Márpedig az organikus, bio, reform, diétás, zsírszegény és egyéb jelzőkkel ellátott élelmiszerek többsége minden, csak nem egészséges. Olvasd végig az alábbi listát, hogy megtudd, melyek azok az ételek, amiket kerülnöd kell, ha valóban egészségesen szeretnél táplálkozni!
1. Zsírszegény joghurt
Nem lehet elégszer elmondani, hogy a zsírszegény élelmiszerek nem egészségesek. A joghurtnak tejtermékként megvan a maga természetes zsírtartalma. Ha ezt eltávolítják belőle, abból egyenesen következik, hogy valami sokkal rosszabbal fogják helyettesíteni. Lehet, hogy zsírból keveset tartalmaz majd, de hogy az állaga és az íze ugyanolyan legyen, mint egy teljes zsírtartalmú joghurtnak, azt egyéb hozzáadott anyagokkal fogják elérni.
Ezekben a joghurtokban általában nem találhatók probiotikumok, aktív kultúrák, hiszen a pasztörizálás ezeket is elpusztítja. Helyette vásárolj nem zsírszegény görög joghurtot, amit magad ízesíthetsz gyümölcsökkel.
2. Zöldségchipsek
A chips az chips, mindegy, hogy burgonyából vagy éppen céklából készül. A készítési eljárás az, ami egészségtelenné teszi a zöldségchipseket, hiszen a sütésükhöz transzzsírokat használnak. Többségüket amellett, hogy bő olajban sütik ki, még alaposan meg is sózzák, így gyakorlatilag semmiben sem fognak különbözni a hagyományos chipsektől.
Hiába is próbálkozol velük, a zöldségektől elvárt tápanyagokhoz nem jutsz hozzá a zöldségchipsekből.
3. Mandulaliszt
Az egészséges táplálkozás hívei gyakran ezt a lisztet használják a desszertek készítéséhez. Pedig a mandulaliszttel nem járunk jól. Igaz, hogy rengeteg benne a fehérje, de a kalória és a zsír is.
Fél bögre mandulalisztben 300 kalória és 22 g zsír van, míg ugyanennyi fehérliszt csak 227 kalóriát és 0,6 g zsírt tartalmaz.
4. 100%-os gyümölcslevek
Egészségesebbet el sem tudunk képzelni, mint a 100%-os gyümölcslevet, ezért be is tesszük a kosarunkba abban a tudatban, hogy ma is tettünk valamit az egészségünkért. Ám még a 100%-os gyümölcslevek is koncentrált forrásai a cukornak.
Például 2,5 dl narancslében 22 g cukor van, míg egy narancsban csak 13 g. Akár dobozban vásároljuk meg, akár magunk préseljük ki a gyümölcs levét, préselés közben a gyümölcs legfőbb értéke, a rosttartalma veszik el.
A rostok azok, amik szabályozzák a vércukrot, javítják az emésztést és eltelítik a gyomrot, hogy ne legyünk rögtön éhesek. A gyümölcsöket egészben fogyasztani ezért sokkal egészségesebb.
5. Müzli
A legtöbb müzli az egészséges magvak mellett tartalmaz hozzáadott cukrokat és színezéket is. Mielőtt megveszed, alaposan olvasd végig az összetevők listáját! Ha hozzáadott anyagokat találsz rajta, hagy inkább a polcon!
Bár a müzlinek finomabb ízt adnak, valójában a szárított gyümölcsökkel gazdagított változatokat is kerülni érdemes, hiszen ezek csak a cukortartalmát növelik. A legjobb, ha natúr, csakis egészséges magvakból álló müzlit eszel reggelente.
6. Sushi
A ragacsos fehér rizst a sushihoz cukorral, sóval és ecettel készítik. Bőségesen található benne finomított szénhidrátot, ezenkívül a hozzá felhasznált szójaszószból egy evőkanál 900 mg sót tartalmaz, ezzel pedig a napi ajánlott mennyiség 40%-át fedezi!
Egy kiadós sushi szénhidráttartalma megfelel kb. 4 szelet kenyérnek! Ha hozzátesszük azt is, hogy a halak feltehetően nehézfémeket tartalmaznak és valószínűleg a rizsben is van arzén, a sushi végül semmivel sem egészségesebb, mintha édességgel tömnéd magad.
7. Növényi tejek
Manapság nagyon divatos alternatívái az egészségtelennek kikiáltott tehéntejnek. Szója-, mandula-, kókusz- és rizstej, nagyon menő, ha ezt teszed a kávédba, igaz? De ne legyél biztos, hogy egészségesek is.
A növényi tejek többsége tele van mesterséges adalékanyagokkal, ezeket pontosan feltüntetve megtalálod a csomagolásukon. A rizstejjel pedig még inkább érdemes vigyázni magas szénhidrát-tartalma miatt.