1. Sajttal, muffin formában sütve
A legjobb, ha a burgonyapürét nem készíted nagyon lágyra, így szépen meg tud sülni. Reszelj hozzá sajtot – lehet füstölt is -, jól keverd össze, a muffinsütöt vajazd ki, majd szórd meg morzsával és töltsd a pürét a formákba. A maradék krumplipürét is felhasználhatod hozzá, apróra vágott zöldfűszerekkel pedig még színbesebbé és ízesebbé teheted. Ha nehezen akarna kijönni a formából, vízbe mártott késsel vágd körbe és úgy fordítsd ki. Mutatós köret lesz belőle.
2. Édesburgonyából
Miért csak hagyományos burgonyából készülhetne krumplipüré? Az édesburgonyából ugyanazzal a módszerrel készül a pürés, de mivel édeskésebb íze miatt más lesz a végeredmény, bátrabban használhatsz hozzá sósabb-fűszeresebb összetevőket. Nagyon jól illik hozzá a pirított bacon, amit tálaláskor szórhatsz rá, keverhetsz bele pirított hagymát, fokhagymát, de az édesburgonya szereti a szerecsendiót és a sok borsot is.
3. Gombával
Érdemes a csiperkén túl gondolkodni és fűszeresebb ízű erdei gombákat választani a krumplipüréhez. A gombát vágd apróra és hagymával, fokhagymával pirítsd meg, majd keverd a püréhez. Natúrabb ízű húsok mellé kitűnő köret, de önmagában is finom fogás.
4. Mustárral
A mustárnak szintén ezernyi változata van. Lágyabb és intenzívebb ízű, csípős, magos, lehet benne ecet, sőt, akár pezsgő is! Ha a pikáns ízvilág közel áll hozzád, a krumplipürét gazdagíthatod mustármaggal, de a mustárból is keverhetsz hozzá – akár többféléből is egy keveset. Nagyon jól párosítható a kaporral, az így kapott krumplipüré pedig izgalmas köret halakhoz és marhahúshoz.
5. Brokkolival, spenóttal
A belgáknál megszokottnak számít, hogy a burgonyapürébe zöld színű zöldségféléket tesznek. Használhatsz bármilyen leveles zöldséget, de kelbimbót, brokkolit is. Ezeket párold meg, majd keverd a püréhez tetszés szerint darabokban vagy összepépesítve vele. Mivel a zöldségek a püré ízét alapvetően nem változtatják meg, érdemes erősebben fűszerezned vagy intenzívebb ízvilágú húsok mellé elkészíteni köretként.