A húsvéti asztal egyik elengedhetetlen eleme a főtt tojás – de miért állnánk meg ennyinél? Egy kis kreativitással a legáltalánosabb hozzávalóból is ínycsiklandó falatokat készítünk. A töltött tojás ráadásul gyors, előre elkészíthető, és jól variálható: lehet egyszerű vendégváró, elegáns előétel vagy akár része a húsvéti hidegtálnak. Az alábbi öt változat mindössze pár hozzávalót igényel, mégis különböző karaktert hoz az ünnepi asztalra.
1. Klasszikus mustáros-majonézes töltött tojás
Ez az alapverzió szinte minden húsvéti reggelinél feltűnik. A főtt tojások sárgáját villával áttörjük, majd elkeverjük majonézzel, mustárral, sóval, borssal. Aki szereti, egy csipet pirospaprikát is adhat hozzá. Habzsákkal vagy kanállal visszatöltjük a krémet a tojásfehérjékbe. Egyszerű, nosztalgikus, és mindig működik.
2. Sonkás-hagymás töltött tojás
A maradék húsvéti sonka remekül hasznosítható ezzel a változattal. A tojássárgához apróra vágott sonkát, újhagymát és egy kevés tejfölt adunk, majd krémesre keverjük. Az íze telt, kissé füstös, a friss hagyma pedig üdítően hat. Tálalás előtt megszórjuk egy kis snidlinggel vagy petrezselyemmel.
3. Kapros túrókrémes töltött tojás
Ez a verzió könnyedebb, húsmentes alternatíva, amit azok is szívesen fogyasztanak, akik a nehezebb húsvéti fogások után valami frissebbre vágynak. A tojássárgához krémes túrót, kevés natúr joghurtot, friss kaprot és snidlinget keverünk. Jól behűtve különösen kellemes előétel.
4. Füstölt lazacos töltött tojás
Ha valami elegánsabbat szeretnénk, ez a töltelék tökéletes választás. A tojássárgát krémsajttal, kevés citromlével és apróra vágott füstölt lazaccal keverjük el. Ízlés szerint jöhet egy kevés friss kapor vagy citromhéj is. Egy falatnyi luxus a húsvéti asztalon.
5. Céklás-tormás töltött tojás
Ez a változat nemcsak ízében, de színében is különleges. A főtt tojássárgát főtt céklával, tormával és egy kevés majonézzel vagy joghurttal turmixoljuk. A végeredmény egy élénk rózsaszín krém, ami csípős és édeskés egyszerre. A látvány miatt is érdemes kipróbálni.
Akár egyféle töltött tojást készítünk, akár mind az ötöt, garantált, hogy elfogynak. A töltelékeket előző nap is elkészíthetjük, sőt a tojásokat is előfőzhetjük – így az utolsó simításokat az ünnep napján pár perc alatt elvégezhetjük. Egy tálon elrendezve, friss zöldekkel vagy retekcsírával díszítve ezek a tojások nemcsak finomak, de látványosak is lesznek.