A görög joghurt különbözik a többi, édesített változattól, de még a natúr joghurttól is. A gyártása során a felesleges vizet, laktózt és ásványi anyagokat is eltávolítják belőle. Így marad meg az extra krémes textúra, a kisebb cukor- és magasabb fehérjetartalom, valamint a telt, gazdag íz, ami mind jellegzetessége a valódi görög joghurtnak.
1. Jót tesz a gyomornak és a bélrendszernek
A görög joghurt tele van probiotikumokkal. Ezek olyan hasznos baktériumok, melyek erősítik az immunrendszert és óvják a gyomor egészségét, hatékonyak pl. hasmenés és gyomorfájás esetén. Mivel a görög joghurt a hagyományos joghurtoknál kevesebb cukrot és laktózt tartalmaz, könnyű megemészteni. Bár nem teljesen laktózmentes, az arra érzékenyek is nagyobb eséllyel fogyaszthatják probléma nélkül.
2. Méregteleníti a bőrt
Már napi egy adag görög joghurt is képes hosszútávon csodákat tenni a bőrrel. Sok benne a B2-, B6- és B12-vitamin, valamint a bélrendszer egészségét támogató probiotikum. Ezek a bőr számára is létfontosságú összetevők. Belülről tisztítják a bőrt, segítik a méreganyagok eltávolítását. A görög joghurtban lévő rengeteg fehérje szintén hozzájárul a bőr egészségének és szépségének megőrzéséhez.
3. Segíti az edzés utáni regenerálódást
Az egyik legfontosabb tulajdonsága a görög joghurtnak, hogy igen magas a fehérjetartalma. Előre megemésztett fehérjéket tartalmaz, melyek a fermentációnak köszönhetően nem okoznak gondot az emésztőrendszernek. Több fehérjét tartalmaz, mint a tej, a szakemberek ezért ajánlják, hogy inkább a joghurt fogyasztást növeljük és ne tejből igyunk többet.
A görög joghurt kiváló helyettesítője a fehérjeporoknak is, hiszen hatékonyan segíti az izmok regenerálódását edzés után.
4. Csökkenti a koleszterinszintet
Egy tanulmány szerint a görög joghurt rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a koleszterinszintre. A benne lévő aktív kultúrák felszívják a koleszterint, ezzel csökkentik a szintjét a vérben. Hasonlóan hat a triglicerid szintre is, ezért hosszútávon képes mérsékelni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
5. Csökkenti a cukorbetegség valószínűségét
11 tanulmány eredményeit elemezve jutottak a kutatók arra, hogy a görög joghurt jelentősen csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. Akár 14%-kal kisebb az esély a 2-es típusú diabétesz kifejlődésére, ha étrendünkben rendszeresen szerepel a görög joghurt. Hogy ennek mi a pontos oka, arra egyelőre nem derült fény, ettől függetlenül az eredmények igen ígéretesek.
6. Jót tesz a mentális egészségnek
A kutatók egyetértenek abban, hogy a probiotikumok fogyasztása a mentális egészség szempontjából is kulcsfontosságú. Egy tanulmány eredménye szerint azok, akik rendszeresen napi 100 g görög joghurtot fogyasztottak, kevésbé voltak hajlamosak a stresszre, a depresszióra és a szorongásra. Ennek magyarázata talán a bélrendszer és az agy között fennálló kapcsolat lehet, a bélrendszernek az olyan neurotranszmitterek előállítására való képessége, mint a szerotonin és a dopamin.
7. Kiegyensúlyozhatod vele a kálium bevitelt
A legtöbben túl sok sót, viszont túl kevés káliumot fogyasztanak. A görög joghurtban viszont kevés a só, de sok a kálium. Márpedig a kettőnek megfelelő arányban kell jelen lennie a szervezetben. Ha tudod, hogy az étrended alapvetően a kelleténél több sót tartalmaz, ennek az egészséges egyensúlynak a helyreállításáért sokat tehetsz a görög joghurt fogyasztásával.