Ilyen vészhelyzetben jönnek jól a következő receptek, melyeket villámgyorsan elkészíthetsz, akár akkor is, mikor váratlan vendégek érkeznek!
1. Diós bögrés sütemény
Összeállítása nem több 5 percnél, a sütőben pedig kevesebb, mint fél órára van szüksége ahhoz, hogy elkészüljön.
Hozzávalók:
- 1,2 dl narancslé
- 1,2 dl kókusztej
- 200 g vaj
- 1 db tojás
- 2 bögre liszt
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 kávéskanál fahéj
Elkészítés:
A tojást keverjük ki a cukorral, adjuk hozzá a vajat, a narancslevet és a kókusztejet. A lisztet keverjük össze a sütőporral, tegyük hozzá a darált diót és a fahéjt, majd fokozatosan adjuk hozzá a narancsleves-kókusztejes masszához. 180 fokon 25 perc alatt süssük készre.
2. Zserbógolyó
A klasszikus zserbó tipikusan ünnepi sütemény, ám nem nevezhető a leggyorsabban elkészíthető desszertnek. Azonban golyóként elkészítve máris leegyszerűsíthető!
Hozzávalók:
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg kekszmorzsa
- 20 dkg étcsokoládé
- 3 dkg darált dió
- 17 dkg sárgabaracklekvár
- 1 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A darált diót és a kekszmorzsát összekeverjük, majd a lekvárral összedolgozzuk. Dió méretű golyókat készítünk belőle, ezeket tegyük a hűtőbe megdermedni. Az étcsokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk
3. Mézeskalácsos muffin
Ha igazi mézeskalácsra nincs időd, csempészd annak jellegzetes ízeit egy gyors karácsonyi muffinba!
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 3 tojás
- 2 dl tej
- 3 evőkanál méz
- 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csomag sütőpor
- 1 narancs héja
- 3 marék dió
Elkészítés:
A tojásokat kevés cukorral verjük fel. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a narancs reszelt héját, valamint a fűszerkeveréket. Másik edényben keverjük össze a mézet , a tejet és a vajat, ehhez a keverékhez adjuk hozzá a felvert tojáshabot. Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, végül szórjuk bele a diót. Töltsük meg a masszával a muffin kapszlikat, és előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.
4. Gyümölcsös püspökkenyér
Régen a karácsony elképzelhetetlen volt nélküle és sok országban ma sem hiányozhat az ünnepi asztalról. Egyszerű, gyors és olcsó sütemény – akár az utolsó pillanatra is!
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 10 dkg dió
- 10 dkg aszalt gyümölcs
- 10 dkg tejcsokoládé
- 5 tojás
- 2 dl tej
- 10 dkg mazsola
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze az apróra vágott dióval, a szintén apróra darabolt tejcsokoládéval és az aszalt gyümölcsökkel. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját keverjük ki cukorral, majd szitáljuk bele a lisztes keveréket. Fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet is. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a masszába. Az őzgerincformát kenjük ki vajjal, lisztezzük, majd töltsük bele a tésztát. 160 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára. A tetejét porcukorral díszítsük.
5. Szórt túrótorta
A többi szórt süteményhez hasonlóan ez a desszert is nagy barátja lesz azoknak a háziasszonyoknak, akik a lehető legkevesebb idő- és energiaráfordítással szeretnének finom süteményt készíteni az ünnepekre.
Hozzávalók:
- 50 dkg tehéntúró
- 25 dkg liszt
- 10 dkg mazsola
- 20 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
- 4 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A vajat félbevágjuk és az egyik felével kikenjük a tortaformát. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a cukorral. A tészta felét morzsoljuk a tortaformába. A túrót morzsoljuk egy tálba, adjuk hozzá a mazsolát, valamint a citrom reszelt héját. Ezt a masszát is morzsoljuk bele a tortaformába, majd újra kerüljön rá morzsalék a tésztából, ami a sütemény tetejét fogja képezni. A megmaradt vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a tojásokat, a tejet, a vaníliás cukrot. Jól keverjük el, majd öntsük a tészta tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Extra tipp: mazsola helyett használhatsz apróra vágott aszalt gyümöcsöket is!