1. Paradicsom – a hűtőben elvész az íze
A hidegben a paradicsom elveszíti az aromáit, és lisztes, gumiszerű állaga lesz. Ha finom, zamatos ízt szeretnél, tartsd szobahőmérsékleten, lehetőleg napfénytől védve, de ne a hűtőben.
2. Kenyér – gyorsabban szárad a hidegben
Sokan hűtőbe teszik, hogy tovább friss maradjon, de pont az ellenkezője történik: a kenyér hamarabb kiszárad, megkeményedik. Ha néhány nap alatt elfogy, elég egy jól záródó kenyértartó – hosszabb távra inkább fagyaszd le szeletelve.
3. Hagyma – nem szereti a párát
A hűtő túl párás környezet a hagymának: megpuhulhat, penészedhet, sőt, más ételek is átvehetik a szagát. Tartsd száraz, hűvös, sötét helyen – például kamrában vagy spájzban.
4. Krumpli – cukrosabb lesz a hűtőben
A hideg hatására a krumpliban lévő keményítő gyorsabban cukorrá alakul, amitől az íze furán édes lesz, sütéskor pedig gyorsabban barnul. Inkább sötét, hűvös, de nem hűtőhideg helyen tartsd – például egy kartondobozban a spejz alján.
5. Banán – megfeketedik a hidegtől
A banán trópusi gyümölcs, nem való neki a hűtő hidege. A héja gyorsan megbarnul tőle, és a belseje is lisztes állagúvá válik. Hagyd a konyhapulton, és ha már túlérett, inkább süss belőle banánkenyeret.
6. Olívaolaj – besűrűsödik, darabossá válik
Ha olívaolajat teszel a hűtőbe, hamarosan zavaros, sűrű masszává alakul. Ez nem árt neki, de nehéz vele dolgozni így. Szobahőmérsékleten, sötét helyen tárolva sokkal praktikusabb – például egy szekrényben vagy kamrában.
7. Méz – örök élet, ha nem nyúlsz hozzá hűtővel
A méz természetes tartósító, és semmi szüksége a hűtőre. Hidegben gyorsabban kristályosodik, nehezebben kezelhető lesz. Tartsd légmentesen zárva, hűvös helyen – de szobahőmérsékleten, nem a hűtőben.
A hűtő nem varázsdoboz – sőt, néha pont tőle lesz rosszabb egy alapanyag. Egy kis tudatossággal nemcsak tovább tartanak majd az ételeid, de finomabbak is lesznek. És ha eddig máshogy csináltad? Semmi baj – most már tudod!