1. Liszt
A jó pizza a jó tésztánál kezdődik. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a megfelelő liszttel dolgozz. Választhatsz sima fehér lisztet is, de ha lyukacsosabb szerkezetű tésztát szeretnél elérni, akkor magas fehérjetartalmú kenyérlisztet használj. A magas gluténtartalmú lisztektől ropogósabb lesz a kéreg.
2. Zsiradékkal vagy nélküle
Mindkét módon késztíheted a pizza tésztáját, a híres nápolyi pizza, amit minden pizzák atyjának neveznek, zsiradékkal, egészen pontosan olívaolajjal készül. Ha használsz olajat, a tészta állaga puhább lesz, könnyebb vele dolgozni is. Olaj nélkül roppanósabb lesz, ha ilyet szeretnél, ne tégy a tésztába zsiradékot.
3. Legyen szobahőmérsékletű
Sok recept azt írja elő, hogy ha összeállítottad és megformáztad a tésztát, tedd a hűtőbe pihenni. Mielőtt azonban elkezdesz újra dolgozni vele, fontos, hogy hagyd szobahőmérsékletűre melegedni. A hideg tésztával sokkal nehezebb dolgozni, de az íze is finomabb lesz, ha a hűtőből kivéve hagysz a tésztának időt, hogy szobahőmérsékletet vegyen fel.
4. Nyújtsd, de csak a kezeddel
A pizzatésztához biztosan nem lesz szükséged sodrófára. A tészta nyújtását szigorúan kézzel kell végezni, hogy a sodrófa kipréseli belőle az összes levegőt. Az eredmény egy papírvékony, ropogós, élvezhetetlen tészta lesz. Ezért használd helyette inkább a kezedet, ahogyan azt a pizzaszakácsoktól is láthatod.
5. Ne törekedj a tökéletes kör alakra
Ha azon tűnődsz, hogyan tudnál a tésztából tökéletes kört formázni, most levesszük a gondot a válladról! Egyáltalán nem kell erre törekedned, hiszen az igazi, kézzel készült pizza mindig szabálytalan formájú, erről is felismerhető. Azt viszont jó, ha tudod, hogy amilyen gombócot formálsz a tésztából, nagyjából olyan formája lesz végül a pizzának is.
6. Használj sütőpapírt
A tésztát sütőpapírra téve told be a sütőbe. Sokan kukoricalisztet vagy keményítőt tesznek a pizza alá, hogy ne ragadjon le. Ez hatásos módszer, de nagy rendetlenséggel jár. Sokkal egyszerűbb, ha sütőpapírra teszed a tésztát, így nem lesz csupa maszat a sütőd belseje.
7. Add rá a hőt
Gondolkodtál már azon, vajon miért más az otthon készült pizza íze, mint azé, amit rendelsz? Azért, mert magasabb hő áll rendelkezésükre a sütéshez. A forró sütő miatt a sülés korai szakaszában a tésztában lévő lég- és gőzbuborékok gyorsabban megnőnek, ezért a tészta levegősebb, lyukacsosabb lesz. A forró sütőben a pizza ropogósabb és puhább részei között is élesebb kontraszt keletkezik. Otthoni körülmények között a lehető legforróbb hőmérsékleten süsd a pizzát, csavard a legnagyobb hőfokra a sütődet!
8. Időzítsd a feltéteket
A feltéteket utolsó pillanatban kell a pizzára tenni. Amikor már szinte teljesen készre sült a tészta, akkor kerülhet rá a szósz, a zöldségek és a sajt. Ezért időzíts jól a feltét elkészítésével, az olyan hozzávalókat pedig, mint az olívaolaj, a balzsamecet vagy a méz, pedig csak akkor tedd rá a pizzára, mikor a tésztát már kivetted a sütőből.
9. Ne ess túlzásba a feltételekkel
Íratlan szabály, hogy a szószon és a sajton kívül legfeljebb 3 dolog kerülhet feltétként a pizzára. Ha ezt túlléped, az ízek egyvelege nem teszi lehetővé, hogy alaposan kiélvezd a pizza összes zamatát. Érdemes inkább csínján bánni az összetevőkkel, hogy mindent kiérezz az ízorgiából.
10. És a sajttal
Bármennyire is sajtimádó vagy, nem célszerű korlátlan mennyiségben ráhalmozni a sajtokat a pizzára. Mivel sok bennük a zsír és a nedvesség is, a ropogósra készült tésztát hamar eláztatják és az ízük elnyomja a feltét egyéb összetevőinek ízét. Egy bögre sajtnál ne tégy többet egy pizzára.