Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 zseniális módszer a szikkadt kenyér felhasználásra

Dátum: 2021-07-04 / Írta: Budai István / Látták: /

A kenyér nemcsak frissen igazi kincs a konyhában! A kissé szikkadt, már-már száraz kenyeret sem szabad kidobni, hiszen némi leleményességgel akár percek alatt finom ételeket készíthetsz belőle. Ha nálad is rendszeresen megmarad a kenyér, ideje szert tenned néhány ötletre, hogy hogyan használhatod fel ezentúl!




  • 1. Használd sűrítéshez!

    A néhány napos, szikkadt, de még nem száraz kenyérrel nagyszerűen sűríthetsz mártásokat, krémleveseket. Tégy bele egy szeletet és turmixold össze! Ezt teszik az olaszok a paradicsomlevessel és a spanyolok a gazpachoval. Ha illik a leves ízvilágához, turmixolás előtt akár tejbe is áztathatod a kenyeret, hogy jobban megpuhuljon.

    2. Tölteléket is készíthetsz vele!

    A legfinomabb töltelékek szikkadt kenyérből vagy zsemléből készülnek. A titok, hogy ezek sokkal jobban magukba tudják szívni a nedvességet, mintha frisset használnánk. Éppen emiatt kiválóak fasírtok és vagdaltok készítéséhez is.

    3. Ropogós levesbetét lesz belőle!

    Eddig a boltban vetted a krutont, a szikkadt kenyér pedig a kukában landolt? Változtass az ételpazarláson és készítsd el otthon a ropogós kenyérkockákat! Saját ízlésed szerint fűszerezheted, a sütőben pedig gyorsan elkészül. Nemcsak levesbetétként használhatod, de roppanóssága tökéletesen kiegészíti a friss salátákat is.

    4. Használd fel a reggelihez!

    A pirítós és a bundáskenyér sem friss kenyérből az igazi. A szikkadt kenyérszeletekből isteni reggelit készíthetsz magadnak, estére pedig még a melegszendvicshez is lesz mit felhasználnod.

    5. Guba és kenyérpuding

    Ha szikkadt kenyérről van szó, ne csak sós ízekben gondolkodj! A mákos guba, a kenyérpuding és más édes felfújtak szintén elképzelhetetlenek nélküle. Ha maradt kenyered, remek alapanyagot nyertél egy jó kis desszerthez!

    Szólj hozzá