Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A 7 legjobban grillezhető zöldség

Dátum: 2017-05-17 / Írta: Budai István / Látták: 3416 /

Ha egész évben a grillszezont várod, most kaphatsz néhány tippet, hogy mely zöldségeket érdemes mindenképp kipróbálnod. Egyes fajtákat könnyebben, míg másokat nehezebben lehet átsütni, több időt vesz igénybe, míg elkészülsz velük. Hogy ne várasd meg a társaságot és a zöldségeket is megfelelően készítsd el, adunk néhány ötletet!




  • Spárga

    Nálunk még mindig idegenként tekintenek rá, pedig ha grillezésről van szó, akkor maga mögé utasít minden más zöldséget. A spárga, bárhogyan is készítjük el, nagyon finom. De ha néhány percet grillezzük, képes még finomabbá válni. Egy kis fokhagymás aioli és még tovább fokozhatjuk a varázslatot.

    Burgonya

    A legjobb erre a célra az újburgonya. Ezt főzzük elő, majd tegyük a grillre. Kipróbálhatjuk füstölve is! A burgonyákat locsoljuk meg kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Ne csomagoljuk őket fóliába, különben a füstölésnek semmi értelme. 45 perc után vegyük le, tejföllel, baconnel és ezernyi más módon fogyaszthatjuk tetszés szerint.

    Kukorica

    Sokan héjában grillezik a kukoricát, de ezt a hibát nem szabad elkövetni. Ha ezt tesszük, a kukorica nem pirul meg és teljesen feleslegesen sütögettük. Helyette hagyjuk szabadon, hogy a szemek jól át tudjanak sülni, majd kenjük meg vékonyan vajjal.

    Hagyma

    Nincs még egy olyan zöldség, aminek annyit változnak az íze a grillezés során, mint a hagymának. Az erős, csípős ízből lágy, édes íz lesz. A hagymát karikázzuk fel kb. fél centis vastag darabokra, majd hústűvel szúrjuk át őket, hogy ne essenek szét. Közepes lángon grillezzük, ha túl magas a hőmérséklet, megpörkölődik, mielőtt rendesen át tudna sülni.

    Cukkini

    A cukkini még finomabb lesz, ha grillezés előtt bepácoljuk. Egy egyszerű, balzsamecetes-bazsalikomos pácot készítsünk neki, ezt a trükköt a padlizsán grillezésénél is bevethetjük.

    Zöldbab

    Bár technikailag nem a legalkalmasabb a grillezésre, hiszen könnyen becsúszik a rácsok közé, mégis érdemes vele megpróbálkozni vagy beszerezni egy grillkosarat, amit éppen az apróbb, más módon nehezen süthető zöldségek számára találtak ki. A fűszerezése nagyon egyszerű, némi olívaolaj, só és bors, a grillről való levétel után pedig jöhet rá egy kevés vaj.

    Paradicsom

    Sorolhatjuk a gyümölcsök közé is, a lényegen, hogy kitűnően lehet grillezni, ez mit sem változtat. Sokkal finomabb lesz, mint nyersen, még az is meg fogja szeretni, aki egyébként nem fogyasztja a paradicsomot. Vágjuk félbe és lapos felével helyezzük a rácsra. 3-4 perc után fordítsuk meg és tegyünk rá egy kevés pestót. Süssük további 3-4 percig, majd tálaljuk!

    Szólj hozzá