Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

6 hiba, amit elkövethetsz a csirkehús sütése közben

Dátum: 2020-07-15 / Írta: Budai István / Látták: 34 /

A csirkét az egyik legkönnyebben kezelhető húsnak tartják a háziasszonyok, pedig ha tényleg tökéletes állagúra és ízűre szeretnénk elkészíteni, nincs is olyan könnyű dolgunk. A csirkével kell tudni bánni, hogy se rágós, se túlkészült, se félig nyers ne maradjon. A következő hibákat talán te is elkövetted a csirkehús sütése közben, de csak mostanáig!




  • 1. Megmosod a csirkehúst

    Főzés, sütés előtt a csap alatt lemosni a csirkét talán higiénikusnak tűnhet, valójában azonban jobban kiteszed a húst a szennyeződés, magadat pedig a fertőződés veszélyének, mintha nem mosnád le. A mosás során a húson lévő baktériumok szétszóródnak, belekerülnek a mosogatóba, a rácseppenő vízzel együtt eljutnak a konyhapultra, a vágódeszkára. Tehát, a dolognak semmilyen előnye nincs, ezért hagyd is el!

    2. Nem itatod fel róla a nedvességet

    Főzés és sütés előtt megmosni a csirkét nem jó ötlet, de felitatni róla a nedvességet annál inkább! A száraz húst természetesen senki nem szereti, de a legtöbben rajonganak azért, ha sütés után a húson vékony, ropogós kéreg képződik. Ezt csak úgy érheted el, ha készítés előtt egy papírtörlővel áttörlöd a csirkét és kinyomkodsz belőle annyi nedvességet, amennyit tudsz.

    3. Klopfolás nélkül sütöd a csirkemellet

    Azt szinte mindenki tudja, hogy jó steak nem készülhet kiklopfolt húsból, de azzal csak kevesen vannak tisztában, hogy finom csirkét nem lehet klopfolás nélkül készíteni. Ezt a lépést ne hagyd ki, mielőtt beleteszed a szeleteket a forró serpenyőbe, hiszen ettől a hús hamarabb elkészül, puhább lesz és egyenletesebben fog átsülni. A csirkemell megfelelő vastagsága klopfolás után kb. 1,2 cm.

    4. Rögtön a hűtőből kivéve kezded el a csirke sütését

    Bár hosszabb időn át nem szabad a hűtőn kívül tárolni a húst, 15 percet azért várj, miután kiveszed a hűtőből. Ennyi idő alatt a húsnak a belseje és a külseje is biztosan azonos hőmérsékletet vesz fel, azaz egyenletesebben fog átsülni.

    5. Túl sokat mozgatod

    Tévedsz, ha azt hiszed, hogy ha gyakran kevergeted, mozgatod a csirkehúst a serpenyőben, akkor hamarabb fog elkészülni. Mikor beleteszed a serpenyőre, utána 5-7 percre hagyd magára, ne nyúlj hozzá! A túl gyakori átforgatást is kerüld, a legjobb, ha a csirkét csak egyszer forgatod meg és azon az oldalán is sütöd 5-7 percig.

    6. Nem hagyod pihenni

    Mikor a csirkehús elkészült, és már nem éri több hőhatás, hagyd pihenni! Ha nem szeleteled fel azonnal, a szaft át tudja járni a húst, így az egész finomabb lesz. A sütőből kivéve fedd le alufóliával és kb. 15 percig pihentesd, mielőtt felszolgálod.

    Szólj hozzá