1. Bögrés süti
Fogj egy bögrét, keverj össze benne négy evőkanál finomlisztet 2 evőkanál kakaóporral, késhegynyi sütőporral, három evőkanál kristálycukorral, üss rá egy tojást, tegyél hozzá két evőkanál olajat és két evőkanál tejet. Keverd simára, majd tedd be a mikróba három percre. Ha az idő lejárt, ne vedd ki rögtön, várj kb. fél percet és csak aztán csapj le az isteni sütire. Elvileg kiborítható a bögréből, de ha nem, hegyes késsel vágd körbe a bögre fala mentén, és úgy borítsd ki.
2. Kelesztés
Ha már sütinél tartunk: sokunk számára szinte megoldhatatlan feladatot jelent a téli időszakban olyan helyet keresni a kelő tészta számára, ahol langyos, de nem túl meleg és huzatmentes helye lehet. A mikróban nem csak védve lesz a tészta, de sokkal gyorsabban és magasabbra is kelhet, mint máshol. Nyolcvan watton nyolc perc alatt megkel a tökéletes tészta, főleg ha nedves konyharuhával letakarod, ami biztosítja a gőzt és megakadályozza, hogy a textil a tésztába ragadjon.
3. Olvasszunk csokit biztonságosan
És még mindig süti! Sok kezdő háziasszony számára macerát jelent a csokitábla felolvasztása, hiszen nagyon könnyen túlmelegszik és leég, miközben még nagy része fel sem olvadt. Ezért szokták gőzfürdő felett olvasztani, de az több mosogatni valót jelent és nem mindenki rendelkezik a megfelelő méretű, egymásra rakható edényekkel. A legegyszerűbb, ha összetöröd a csokit egy mikróképes edénybe, majd beteszed, és pár másodpercenként kiveszed megkavarni.
4. Az utolsó kajás ötlet: facsard ki, mint egy citromot!
Citrusokkal kapcsolatban – főleg, ha nagyon rostos fajtáról van szó – gyakran van olyan érzése az embernek, hogy nem sikerült minden levet kifacsarni belőle. Dobd a gyümölcsöt 20 másodpercre a mikróba, majd veselkedj neki, látni fogod, hogy gyorsabban, könnyebben és több levet tudsz kipréselni a fránya gyümölcsből.
5. Fertőtlenítés
A mosogatószivacsot nagy hatékonysággal fertőtlenítheted, ha bedobod a mikróba pár percre. Természetesen erről csak akkor lehet szó, ha nincs fém része a szivacsnak (pl. dörzsi vagy nyél). Ne hagyd magára a „sütés alatt álló” szivacsot, mert ha túlhevül megolvadhat/kigyulladhat, a legjobb, ha néhány másodpercenként rányitod az ajtót.
6. Frissítsd fel a szemfestéked!
Ha nem is olyan régi, mégis beszáradt, megkeményedett a szemfestéked, dobd be a mikróba, és meglátod új életre kel majd. Először is győződj meg róla, hogy a tartójában nincs fém, mert az semmiképp sem való a mikrohullámok közé, majd helyezd a kérdéses kozmetikumokat fél percre alacsony teljesítményre.
7. Ne sírj a hagymák miatt
Ha már szemfesték: azt is tudjuk meg, hogyan ne sírjuk le a sminkünket főzés közben! Vágd a vöröshagymák végeit, de még ne pucold meg, így tedd a mikróba teljes fokozaton 30 másodpercre, és meglátod se könny, se hüppögés.
8. Egyéb pucolást is megkönnyít
A fokhagyma, barack és paradicsom hámozását is megkönnyíti a mikrohullámú sütő. A fokhagymát 15 mp-re, a barackot és a paradicsomot 30 mp-re tedd a mikróba. Az utóbbiakat hagyd benn két percig állni, miután lejárt az idő. Majd élvezd a könnyed, problémamentes pucolást.
9. Küzdj meg könnyedén a csomókkal!
A barnacukor akkor is nagyon könnyen összecsomósodik a tartóban, ha ügyelsz rá, hogy légmentesen legyen lezárva. Nedvesíts be egy papír kéztörlőt, dugd a cukor dobozába, majd zárd le és tedd a mikróba 30 másodpercre! Természetesen ügyelj arra, hogy ne legyen a dobozon semmilyen fém részlet! Csomómentes, omlós cukrot kapsz végül!
10. Van, ahol nem kellenek a kristályok
A tiszta, természetes méz gyorsan kikristályosodik, ez nem ad okot aggodalomra. Ugyanakkor kellemetlen, mert nehezebb kezelni, adagolni, így jó volna visszaadni a folyós állagát. Semmi probléma, vedd le a tetejét és tedd a mikróba fél teljesítményen 2 percre, és újra folyós lesz.
+1 Nem csak a melegítés idejét csökkenti
Elfelejtetted beáztatni előző este a babot/lencsét? Semmi baj. Tedd mikrózható tálba, engedd fel vízzel, tegyél hozzá egy csipet szódabikarbónát, majd kapcsold be a mikrót 10 percre. Ha lejárt, ne vedd ki, hagyd benne még 40 percig, és olyanok lesznek a hüvelyesek, mintha egész éjjel áztak volna.