A sós-édes párosítás nem újkeletű – gondoljunk csak a mézes-mustáros csirkére vagy a gyümölcsös húsételekre. De most nem klasszikus recepteket hozunk, hanem olyan meglepő, mégis harmonikus kombinációkat, amiket egyszer ki kell próbálni ahhoz, hogy megértsük, miért szereti őket annyi gasztromániás.
1. Görögdinnye feta sajttal
Nyári klasszikus a mediterrán tányérokon. A lédús, édes dinnye és a sós, krémes feta tökéletesen kiegészítik egymást – egy kis friss mentalevél és néhány csepp balzsamecet még jobban kihozza az ízeket.
2. Karamellás popcorn tengeri sóval
A moziélmény otthon is szintet lép, ha a házi karamellt egy csipet durva tengeri sóval bolondítjuk meg. Az édesség és a ropogós, enyhén sós háttér különösen addiktív.
3. Sült bacon juharsziruppal vagy mézzel
Ez az amerikai reggeli ikon mostanra világszerte népszerű lett: a sós, ropogós bacon és a lágy, édes juharszirup (vagy akár méz) párosa egy egészen új szintre emeli a pirítóst vagy palacsintát.
4. Csokoládé tengeri sóval (vagy sajttal!)
Egy szelet étcsokoládéra szórt tengeri só kiemeli a kakaó ízét, sőt, egyes különleges táblákba kéksajtot vagy parmezánt is kevernek. Merész, de működik – főleg bor mellé!
5. Almás pite cheddar sajttal
Ez már az USA-ban hagyomány: a friss almás pite tetejére olvadt cheddar sajt kerül. Az édes-fahéjas alma és a sós, intenzív sajt meglepően jó páros. Ha nem hiszed, kóstold meg!
A sós és az édes nem ellenségek – sőt, együtt gyakran izgalmasabbak, mint külön-külön. Egy kis kísérletezés a konyhában új kedvenceket hozhat, akár reggelire, desszertre vagy vendégvárónak is. Ne félj a furcsának tűnő párosoktól – lehet, hogy az új kedvenced épp ezek között lapul!