Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

6 retró alapanyag a konyhában, amit egyre kevesebbet használunk

Dátum: 2020-08-05 / Írta: Budai István / Látták: 20 /

Egykor elképzelhetetlen lett volna, hogy egy valamire való háztartásban ezek az alapanyagok ne legyenek megtalálhatók. Azóta azonban sokat változtak az idők és most már arra néznek furcsán, aki rendszeresen használja őket a konyhájában. Biztosan neked is ismerősek lesznek ezek az alapanyagok és emlékeidben még ott él a belőlük készült ételek íze. Ne feledd, nem mindig jobb, ami új! Ha mértékkel használod, a következő, retró alapanyagok is megbízható részei lesznek az egészséges étrendnek!




  • 1. Zsír

    Valószínűleg emlékszel még arra, hogy anyukádnak égnek állt a haja, mikor a nagyi mindenáron a zsírt erőltette az újhullámos étolaj helyett. Pedig milyen igaza volt! Az egyik legegészségtelenebb alapanyagnak kikiáltott sertészsír önmagában ártalmatlan, csak akkor lehet baj a fogyasztásából, ha mindent ezzel készítesz és mindenhez ezt fogyasztod. Amennyiben viszont csak egyes ételekhez használod fel, jó döntést hozol, hiszen olyan zamatot tud adni, amit az étolajjal sosem érhetsz el.

    2. Savanyított élelmiszerek

    A savanyított káposzta és répa kiváló alapanyagai voltak leveseknek, főzelékeknek. Ma már kevés háziasszony van, aki hajlandó bíbelődni a savanyítással, pedig ezek az erjesztett ételek nemcsak finomak, de még az emésztésnek is jót tesznek. Ha legközelebb azon gondolkodsz, milyen márkájú görög joghurtot vegyél le a polcról, hogy támogasd a bélflórád, jusson eszedbe a nagyi savanyított káposztája és répája, aminek az emésztésed és az ízlelőbimbóid is örülni fognak!

    3. Kompót

    A kompót egy időben minden gyerek kedvence volt. Télen csak levettük a polcról és máris finom gyümölcsöt falatozhattunk. De a kompót nemcsak önmagában fogyasztható. Nem igényel sok munkát az elkészítése, mégis finom alapanyag gyümölcslevesekhez, süteményekhez. Mivel vegyesen, többféle gyümölccsel is elkészíthető, kedvünkre variálhatjuk és fűszerezhetjük.

    4. Aludttej

    Vidéken az aludttej fogyasztása az elmúlt évtizedekben is általánosnak számított. A benne lévő tejsavbaktériumok miatt ma már az orvosok is egyértelműen állítják, ez az egyik legegészségesebb tejtermék, mely nemcsak az emésztésre, de még az idegsejtekre is jótékony hatással van. Az aludttej friss házi tejből készíthető, ami még nem esett át hőkezelésen. Felhasználható levesek, főzelékek készítéséhez, de a prósza, pogácsa és krémes sütemények ízéhez is sokat ad hozzá.

    5. Hajdina

    Az egyik legősibb haszonnövényünk, melyből nagyanyáink puliszkát, kását készítettek rendszeresen. Megannyi jótékony hatása és rendkívüli tápanyagtartalma miatt napjainkban már a szuperélelmiszerek közt tartják számon. Vegyük elő újra, fogyasszuk köretként, készítsünk belőle reggelit vagy sűrítsük vele a főzeléket!

    6. Csont

    Ha bemész az üzletbe, szinte biztos, hogy csont nélkül kéred a húst. Valószínűleg nem tudod, miről is mondasz le ezzel! A legfinomabb húslevesek elképzelhetetlenek nélküle! Főzd össze a zöldségekkel, hogy tökéletes alaplevet készíthess, ami ráadásul egészséges is lesz, hiszen a csontból olyan értékes anyagok főnek ki és kerülnek a levesbe, melyek javítják az ízületek működését, segítik az emésztést, erősítik az immunrendszert és még a megfázásos betegségeket is segítenek legyűrni.

    Szólj hozzá