tálaljuk és frissen szedjük a levesbe.

    7. Görcstészta (kötött tészta, csomós tészta)

    50 dkg lisztből, 5 tojásból és kevés vízből keményebb tésztát gyúrunk, majd 20 percig hagyjuk pihenni. Ezután nagyon vékonyra nyújtuk. Vöröshagymát pirítunk, pirospaprikát adunk hozzá, ezzel kenjük le a tésztát, majd sózzuk, borsozzuk is. A tésztát szélesebb csíkokra vágjuk és csomót kötünk rá. Húslevesbe, zöldséglevesbe, de paprikás levesekbe is illik.

    Szólj hozzá