Mindenkivel előfordult már, hogy hiányzott egy tojás, nem volt elég tej, vagy elfogyott a sütőpor. A jó hír az, hogy ezekre szinte mindig van megoldás – és sokszor észre sem vesszük a különbséget a végeredményen. Íme 5 gyakori helyettesítő trükk, amit érdemes megjegyezni.
1. Nincs otthon tojás? – Próbáld ki az alma- vagy banánpürét!
Süteményekhez 1 tojást kiválthatsz:
1/2 érett banánnal vagy
1/4 csésze almaszósszal (kb. 60 ml)
Ez főként édes süteményeknél működik jól, ráadásul növényi alapú étrendnél is használható.
2. Elfogyott a sütőpor? – Használj szódabikarbónát és citromlevet !
1 teáskanál sütőport helyettesíthetsz:
1/4 teáskanál szódabikarbónával + 1/2 teáskanál citromlével vagy ecettel
A savas összetevő aktiválja a szódabikarbónát, így megemeli a tésztát – működik palacsintában, muffinban is.
3. Nincs friss tej? – Keverj vízből és tejfölből, vagy használj zab- vagy rizstejet
Ha a receptben tej szerepel, de elfogyott:
1 rész víz + 1-2 evőkanál tejföl vagy tejszín
Vagy: növényi tej, mint zabtej, rizstej – ha ízben illik az ételhez
Süteményeknél vagy önteteknél ez teljesen működőképes trükk.
4. Nincs zsemlemorzsa? – Használj zabpelyhet vagy aprított natúr kukoricapehelyt
Panírozáshoz vagy fasírthoz kiváló alternatívák:
finomra darált zabpehely
ledarált, natúr kukoricapehely (corn flakes)
száraz kenyér ledarálva – ha van otthon
Ropogósabb, de finomabb eredményt is adhat, mint a bolti morzsa.
5. Elfogyott a vaj? – Használj olajat vagy túrót
Süteményekhez vagy főtt tésztához:
1 rész vaj = 3/4 rész semleges ízű olaj (pl. napraforgó)
Vagy: krémes túró, tejföl – pogácsákhoz, sós tésztákhoz
Az állag kicsit változhat, de a végeredmény továbbra is puha és ízletes marad.
A főzés nem a tökéletes alapanyagokon, hanem a kreativitáson múlik. Ezekkel az egyszerű helyettesítési trükkökkel nem csak pénzt spórolhatsz, de megmentheted a napodat is, ha épp hiányzik valami – és még csak ki sem kell mozdulni a konyhából.