Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

7 étel, amit valójában nem is úgy kellene tárolni, ahogy gondolod

Dátum: 2025-06-02 / Írta: Budai István / Látták: /

Van az úgy, hogy azt hisszük, jól csináljuk – aztán kiderül, hogy mégsem. Különösen igaz ez a hűtőre. Mert amit ösztönből bepakolunk oda „biztos, ami biztos” alapon, az nem mindig hálálja meg a hideget. Néhány alapélelmiszer kifejezetten megsínyli a hűtőtárolást, és nemcsak az ízük, de az állaguk is tönkremehet tőle. Mutatjuk azt a 7 gyakori hozzávalót, amit valójában máshogy kellene tárolni, mint ahogy sokan csinálják.

  • 1. Paradicsom – a hűtőben elvész az íze

    A hidegben a paradicsom elveszíti az aromáit, és lisztes, gumiszerű állaga lesz. Ha finom, zamatos ízt szeretnél, tartsd szobahőmérsékleten, lehetőleg napfénytől védve, de ne a hűtőben.

    2. Kenyér – gyorsabban szárad a hidegben

    Sokan hűtőbe teszik, hogy tovább friss maradjon, de pont az ellenkezője történik: a kenyér hamarabb kiszárad, megkeményedik. Ha néhány nap alatt elfogy, elég egy jól záródó kenyértartó – hosszabb távra inkább fagyaszd le szeletelve.

    3. Hagyma – nem szereti a párát

    A hűtő túl párás környezet a hagymának: megpuhulhat, penészedhet, sőt, más ételek is átvehetik a szagát. Tartsd száraz, hűvös, sötét helyen – például kamrában vagy spájzban.

    4. Krumpli – cukrosabb lesz a hűtőben

    A hideg hatására a krumpliban lévő keményítő gyorsabban cukorrá alakul, amitől az íze furán édes lesz, sütéskor pedig gyorsabban barnul. Inkább sötét, hűvös, de nem hűtőhideg helyen tartsd – például egy kartondobozban a spejz alján.

    5. Banán – megfeketedik a hidegtől

    A banán trópusi gyümölcs, nem való neki a hűtő hidege. A héja gyorsan megbarnul tőle, és a belseje is lisztes állagúvá válik. Hagyd a konyhapulton, és ha már túlérett, inkább süss belőle banánkenyeret.

    6. Olívaolaj – besűrűsödik, darabossá válik

    Ha olívaolajat teszel a hűtőbe, hamarosan zavaros, sűrű masszává alakul. Ez nem árt neki, de nehéz vele dolgozni így. Szobahőmérsékleten, sötét helyen tárolva sokkal praktikusabb – például egy szekrényben vagy kamrában.

    7. Méz – örök élet, ha nem nyúlsz hozzá hűtővel

    A méz természetes tartósító, és semmi szüksége a hűtőre. Hidegben gyorsabban kristályosodik, nehezebben kezelhető lesz. Tartsd légmentesen zárva, hűvös helyen – de szobahőmérsékleten, nem a hűtőben.

    A hűtő nem varázsdoboz – sőt, néha pont tőle lesz rosszabb egy alapanyag. Egy kis tudatossággal nemcsak tovább tartanak majd az ételeid, de finomabbak is lesznek. És ha eddig máshogy csináltad? Semmi baj – most már tudod!

    Szólj hozzá