Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

7 ok, amiért érdemes görög joghurtot fogyasztanod

Dátum: 2021-05-06 / Írta: Budai István / Látták: /

A görög joghurt már régóta benne van a köztudatban, mint az egyik legegészségesebb élelmiszer. A joghurtot egyébként is egészséges tejterméknek tartottuk, de a görögnek nevezett változata még inkább az élen jár pozitív hatásait tekintve.
Hogy pontosan miért is jársz jól a görög joghurt fogyasztásával, azt most megtudhatod!




  • A görög joghurt különbözik a többi, édesített változattól, de még a natúr joghurttól is. A gyártása során a felesleges vizet, laktózt és ásványi anyagokat is eltávolítják belőle. Így marad meg az extra krémes textúra, a kisebb cukor- és magasabb fehérjetartalom, valamint a telt, gazdag íz, ami mind jellegzetessége a valódi görög joghurtnak.

    1. Jót tesz a gyomornak és a bélrendszernek

    A görög joghurt tele van probiotikumokkal. Ezek olyan hasznos baktériumok, melyek erősítik az immunrendszert és óvják a gyomor egészségét, hatékonyak pl. hasmenés és gyomorfájás esetén. Mivel a görög joghurt a hagyományos joghurtoknál kevesebb cukrot és laktózt tartalmaz, könnyű megemészteni. Bár nem teljesen laktózmentes, az arra érzékenyek is nagyobb eséllyel fogyaszthatják probléma nélkül.

    2. Méregteleníti a bőrt

    Már napi egy adag görög joghurt is képes hosszútávon csodákat tenni a bőrrel. Sok benne a B2-, B6- és B12-vitamin, valamint a bélrendszer egészségét támogató probiotikum. Ezek a bőr számára is létfontosságú összetevők. Belülről tisztítják a bőrt, segítik a méreganyagok eltávolítását. A görög joghurtban lévő rengeteg fehérje szintén hozzájárul a bőr egészségének és szépségének megőrzéséhez.

    3. Segíti az edzés utáni regenerálódást

    Az egyik legfontosabb tulajdonsága a görög joghurtnak, hogy igen magas a fehérjetartalma. Előre megemésztett fehérjéket tartalmaz, melyek a fermentációnak köszönhetően nem okoznak gondot az emésztőrendszernek. Több fehérjét tartalmaz, mint a tej, a szakemberek ezért ajánlják, hogy inkább a joghurt fogyasztást növeljük és ne tejből igyunk többet.
    A görög joghurt kiváló helyettesítője a fehérjeporoknak is, hiszen hatékonyan segíti az izmok regenerálódását edzés után.

    4. Csökkenti a koleszterinszintet

    Egy tanulmány szerint a görög joghurt rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a koleszterinszintre. A benne lévő aktív kultúrák felszívják a koleszterint, ezzel csökkentik a szintjét a vérben. Hasonlóan hat a triglicerid szintre is, ezért hosszútávon képes mérsékelni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

    5. Csökkenti a cukorbetegség valószínűségét

    11 tanulmány eredményeit elemezve jutottak a kutatók arra, hogy a görög joghurt jelentősen csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. Akár 14%-kal kisebb az esély a 2-es típusú diabétesz kifejlődésére, ha étrendünkben rendszeresen szerepel a görög joghurt. Hogy ennek mi a pontos oka, arra egyelőre nem derült fény, ettől függetlenül az eredmények igen ígéretesek.

    6. Jót tesz a mentális egészségnek

    A kutatók egyetértenek abban, hogy a probiotikumok fogyasztása a mentális egészség szempontjából is kulcsfontosságú. Egy tanulmány eredménye szerint azok, akik rendszeresen napi 100 g görög joghurtot fogyasztottak, kevésbé voltak hajlamosak a stresszre, a depresszióra és a szorongásra. Ennek magyarázata talán a bélrendszer és az agy között fennálló kapcsolat lehet, a bélrendszernek az olyan neurotranszmitterek előállítására való képessége, mint a szerotonin és a dopamin.

    7. Kiegyensúlyozhatod vele a kálium bevitelt

    A legtöbben túl sok sót, viszont túl kevés káliumot fogyasztanak. A görög joghurtban viszont kevés a só, de sok a kálium. Márpedig a kettőnek megfelelő arányban kell jelen lennie a szervezetben. Ha tudod, hogy az étrended alapvetően a kelleténél több sót tartalmaz, ennek az egészséges egyensúlynak a helyreállításáért sokat tehetsz a görög joghurt fogyasztásával.

    Szólj hozzá