Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 süti ötlet az utolsó utáni pillanatra

Dátum: 2018-12-20 / Írta: Budai István / Látták: 13431 /

Az ünnepekre általában napokon át készülődünk, kezdve a menü alapos megtervezésétől egészen addig, míg a finomságok az asztalra nem kerülnek. Ám könnyen előfordulhat, hogy rosszul gazdálkodunk az időnkkel vagy valami hiba csúszik a számításainkba, és utolsó pillanatban sütemény nélkül állunk a konyhában.




  • Ilyen vészhelyzetben jönnek jól a következő receptek, melyeket villámgyorsan elkészíthetsz, akár akkor is, mikor váratlan vendégek érkeznek!

    1. Diós bögrés sütemény

    Összeállítása nem több 5 percnél, a sütőben pedig kevesebb, mint fél órára van szüksége ahhoz, hogy elkészüljön.

    Hozzávalók:

    1. 1,2 dl narancslé
    2. 1,2 dl kókusztej
    3. 200 g vaj
    4. 1 db tojás
    5. 2 bögre liszt
    6. 20 dkg darált dió
    7. 20 dkg cukor
    8. 1 kávéskanál sütőpor
    9. 1 kávéskanál fahéj

    Elkészítés:
    A tojást keverjük ki a cukorral, adjuk hozzá a vajat, a narancslevet és a kókusztejet. A lisztet keverjük össze a sütőporral, tegyük hozzá a darált diót és a fahéjt, majd fokozatosan adjuk hozzá a narancsleves-kókusztejes masszához. 180 fokon 25 perc alatt süssük készre.

    2. Zserbógolyó

    A klasszikus zserbó tipikusan ünnepi sütemény, ám nem nevezhető a leggyorsabban elkészíthető desszertnek. Azonban golyóként elkészítve máris leegyszerűsíthető!

    Hozzávalók:

    1. 10 dkg darált dió
    2. 15 dkg kekszmorzsa
    3. 20 dkg étcsokoládé
    4. 3 dkg darált dió
    5. 17 dkg sárgabaracklekvár
    6. 1 evőkanál étolaj

    Elkészítés:
    A darált diót és a kekszmorzsát összekeverjük, majd a lekvárral összedolgozzuk. Dió méretű golyókat készítünk belőle, ezeket tegyük a hűtőbe megdermedni. Az étcsokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk

    3. Mézeskalácsos muffin

    Ha igazi mézeskalácsra nincs időd, csempészd annak jellegzetes ízeit egy gyors karácsonyi muffinba!

    Hozzávalók:

    1. 20 dkg finomliszt
    2. 15 dkg vaj
    3. 15 dkg porcukor
    4. 3 tojás
    5. 2 dl tej
    6. 3 evőkanál méz
    7. 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
    8. 1 csomag sütőpor
    9. 1 narancs héja
    10. 3 marék dió

    Elkészítés:
    A tojásokat kevés cukorral verjük fel. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a narancs reszelt héját, valamint a fűszerkeveréket. Másik edényben keverjük össze a mézet , a tejet és a vajat, ehhez a keverékhez adjuk hozzá a felvert tojáshabot. Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, végül szórjuk bele a diót. Töltsük meg a masszával a muffin kapszlikat, és előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.

    4. Gyümölcsös püspökkenyér

    Régen a karácsony elképzelhetetlen volt nélküle és sok országban ma sem hiányozhat az ünnepi asztalról. Egyszerű, gyors és olcsó sütemény – akár az utolsó pillanatra is!

    Hozzávalók:

    1. 30 dkg liszt
    2. 30 dkg cukor
    3. 10 dkg dió
    4. 10 dkg aszalt gyümölcs
    5. 10 dkg tejcsokoládé
    6. 5 tojás
    7. 2 dl tej
    8. 10 dkg mazsola

    Elkészítés:
    A lisztet keverjük össze az apróra vágott dióval, a szintén apróra darabolt tejcsokoládéval és az aszalt gyümölcsökkel. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját keverjük ki cukorral, majd szitáljuk bele a lisztes keveréket. Fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet is. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a masszába. Az őzgerincformát kenjük ki vajjal, lisztezzük, majd töltsük bele a tésztát. 160 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára. A tetejét porcukorral díszítsük.

    5. Szórt túrótorta

    A többi szórt süteményhez hasonlóan ez a desszert is nagy barátja lesz azoknak a háziasszonyoknak, akik a lehető legkevesebb idő- és energiaráfordítással szeretnének finom süteményt készíteni az ünnepekre.

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg tehéntúró
    2. 25 dkg liszt
    3. 10 dkg mazsola
    4. 20 dkg cukor
    5. 10 dkg vaj
    6. 3 tojás
    7. 4 dl tej
    8. 1 csomag sütőpor
    9. 1 csomag vaníliás cukor
    10. 1 citrom reszelt héja

    Elkészítés:
    A vajat félbevágjuk és az egyik felével kikenjük a tortaformát. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a cukorral. A tészta felét morzsoljuk a tortaformába. A túrót morzsoljuk egy tálba, adjuk hozzá a mazsolát, valamint a citrom reszelt héját. Ezt a masszát is morzsoljuk bele a tortaformába, majd újra kerüljön rá morzsalék a tésztából, ami a sütemény tetejét fogja képezni. A megmaradt vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a tojásokat, a tejet, a vaníliás cukrot. Jól keverjük el, majd öntsük a tészta tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Extra tipp: mazsola helyett használhatsz apróra vágott aszalt gyümöcsöket is!

    Szólj hozzá