Fagyasztás közben a víz térfogata megnő, ami tönkreteszi a sejtfalat, ennek következtében az étel állaga megváltozik, nedves, szottyos lesz. A nem megfelelően csomagolt élelmiszereknek az állaga és az íze is megváltozhat a fagyasztóban az oxigén hatására. Magukba szívhatják a mellettük tárolt ételek szagát, ezután pedig nem szívesen fogyasztjuk már őket.
De még a tökéletesen csomagolt élelmiszerek sem feltétlenül alkalmasak a fagyasztásra. Hogy mi az, amit sose tárolj a fagyasztóban, most megmutatjuk!
1. Tejtermékek
A tejnek, tejszínnek, tejfölnek, joghurtnak egészen más állaga lesz a fagyasztóból kivéve. A főzés szempontjából fontos tulajdonságaik egy részét is elveszítik fagyasztás közben, a tejszínt például nem tudod majd felverni, a tej pedig csomóssá válik. Továbbra is biztonságosan felhasználhatók, de a minőségük nagyban romlani fog.
2. Tojás
Keményre fagy, a belsejének térfogatnövekedése miatt pedig akár meg is repedhet a héja a fagyasztóban. Ráadásul a tojás élettartamát sem hosszabbítanád meg a fagyasztással, hiszen a hűtőben is nagyon sokáig eltarthatod. Ha ragaszkodsz a tojás fagyasztásához, üsd fel és kissé keverd össze a sárgáját és fehérjét, majd légmentesen zárható tégelyben tedd a fagyasztóba.
3. Főtt tészta
Sem a főtt tésztát, sem a főtt rizst nem célszerű fagyasztani. Bennük a keményítő már nem visel el több hőt, ezért mikor kiolvasztanád, az állaguk pépes lesz. A főtt tésztában már eleve található bizonyos mennyiségű víz, aminek a fagyasztóban a térfogata megnő, kiolvasztva pedig szintén ragacsossá, pépessé teszi a tésztát. A legkevésbé sem lesz olyan, amilyet elképzelsz magadnak vacsorára.
4. Olajban sült ételek
Ropogós helyett szottyos, ázott ételt kapsz, ha az olajban sült fogásokat a fagyasztóba teszed. Sok nedvességet szívnak magukba fagyasztás közben, A kiolvasztás során pedig eláznak ettől. Az olajban sült ételeket a hűtőben tudod néhány napig eltárolni.
5. Magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök
Szárzeller, uborka, paprika, dinnye, szőlő – néhány azon gyümölcsök és zöldségek közül, melyeket csak tönkretesz a fagyasztás. Az állaguk annyit romlik közben, hogy utána már csak nagyon korlátozottan fogod tudni felhasználni őket. A legjobb, ha hideg helyen vagy a hűtőben tartod ezeket.
6. Burgonya
Fagyasztás közben a burgonyában lévő víz kikristályosodik, megnő a térfogata és tönkreteszi a növény sejtjeinak falát. Ettől pépes és ázott állagú lesz, ami azt jelenti, hogy nem fogod tudni felhasználni semmire. Legfeljebb főtt burgonya fagyasztásával érdemes próbálkoznod, ezt légmentesen lezárva tárold a fagyasztóban.
7. Konzerv ételek
Rengeteg víz van bennük, ami a fagyasztás hatására akár szét is nyomhatja, felrobbanthatja a konzervet. Képzeld csak el, mit tud művelni a fagyasztóban! Jobban teszed, ha felnyitod a konzervet, a tartalmát légmentesen lezárható tálba vagy tasakba öntöd és így fagyasztod le.