1. Használd sűrítéshez!
A néhány napos, szikkadt, de még nem száraz kenyérrel nagyszerűen sűríthetsz mártásokat, krémleveseket. Tégy bele egy szeletet és turmixold össze! Ezt teszik az olaszok a paradicsomlevessel és a spanyolok a gazpachoval. Ha illik a leves ízvilágához, turmixolás előtt akár tejbe is áztathatod a kenyeret, hogy jobban megpuhuljon.
2. Tölteléket is készíthetsz vele!
A legfinomabb töltelékek szikkadt kenyérből vagy zsemléből készülnek. A titok, hogy ezek sokkal jobban magukba tudják szívni a nedvességet, mintha frisset használnánk. Éppen emiatt kiválóak fasírtok és vagdaltok készítéséhez is.
3. Ropogós levesbetét lesz belőle!
Eddig a boltban vetted a krutont, a szikkadt kenyér pedig a kukában landolt? Változtass az ételpazarláson és készítsd el otthon a ropogós kenyérkockákat! Saját ízlésed szerint fűszerezheted, a sütőben pedig gyorsan elkészül. Nemcsak levesbetétként használhatod, de roppanóssága tökéletesen kiegészíti a friss salátákat is.
4. Használd fel a reggelihez!
A pirítós és a bundáskenyér sem friss kenyérből az igazi. A szikkadt kenyérszeletekből isteni reggelit készíthetsz magadnak, estére pedig még a melegszendvicshez is lesz mit felhasználnod.
5. Guba és kenyérpuding
Ha szikkadt kenyérről van szó, ne csak sós ízekben gondolkodj! A mákos guba, a kenyérpuding és más édes felfújtak szintén elképzelhetetlenek nélküle. Ha maradt kenyered, remek alapanyagot nyertél egy jó kis desszerthez!