Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

6 őszi immunerősítő zöldség

Dátum: 2023-10-16 / Írta: Budai István / Látták: /

Mikor ősszel hűvösebbre fordul az idő és rövidülnek a nappalok, az az egészségünkre és a közérzetünkre is hatással van. Az évszakváltással együtt megjelennek a légúti megbetegedések, mint a megfázás és az influenza. A hőmérséklet csökkenésével a levegő páratartalma is csökken, a száraz levegő pedig kiszárítja a légutak nyálkahártyáját, így az kevésbé lesz védett a levegőben terjedő kórokozók ellen.
A rövid nappalok miatt a szervezetünk kevesebb napfényhez jut hozzá, így a D-vitamin termelődés is csökken, ami pedig szerves részét képezi a megfelelő immunvédelemnek, hiszen a D-vitamin hiány veszélyeztetheti az immunválaszt.
Éppen emiatt létfontosságú az immunitás elősegítése ősszel is a szezonális zöldségekkel.




  • 1. Sütőtök

    Ez az élénk színű zöldség tele van béta-karotinnal, az A-vitamin provitaminjával, ami alapvetően fontos az immunrendszer számára. Az A-vitamin kulcsszerepet játszik a különböző immunsejtek, pl. a fehérvérsejtek működésében, melyek óvják a testet, megkeresik és semlegesítik a patogéneket. Fontos a nyálkahártya épségének megőrzéséhez is a légutakban és az emésztőrendszerben, melyek részét képezik az immunrendszernek. A sütőtök magjait sem szabad kidobni, éppen úgy elrágcsálhatod, mint a napraforgómagot. Szívbarát nassolnivaló, ami tele van ásványi anyagokkal, C-vitaminnal, fehérjével, vassal, folsavval, antioxidánsokkal, cinkkel és omega-3 zsírsavakkal.
    A sütőtök tehát az egyik legjobb immunerősítő őszi zöldségféle, amivel nemcsak a szervezet védelmi rendszerét, de a prosztata, a szív és a máj egészségét is támogathatod, ráadásul a jobb alváshoz is hozzásegít.

    2. Gomba

    A gombafélék bizonyítottan nagy hatással vannak az immunrendszerre. Ha rendszeresen fogyasztasz gombát, netán nap mint nap belecsempészel egye keveset az étrendedbe, nagyban javulni fog szervezeted immunfunkciója. Ehhez hozzájárul a gombában lévő szelén és a B-vitaminok, valamint a cukorszerű molekulák. A gombák ráadásul számtalan variációban is elkészíthetők és nemcsak finom ízt adnak az ételhez, de vegetáriánusok számára kitűnő húshelyettesítők is a magas fehérjetartalmuk miatt.

    3. Édesburgonya

    Sok rost és antioxidáns található ebben a narancsszínű, a tányéron látványnak sem utolsó zöldségben, ami az elmúlt években vált igazán népszerűvé. Tartalmazza az immunerősítő A-vitamin napi ajánlott adagjának 120%-át, emellett koleszterin- és zsírmentes, kalória sincs benne. A napi ajánlott C-vitamin bevitel 30%-át is fedezhetjük belőle.
    Nagy mennyiségben tartalmaz karotenoidokat, melyek csökkentik a szívbetegség és a rák kockázatát. A benne lévő antioxidánsok lassítják az öregedési folyamatot azáltal, hogy javítják a bőr állapotát és a látást. Az édesburgonyában kevesebb keményítő található, mint a sima burgonyában, ezért is jobb választás helyette.

    4. Kelbimbó

    Alacsony kalóriatartalmú és rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz ez a keresztesvirágú zöldség. Kiemelkedő a K-vitamin tartalma, ami a csontok és a véralvadás szempontjából fontos, de nagy benne az immunrendszert erősítő C-vitamin és antioxidáns mennyisége is. Magas rosttartalmával a bélrendszer egészséges működését támogatja, ami fontos szakaszát képezi immunvédelmünknek. Nagyon jó gyulladáscsökkentő és magas C-vitamin tartalmával a vas felszívódását is hatékonyabbá teszi szervezetünkben. Hozzájárul a kollagén termelődéséhez és segít megfelelő szinten tartani a vércukorszintet.

    5. Lilakáposzta

    Szintén az őszi immunerősítő zöldségek táborát gyarapítja a lilakáposzta, ami fehér társához képest jóval több tápanyagot tartalmaz, miközben igen alacsony a kalóriatartalma. Nem véletlen, hogy a fogyókúrás receptek egyik kihagyhatatlan zöldsége. De nem csak a plusz kilóktól tud megszabadítani, hanem rendszeres fogyasztásával antioxidánsokkal is feltölti a szervezetet, antioxidáns szintje közel ötszöröse a fehér káposztáénak. Gyulladáscsökkentő és szívbarát zöldség, a napi ajánlott C-vitamin mennyiség több mint felét fedezhetjük vele.

    6. Kelkáposzta

    A tápanyagokban egyik leggazdagabb leveles zöldség, mely keresztesvirágú rokonaihoz hasonlóan szintén sok antioxidánssal büszkélkedhet. Található benne béta-karotin és C-vitamin, mégpedig háromszor annyi, mint a spenótban. Magas vastartalmával segít megelőzni a vérszegénységet, a csontok egészségét kalciummal, K-vitaminnal, magnéziummal és omega-3 zsírsavakkal támogatja. Ez utóbbiaknak köszöhetjük gyulladáscsökkentő hatásait, melyek különösen kiemelkedőek asztma, ízületi gyulladás és autoimmun betegségek esetén. A kelkáposzta az egyik legjobb zöldségféle a szemünk számára. A benne található lutein és zeaxantin segítségével tesz a makuladegeneráció, az időskori látásromlás ellen.

    Szólj hozzá