Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

6 recept, amihez felhasználhatod a száraz pékárut

Dátum: 2021-05-08 / Írta: Budai István / Látták: /

Gyakran előfordul, hogy kenyérből, zsemléből és egyéb pékáruból maradék termelődik. Ha ügyesen tároljuk őket, akkor nem fognak megpenészedni, hanem szépen megszikkadnak, megszáradnak. Ilyen formájukban pedig nagyon jól újrahasznosíthatók. Ha ellene vagy az ételpazarlásnak, a következő receptek segítségével a száraz pékárukat is megmentheted és finom ételek formájában adhatsz nekik új értelmet!




  • 1. Rakott melegszendvics

    A legfinomabb éppen akkor lesz, ha nem friss kenyeret használsz hozzá, hiszen a szikkadt kenyér jobban megszívja magát a finom ízekkel.

    Hozzávalók:

    1. kb. 1 kenyér vékonyra szelve
    2. 8 tojás
    3. 25 dkg reszelt cheddar sajt
    4. 25 dkg sonka vékonyra szelve
    5. 2 és fél bögre tej
    6. 2 evőkanál mustár
    7. metélőhagyma
    8. bors
    9. kakukkfű

    Így készítsd el:

    Vajjal vagy olajjal kenj ki egy sütésre alkalmas tálat vagy magas falú tepsit.
    Keverd össze a tojásokat, a tejet, a mustárt. Fűszerezd kakukkfűvel, sóval, borssal.
    A tálban fektesd le egymás mellé a kenyérszeleteket jó szorosan.
    Öntsd rájuk a tojásos keverék felét, szórd meg reszelt sajttal, majd fedd be őket sonkával.
    Ismételd meg újabb réteggel ugyanebben a sorrendben.
    Fóliával lefedve pihentesd 1 órát.
    A sütőt melegítsd elő 175 fokra.
    Fólia nélkül süsd kb. 50 percig, míg aranybarna lesz.
    Mielőtt kiveszed a tálból, hagyd egy kicsit hűlni.
    Apróra vágott metélőhagymával díszítsd.

    2. Rakott kifli gyümölccsel

    Isteni desszert és még inkább jóízűen fogjátok enni, tudva azt, hogy a megmaradt kifliből dobtátok össze!

    Hozzávalók:

    1. 6 db szikkadt kifli
    2. 2 tojás
    3. 2 tojássárgája
    4. 5 evőkanál cukor
    5. vaj a tepsi kikenéséhez
    6. 5 dkg aszalt sárgabarack (vagy más aszalt gyümölcs)
    7. 5 dkg sárgabarack lekvár (vagy más gyümölcslekvár)

    Így készítsd el:

    A kifliket karikázd fel.
    A tejet melegítsd fel, de ne forrald.
    Az egész tojásokat és a 2 tojássárgáját keverd ki a cukorral. Add hozzá a tejet.
    Áztasd bele a kiflikarikákat.
    15 percig hagyd állni, hogy jól megszívják magukat.
    Egy kisebb tepsit vajazz ki.
    A kiflikarikákat nyomkodd ki, majd egy rétegben fektesd a tepsibe.
    Szórd meg aszalt sárgabarackkal és kanalazd rá a lekvárt.
    Következhet a második réteg ugyanezen a módon.
    A sütőt 180 fokra melegítsd elő.
    Süsd aranybarnára. Ha elkészült, hagyd hűlni.
    Tálaláshoz mandulapehellyel díszítheted.

    3. Kalácsfelfújt

    Szintén egy desszert, de ebben a kifli helyett az édes – akár kakaós – kalácsé a főszerep.

    Hozzávalók:

    1. 6 szelet szikkadt kalács
    2. 9 dkg cukor
    3. 2 tojás
    4. 2 evőkanál olvasztott vaj
    5. fél liter tej
    6. mazsola
    7. fahéj
    8. szegfűszeg
    9. vaníliás cukor

    Így készítsd el:

    Egy tűzálló tálat vajazz ki.
    A kalácsszeleteket törd darabokra, locsold meg az olvasztott vajjal és szórd meg mazsolával.
    Keverd össze a tejet, a tojást, a cukrokat és a fűszereket. Öntsd rá a kalácsra és alaposan nyomkodd le őket, hogy meg tudják szívni magukat.
    170-180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt süsd készre.

    4. Zsemlegombóc

    Már 2 száraz, szikkadt zsemle is elég ahhoz, hogy isteni gombócot készíthess, ami tökéletes kiegészítője lesz a vadasnak.

    Hozzávalók:

    1. 2 szikkadt zsemle
    2. 2 tojás
    3. 5 dkg szalonna
    4. 40 dkg liszt
    5. petrezselyem

    Így készítsd el:

    A zsemléket vágd kockára.
    A szalonnát is kockázd fel.
    A lisztből, a tojásból, a sóból és vízből készíts nokedli tésztát.
    Serpenyőben olvaszd ki a szalonna zsírját, majd a szalonnákat vedd ki belőle és a zsírban pirítsd meg a zsemlekockákat.
    Egy fazékban tégy fel vizet forrni.
    Közben a tésztához keverd hozzá a zsemlekockákat és az apróra vágott petrezselymet.
    Ha a víz felforrt, evőkanállal szaggasd bele a tésztát.
    Hagyd, hogy újra felforrjon, majd vedd ki a gombócokat a vízből.

    5. Töltelék

    Készítheted köretként húsok mellé, betöltheted csirkecombba, de hús nélküli ételként is fogyaszthatod. Felhasználhatsz hozzá zsemlét és kenyeret is.

    Hozzávalók:

    1. 6 szikkadt zsemle
    2. 2 tojás
    3. fokhagyma
    4. vöröshagyma
    5. bors

    Így készítsd el:

    A zsemléket áztasd vízbe.
    Keverd hozzá a többi összetevőt.
    Egy kisebb tepsit kenj ki olajjal és egyenletesen oszlasd el benne a tölteléket.
    A tetejét kevés olajjal locsold meg, hogy ne száradjon ki és ne legyen kemény.
    Süsd szép aranybarnára, majd várj kicsit, hogy kihűljon. Ezután kockára vágva tálald.

    6. Kenyérchips

    Kenyérből és karikára vágott kifliből is elkészítheted ezt a nassolnivalót, amit a tévé előtt ülve le sem tudsz majd tenni!

    Hozzávalók:

    1. kifli vagy kenyér tetszőleges mennyiségben
    2. olaj
    3. fűszerek (pl. zöldfűszerek, pirospaprika, fokhagyma)

    Így készítsd el:

    A pékáruból vágj vékony szeleteket és fektesd egy tepsibe.
    Nem túl magas hőfokon kezdd el sütni őket. Arra figyelj, hogy ne barnuljanak meg.
    Az olajat keverd össze a fűszerekkel.
    A ropogósra sült kenyér- vagy kifliszeleteket vedd ki a sütőből és alaposan kend meg mindkét oldalukat a fűszeres olajjal.
    Újra tedd be sülni, ezúttal már pirítsd őket aranyszínűra vagy akár barnábbra, ha ropogósabban jobban szereted.

    Szólj hozzá