Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 zöldség, amiből többet kéne enned

Dátum: 2019-08-29 / Írta: Budai István / Látták: 5218 /

Bármennyire is próbálunk egészségesen táplálkozni, biztos, hogy még van hova növelni a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkat. Bár mindegyiknek megvannak a maga pozitív hatásai egészségünkre, van néhány zöldségféle, amiből nem lehet eleget enni.



  • Ha egészségesebb étrendet szeretnél összeállítani magadnak, a következő zöldségekből egyél mindennap!

    1. Spenót

    A zöld leveles zöldségek egyébként is a legegészségesebbek közé tartoznak, de közülük is külön figyelmet érdemel a spenót. Egy bögre, azaz kb. 30 g spenótban megtalálható a napi A-vitamin szükségletünk 56%-a és a K-vitamin szükségletünk teljes egésze. Mindez pedig összesen 7 kalóriában.

    A spenót bővelkedik antioxidánsokban, melyek csökkentik a krónikus betegségek kockázatát. Magas a béta-karotin és a lutein tartalma, ezekről az összetevőkről pedig kimutatták, hogy rák elleni hatással is rendelkeznek. A spenót rendszeres fogyasztása a szívnek is jót tesz.

    Nagyszerű forrása a vasnak, de bögrénként 250 g kalcium is található benne. Az egyik legjobb zöldség a magnézium természetes pótlására, amire a szívnek, az idegeknek, az izomzatnak és az anyagcserének is nagy szüksége van.

    Cukorbetegek számára kiváló zöldségféle a spenót, mivel csökkenti a vércukorszintet, de növeli az inzulinérzékenységet. Gyakran használják kifejezetten hajhullás megszüntetésére, de a kollagén termelődést is elősegíti, ennek következtében a bőrre is jótékonyan hat.

    2. Brokkoli

    A keresztesvirágú zöldségek közé tartozik a brokkoli, melynek egyik összetevőjéről kimutatták, hogy hatékony a rák ellen. De más betegségektől is képes megóvni. Oxidatív stresszt csökkentő hatásával megelőzi a szívbetegség kialakulását is. A brokkoli dúskál tápanyagokban. A napi K-vitamin szükséglet 116%-át, a C-vitamin szükséglet 135%-át, a folsavnak, mangánnak és káliumnak pedig jó részét fedezhetjük egy bögre, azaz 91 g brokkoliból.

    Magnézium tartalmával támogatja az agy egészséges működését,hatékonynak találták időskori demencia kialakulásának késleltetésében. Érdemes fogyasztani gyulladások, pl. ízületi gyulladás esetén is. Kutatások azt is kimutatták, hogy dohányosok szervezetében csökkenti a krónikus betegségek alapját adó gyulladások kialakulását.

    3. Kelkáposzta

    A többi zöld leveles zöldséghez hasonlóan a kelkáposzta is nagyon jók hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Ennek magyarázata pedig magas tápanyag- és antioxidáns tartalmában rejlik. Egy bögre, azaz kb. 67 g kelkáposzta nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamint, káliumot, kalciumot és rezet. A napi A-, C- és K-vitamin mennyiséget pedig teljesen fedezhetjük vele.

    Antioxidánsai védik a szív egészségét, jelentősen csökkentik a káros és növelik a hasznos koleszterin szintjét. Kalóriatartalma alacsony, viszont tápanyagokban az egyik leggazdagabb zöldség a világon. Napi rendszeres fogyasztásával a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok természetes forrásból történő pótlását oldhatjuk meg.

    A kelkáposztát nyersen is fogyaszthatjuk, de frissen préselt leve is tartalmazza az összes hasznos alkotóelemét.

    4. Sárgarépa

    Az egyik legjobb A-vitamin forrás. Egy bögre, azaz kb. 128 g sárgarépában a napi ajánlott A-vitamin mennyiség több mint négyszerese (428%) található meg. A benne lévő legfontosabb antioxidáns a béta-karotin, ami a sárgarépának nemcsak az élnék színét, de rákellenes hatásait is adja. Kutatások szerint a dohányosok számára különösen nagy jelentősége van a sárgarépa fogyasztásának.

    Egy kísérlet eredményes szerint a tüdőrák kialakulására 3-szor nagyobb esélye van azoknak a dohányosoknak, akik nem esznek sárgarépát, mint azok, akik legalább hetente egyszer fogyasztják. Vitaminok közül a C- és a K-vitamin található meg benne nagyobb mennyiségben, de remek forrása a káliumnak is.

    A sárgarépa támogatja az emésztést, csökkenti a gyomorfekély és más emésztőrendszeri betegségek kockázatát. Szemvédő, látást javító hatása régóta közismert, de sárgarépát enni a bőr és a haj szépségének és egészségének helyreállításához is érdemes.

    5. Fokhagyma

    A magyar konyha nélkülözhetetlen fűszernövénye, de erős szaga miatt sokan idegenkednek tőle. Pedig jól teszed, ha megtalálod a nyers fokhagyma fogyasztásához legideálisabb napszakot, mert sokat köszönhetsz majd neki! Már az ősi Kínában és Egyiptomban is az egyik legértékesebb gyógynövényként tartották számon.

    Fő hatóanyaga az allicin, ami védi a szív egészségét és szabályozza a vércukorszintet. A fokhagymáról kimutatták, hogy hatékony a koleszterinszint csökkentésében, ahogyan a rákmegelőzésben is. Kísérletekben kimutatták, hogy az allicin sejthalált volt képes előidézni a tumoros sejtekben. Segíti a szervezet méregtelenítését, ezáltal az emésztőrendszer működését is javítja. Hatékony a baktériumokkal és vírusokkal szemben, vigyáz az erekre, meggátolja a vérrögök kialakulását.

    Szólj hozzá

    Ajánlott cikkek