Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

7 ok, hogy miért ne igyunk cukros üdítőt

Dátum: 2021-06-29 / Írta: Budai István / Látták: /

Legyen az kóla vagy gyümölcs ízű üdítő, számtalan okot lehet felsorakoztatni a fogyasztása ellen. Néha-néha lecsúszik egy, de ne csinálj belőle rendszert, a legjobb, ha nem is tartasz otthon cukros italokat, nehogy elcsábulj! Ha odafigyelsz az alakodra és az egészségedre, tekintsd a cukros üdítőket a legfőbb ellenségeidnek, hiszen üres kalóriákra folyékony formában sincs szükséged! Most megtudhatod, milyen problémákat okozhatnak ezek az édes italok!

1. Növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A cukros – sőt, még a diétás – üdítőitalok is fokozzák a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ehhez pedig már az is elég, ha naponta csupán 1 dobozzal iszol meg belőlük. Az üdítők hamar inzulin-rezisztenciához vezetnek. Egy doboz üdítőben átlagosan 40 g cukor van, ami megfelel 10 teáskanálnyi mennyiségnek. Legtöbbször kukoricaszirup formájában tartalmazzák az üdítők a cukrot, amit magas fruktóztartalma miatt a szervezet még nehezebben dolgoz fel, mint a fehér cukrot. A kutatások szerint még a cukrot nem tartalmazó, édesítőszerrel készült üdítők is negatívan hatnak az anyagcserére és a testsúlyra.

2. Semmilyen tápanyag nincs benne

Ezeket nevezzük üres kalóriáknak, hiszen semmilyen, a szervezet számára hasznos összetevőt nem tartalmaznak a cukros üdítőitalok. Nincs tápértékük, tehát semmiféle előnyünk nem származik belőlük, hátrányunk viszont annál inkább, hiszen kizárólag cukorból állnak. Extra kalóriákat viszünk be velük, ráadásul folyadék formájában, így még kevésbé érzékeljük, hogy valójában mennyi kalóriát fogyasztottunk.

3. Árt a csontoknak

Tudjuk, hogy 60 év felett a nőknél megnő a csontritkulás valószínűsége. Kutatások szerint azonban ezt a helyzetet tovább ronthatja a rendszeres üdítőfogyasztás. A csontok sűrűsége kimutathatóan alacsonyabb azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak cukros üdítőket, mint azoknál, akiknek nincs meg ez a rossz szokásuk. A bennük lévő foszforsav is okolható ezért, hiszen ez megakadályozza a kalcium felszívódását a csontokba. De a kutatók szerint az üdítőknek több olyan összetevőjük is van, ami ártalmas a csontoknak.

4. Rosszat tesz a májnak

A cukor két molekulából áll: fruktózból és glükózból. A glükózt a szervezet minden sejtje képes metabolizálni, de a fruktózt csak egyetlen egy szervünk, a máj. A cukros üdítők fogyasztása a legegyszerűbb módja annak, hogy fruktózzal túlterheljük a májunkat. A májban a rengeteg fruktóz zsírrá alakul, ennek egy része a vérbe kerül trigliceridként, másik része viszont lerakódik a májban. Ennek következményeként májbetegség alakulhat ki.

5. Drasztikusan növeli a hasi zsír mennyiségét

A fruktóz elképesztő mértékben növeli a zsírlerakódást a hasban, a szerveink körül. Ezt nevezzük zsigeri zsírnak, ami jóval veszélyesebb, mint a bőr alatti zsír. Egy kísérlet eredménye szerint azoknál, akik glükózt fogyasztottak, csak a kevésbé veszélyes bőr alatti zsírréteg mennyisége növekedett, ám azok, akik fruktózt fogyasztottak bőségesen, a zsigeri zsírok mennyiségét növelték nagy mértékben. Ez pedig komoly anyagcsere betegségek forrása lehet.

6. Fokozza a szívbetegségek kockázatát

Számos tanulmány támasztja alá, hogy a cukros üdítők igen veszélyesek a szívre nézve. Ezt már az 1960-70-es évek óta tudjuk és tényként kezelhetjük. A cukros üdítők hajlamosabbá tesznek olyan állapotok kialakulására, melyek mind rizikófaktorai a különböző keringési betegségeknek. Ilyen a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, a magas koleszterinszint. Egy 20 éven át folyó kísérlet eredménye szerint azoknál, akik napi 1 cukros üdítőt fogyasztották, 20%-kal nőtt meg a szívroham és a szívroham miatti elhalálozás esélye azokhoz képest, akik ennél ritkábban ittak cukros üdítőitalokat.

7. Növeli a rák kialakulásának esélyét

A rák megnövekedett kockázata kéz a kézben jár más krónikus betegségekkel, mint az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegség. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a cukros üdítőket gyakran hozzák összefüggésbe a rák kialakulásával. Egy tanulmányban kimutatták, hogy azoknál, akik hetente 2 vagy több cukros üdítőt fogyasztottak, 87%-kal nőtt meg a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélye. Egy másik kutatás eredménye szerint a menopauza után lévő nőknél a cukros üdítők gyakori fogyasztása növeli a méhtestrák kockázatát.

Szólj hozzá