Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 konyhai helyettesítő trükk – mit mivel pótoljunk, ha nincs otthon?

Dátum: 2025-04-30 / Írta: Budai István / Látták: /

Kezedben a recept, de az egyik hozzávaló hiányzik? Ne ess kétségbe – nem kell rögtön boltba rohanni vagy feladni a főzést. Összegyűjtöttünk 5 praktikus konyhai helyettesítőt, amit otthon is könnyen megoldhatsz, és még az étel ízén sem ront!

  • Mindenkivel előfordult már, hogy hiányzott egy tojás, nem volt elég tej, vagy elfogyott a sütőpor. A jó hír az, hogy ezekre szinte mindig van megoldás – és sokszor észre sem vesszük a különbséget a végeredményen. Íme 5 gyakori helyettesítő trükk, amit érdemes megjegyezni.

    1. Nincs otthon tojás? – Próbáld ki az alma- vagy banánpürét!

    Süteményekhez 1 tojást kiválthatsz:

    1/2 érett banánnal vagy

    1/4 csésze almaszósszal (kb. 60 ml)

    Ez főként édes süteményeknél működik jól, ráadásul növényi alapú étrendnél is használható.

    2. Elfogyott a sütőpor? – Használj szódabikarbónát és citromlevet !

    1 teáskanál sütőport helyettesíthetsz:

    1/4 teáskanál szódabikarbónával + 1/2 teáskanál citromlével vagy ecettel

    A savas összetevő aktiválja a szódabikarbónát, így megemeli a tésztát – működik palacsintában, muffinban is.

    3. Nincs friss tej? – Keverj vízből és tejfölből, vagy használj zab- vagy rizstejet

    Ha a receptben tej szerepel, de elfogyott:

    1 rész víz + 1-2 evőkanál tejföl vagy tejszín

    Vagy: növényi tej, mint zabtej, rizstej – ha ízben illik az ételhez

    Süteményeknél vagy önteteknél ez teljesen működőképes trükk.

    4. Nincs zsemlemorzsa? – Használj zabpelyhet vagy aprított natúr kukoricapehelyt

    Panírozáshoz vagy fasírthoz kiváló alternatívák:

    finomra darált zabpehely

    ledarált, natúr kukoricapehely (corn flakes)

    száraz kenyér ledarálva – ha van otthon

    Ropogósabb, de finomabb eredményt is adhat, mint a bolti morzsa.

    5. Elfogyott a vaj? – Használj olajat vagy túrót

    Süteményekhez vagy főtt tésztához:

    1 rész vaj = 3/4 rész semleges ízű olaj (pl. napraforgó)

    Vagy: krémes túró, tejföl – pogácsákhoz, sós tésztákhoz

    Az állag kicsit változhat, de a végeredmény továbbra is puha és ízletes marad.

    A főzés nem a tökéletes alapanyagokon, hanem a kreativitáson múlik. Ezekkel az egyszerű helyettesítési trükkökkel nem csak pénzt spórolhatsz, de megmentheted a napodat is, ha épp hiányzik valami – és még csak ki sem kell mozdulni a konyhából.

    Szólj hozzá