Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 tipp, hogy tovább friss maradjon a kenyér

Dátum: 2020-07-11 / Írta: Budai István / Látták: 79 /

A legfinomabb kenyerek mennek tönkre leghamarabb. A friss kenyérnél viszont nincs jobb, és ha szeretnéd a maximumra növeli kenyered élettartamát, több szabályt is érdemes betartanod. Ezeket ismerheted meg most!




  • 1. Hűtő helyett fagyasztó

    Ha eddig a hűtőbe tetted a kenyeret abban a reményben, hogy majd tovább ehető marad, ideje levetkőznöd ezt a rossz szokást. Valójában ez a lehető legrosszabb hely, ahol a kenyeret tárolhatod. A szakértők szerint a hűtőben tartott kenyér 6-szor gyorsabban romlik meg, mint az, amit egyszerűen a konyhapulton hagysz. Ha hosszabb időre szeretnéd eltartani a kenyeret, tedd inkább a fagyasztóba, még mielőtt elkezdene száradni, romlani. Fagyaszthatod egyben és szeletenként is – ez utóbi esetben a szeletek közé tégy zsírpapírt. Az előre becsomagolt kenyereket eredeti csomagolásukban is lefagyaszthatod. Kiolvasztáskor előbb vedd le a csomagolást és szabadon hagyd kiolvadni a kenyeret, így az összes felesleges nedvesség távozni tud belőle.

    2. Tárold papírban, sose nejlonban!

    A friss kenyeret a legjobb 2-3 napon belül megenni. Ha nem szeretnéd ennél hosszabb ideig eltartani, akkor csomagold papírba és tartsd a konyhapulton. A nejlon csak elősegítené a penészedést, ezért zacskóban sose tartsd a kenyeret. Szintén jó ötlet megőrizni a kenyér csücskét és mindig visszatenni a kenyér végére, mert ez is segít megőrizni a frissességét.

    3. A kenyértartó doboz a barátod!

    A kenyértartó dobozt nem véletlenül találták ki. Ez a legjobb hely a kenyér számára, ha 3-4 napon belül szeretnéd elfogyasztani. A tartóban olyan páratartalom alakul ki, ami éppen ideális a kenyérnek, a szellőzés pedig segít, hogy a héja tovább ropogós maradjon. Viszont nem érdemes telezsúfolni a kenyértartót, mert minél több benne a kenyér és minél kevesebb lehetőség van a szellőzésre, annál nagyobb lesz benne a páratartalom, ami növeli a penészedés esélyét.

    4. Ne szeleteld fel előre!

    Ha vendégeket is vársz, ne szeld fel előre a kenyeret, csak akkor, amikor szükség van rá. Inkább tégy kevesebbet az asztalra és mindig pótold, hiszen a szeletelt kenyér sokkal hamarabb kiszárad.

    5. Tégy mellé egy fél almát!

    Régi korok trükkje, hogy a kenyértartóba egy fél almát tesznek a kenyér mellé. Ettől a kenyér nem fog kiszáradni, tovább marad friss. Alma helyett használhatsz egy szem kockacukrot, egy darab burgonyát vagy egy szár zellerzöldet is.

    Szólj hozzá