Elteheted a klasszikus módon, de csempészhetsz bele némi újítást is. Csak vedd elő a kreativitásodat és meglásd, az idei sárgabarack nem megy majd veszendőbe!
1. Klasszikus sárgabarack lekvár
Hozzávalók:
- 6 kg sárgabarack
- 1,5-2 kg cukor
- 25 g pektin
- 1-2 evőkanál citromlé
Így csináld:
Az üvegeket alaposan mosd ki, tisztítsd meg a fedelüket is. Ezután fertőtlenítsd az üvegeket mikróban úgy, hogy néhány ujjnyi ecetes vizet tölts beléjük, majd a legmagasabb fokozatra tedd be őket 3 percre. Miután kivetted, öntsd ki belőlük a vizet és fejjel lefelé egy tiszta konyharuhán csepegtesd le őket.
Fontos, hogy a befőzéshez olyan barackokat válassz, melyek azonos mértékben érettek. A túlérett és épphogy érett gyümölcsöket ne keverd, mert ezeknek különböző a cukortartalmuk és eltérő főzési időt is igényelnek.
Ha szeretnéd eltávolítani a barack héját befőzés előtt, tedd lobogó vízbe 1-2 percre, majd hámozd meg.
Ezután vágd 6-8 részre a barackokat, a magjukat távolítsd el.
Egy nagy lábasban tedd fel őket főni alacsony lángon. Gyakran keverd meg.
Az első forrás után mehet bele a cukor és a citromlé.
40-50 percig főzd, végül keverd el benne a pektint.
A lekvárt még forrón töltsd az üvegekbe. Csavard rá a tetőt és állítsd fejre néhány percre. Dunsztold konyharuhák közé és hagyd így legalább 1, de inkább 2-3 napig.
2. Sárgabarack lekvár levendulával
Hozzávalók:
- 2 kg sárgabarack
- 6 teáskanál levendulavirág (szárítva vagy frissen szedve)
- 50-60 dkg cukor
- citromsav
Így csináld:
A meghámozott, kimagozott, feldarabolt barackokhoz keverd hozzá a cukrot és hagyd felolvadni.
Ezután tedd fel forralni, add hozzá a citromsavat is.
Mikor elérte a kellő sűrűséget, tedd hozzá a levendulavirágokat és néhány percig főzd össze.
Az előre kifertőtlenített üvegbe még forrón töltsd bele, majd dunsztban hagyd kihűlni.
3. Fűszeres sárgabaracklekvár:
Hozzávalók:
- 1,5 kg sárgabarack
- 0,5 kg befőzőcukor
- 10 dkg gyömbér
- 1 rúd vanília
- 2 rúd fahéj
- 1 citrom héja és leve
Így csináld:
A meghámozott, kimagozott, félbe vágott barackokat tedd egy lábasba, öntsd rá a cukrot és lassú tűzön kezdd el forralni.
Mikor már levet eresztett, add hozzá a citrom levét és főzd tovább.
A vanília és fahéj rudakat, valamint a gyömbért csomagold gézbe, majd tedd a lekvárba és így főzd tovább.
Ha a barackok megpuhultak, a fahéj és vanília rudakat, valamint a gyömbért vedd ki belőle, a barackokat pedig pépesítsd attól függően, hogy mennyire szeretnéd darabosra.
Ezután tedd vissza a tűzre, forrald fel, majd tedd bele újra a fűszereket és forrald tovább 10 percig.
Ha kellően besűrűsödött, vedd ki a fűszereket és töltsd a lekvárt üvegekbe.
4. Narancsos sárgabarack lekvár
Hozzávalók:
- 1 kg sárgabarack
- 1 kg narancs
- 1 kg cukor
- 2 dl víz
Így csináld:
A barackokat alaposan mosd meg és vágd félbe. Magozd ki őket. Akár negyedelheted is.
A narancsokat hámozd meg, távolítsd el a gerezdekről a fehér részeket is.
Tedd bele az összes barackot és narancsot egy nagy lábasba , öntsd rá a cukrot és kezd el lassú tűzön főzni.
Mikor a barack is elkezd puhulni, botmixerrel pépesítsd.
Forrald fel, majd forrald még 10 percig.
Előzőleg fertőtlenített üvegekbe töltsd és dunsztban hagyd kihűlni.
5. Mentás sárgabarack lekvár
Hozzávalók:
- 1,5 kg sárgabarack
- 10 mentalevél
- 0,5 kg befőzőcukor
Így csináld:
A megmosott, meghámozott, kimagozott sárgabarackot darabold fel.
Tedd egy lábasba, öntsd rá a cukrot, jól keverd össze, majd add hozzá a mentaleveleket. Közepes lángon kezdd el főzni.
Mikor már kezdenek megpuhulni, botmixerrel pépesítsd a kívánt állagúra.
Várd meg, míg egyet forr, majd ettől számítva még 10 percig forrald.
Ha besűrűsödött, töltsd üvegekbe és dunsztban hagyd kihűlni.