Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 ok, amiért meg kell mosnod a konzervet kinyitás előtt

Dátum: 2021-03-23 / Írta: Budai István / Látták: /

A konzervekkel szemben hosszú évtizedek óta töretlen a bizalmunk. Az ilyen módon tartósított élelmiszerek akár évekig is elállnak minőségromlás nélkül, természetesen csak akkor, ha nem csúszott hiba a hőkezelés és a tartósítás folyamatába. Mikor az élelmiszerek fogyaszthatóságára gondolunk, kevésszer jut eszünkbe, hogy ne csak a csomagoláson belül számoljunk a rizikófaktorokkal, hanem arra is ügyeljünk, hogy maga a csomagolás milyen veszélyeket rejthet. A konzervekre és az üdítősdobozokra nézve fokozottan igaz, hogy még akkor is komoly egészségi problémákat okozhatnak, ha a tartalmuk kifogástalan. Ennek oka, hogy a konzerves doboz elképesztő kórokozó forrás lehet.




  • A konzervek és üdítősdobozok hosszú utat járnak be, míg a boltok polcairól a kosaradba teszed őket. Hatalmas raktárokban tárolják, majd kamionokra kerülnek, ahonnan újabb raktárakban várják, hogy a polcokra kerüljenek. Eközben a különböző szennyeződéseken kívül rágcsálók vizeletével és ürülékével is szennyeződhetnek, te pedig így viszed be őket a tiszta konyhádba.

    A WHO is azt ajánlja, hogy mielőtt felnyitod, a konzerv- és az üdítősdobozt is tisztítsd meg, meleg, mosószeres vízzel töröld át, a legjobb, ha fertőtlenítőt is használsz hozzá, majd szárazra törölgeted. Ha nem szeretnél csúnya betegségeket okozni magadnak, erről a lépésről ne feledkezz meg!

    Állati ürülék és vizelet nyomai lehetnek rajta

    Az állati ürülék és vizelet megszámlalhatatlan betegséget hordozhat. Az egyik ilyen a leptospirosis, melynek tünetei lehetnek a láz, az izomfájdalom, fejfájás, de akár súlyos problémákat is okozhat. De nemcsak ez az egy baktérium jelenthet veszélyt, hiszen a rágcsálókkal közvetlenül érintkező konzervdoboz sok egyéb más kórokozó hordozója is lehet.

    Por kosz és egyéb szennyeződések

    Nem a rágcsálók által hordozott kórokozók jelentik az egyetlen veszélyforrást. A konzervdobozokon a por, kosz és egyéb szennyeződések is lerakódnak, ezeket sem érdemes bevinned a szervezetedbe, hiszen olyan mikroorganizmusokat tartalmaznak, melyek szintén betegségek forrásai lehetnek. Hasgörcsöket, hasmenést, hányást válthatnak ki.

    Rovarpeték

    A rovarok számára is vonzóak a sokszor huzamosabb ideig a raktárakban álló konzervdobozok. Lerakják rájuk a petéiket, melyek akár az ételben is landolhatnak – üdítősdobozok esetén közvetlenül a szádban -, ha a dobozt nem mosod le kinyitás előtt. A rovarok ürülékével és maradványaival is szennyezettek lehetnek, ezért célszerű odafigyelni a higiéniára, ha konzervet használsz. Ne állj meg ott, hogy papírtörlővel villámgyorsan áttörlöd a konzerves dobozt, hiszen az nem lesz elég a fertőtlenítéshez!

    Szólj hozzá