1. Megmosod a csirkehúst
Főzés, sütés előtt a csap alatt lemosni a csirkét talán higiénikusnak tűnhet, valójában azonban jobban kiteszed a húst a szennyeződés, magadat pedig a fertőződés veszélyének, mintha nem mosnád le. A mosás során a húson lévő baktériumok szétszóródnak, belekerülnek a mosogatóba, a rácseppenő vízzel együtt eljutnak a konyhapultra, a vágódeszkára. Tehát, a dolognak semmilyen előnye nincs, ezért hagyd is el!
2. Nem itatod fel róla a nedvességet
Főzés és sütés előtt megmosni a csirkét nem jó ötlet, de felitatni róla a nedvességet annál inkább! A száraz húst természetesen senki nem szereti, de a legtöbben rajonganak azért, ha sütés után a húson vékony, ropogós kéreg képződik. Ezt csak úgy érheted el, ha készítés előtt egy papírtörlővel áttörlöd a csirkét és kinyomkodsz belőle annyi nedvességet, amennyit tudsz.
3. Klopfolás nélkül sütöd a csirkemellet
Azt szinte mindenki tudja, hogy jó steak nem készülhet kiklopfolt húsból, de azzal csak kevesen vannak tisztában, hogy finom csirkét nem lehet klopfolás nélkül készíteni. Ezt a lépést ne hagyd ki, mielőtt beleteszed a szeleteket a forró serpenyőbe, hiszen ettől a hús hamarabb elkészül, puhább lesz és egyenletesebben fog átsülni. A csirkemell megfelelő vastagsága klopfolás után kb. 1,2 cm.
4. Rögtön a hűtőből kivéve kezded el a csirke sütését
Bár hosszabb időn át nem szabad a hűtőn kívül tárolni a húst, 15 percet azért várj, miután kiveszed a hűtőből. Ennyi idő alatt a húsnak a belseje és a külseje is biztosan azonos hőmérsékletet vesz fel, azaz egyenletesebben fog átsülni.
5. Túl sokat mozgatod
Tévedsz, ha azt hiszed, hogy ha gyakran kevergeted, mozgatod a csirkehúst a serpenyőben, akkor hamarabb fog elkészülni. Mikor beleteszed a serpenyőre, utána 5-7 percre hagyd magára, ne nyúlj hozzá! A túl gyakori átforgatást is kerüld, a legjobb, ha a csirkét csak egyszer forgatod meg és azon az oldalán is sütöd 5-7 percig.
6. Nem hagyod pihenni
Mikor a csirkehús elkészült, és már nem éri több hőhatás, hagyd pihenni! Ha nem szeleteled fel azonnal, a szaft át tudja járni a húst, így az egész finomabb lesz. A sütőből kivéve fedd le alufóliával és kb. 15 percig pihentesd, mielőtt felszolgálod.